Home / Inspiratie / Schrijver in beeld

Schrijver in beeld

‘Wil je graag meer doen met lezen in de klas, maar weet je niet hoe? Of doe je al veel met boeken, maar wil je een keer iets anders? Schrijver in beeld stimuleert kinderen om te lezen én laat hen hier plezier aan beleven met bekende kinderboekenschrijvers via het digibord. Met het kant-en-klare lespakket kan je aan de slag wanneer het jou uitkomt. Zo wordt lezen in de klas pas echt een feestje!’
– Schrijver in beeld –

Schrijver in beeld

Wat is Schrijver in beeld?

Wil je digitaal een schrijver de klas in halen? Dan is Schrijver in beeld iets voor jou. Schaf de boeken aan, ontvang codes en haal vervolgens de schrijvers de klas in.

Per boek zijn er door de schrijver verschillende filmpjes opgenomen. Bekijk een voorstelfilmpje, een voorleesfilmpje en 3 opdrachtfilmpjes waarmee je aan de slag kunt in de klas.

‘Schrijver in beeld stimuleert kinderen om te lezen én laat hen hier plezier aan beleven met bekende kinderboekenschrijvers via het digibord.’

Schrijver in beeld maakt het gemakkelijk toegankelijk om kinderen in aanraking te laten komen met schrijvers. Het enige wat je als school hoeft te doen is de boeken aanschaffen. Hoe waardevol is het om deze nieuwe boeken te laten promoten door de schrijver zelf? Wellicht is er naderhand zelfs budget om de betreffende schrijver via de Schrijverscentrale de klas in te halen!

Hoe werkt Schrijver in beeld?

Als school schaf je de boeken aan. Voor het algemene project Schrijver in beeld zijn dat 7 kinderboeken.

Wil je met het thema oorlog aan de slag? Dan schaf je 3 boeken aan:

Binnenkort verschijnt er een nieuw pakket om in te zetten tijdens de Kinderboekenweek 2021.

En dan?

Je ontvangt een code waarmee je toegang krijgt tot Schrijver in beeld. Als leerkracht kun je de informatiesheet downloaden. Bekijk klassikaal de 5 filmpjes. De eerste filmpjes duren ongeveer 5 minuten, de opdracht-filmpjes ongeveer 1 minuut. Je kunt hiervoor één moment plannen, maar eventueel ook verschillende momenten waarbij één filmpje centraal staat. Bij de laatste 3 filmpjes hoort een opdracht, daar kunnen jullie na het kijken van dit filmpje mee aan de slag.

Schrijver in beeld thema oorlog

Speciaal voor het thema oorlog kun je ook aan de slag met Schrijver in beeld. In dit geval schaf je 3 boeken aan die aansluiten bij het thema oorlog, namelijk Verboden te vliegen, Vriendschap en oorlog en Oorlog in inkt. Vervolgens ontvang je een code en kun je de betreffende lessen bekijken.

Schrijver in beeld oorlog

Martine Letterie voor groep 3/4

Het fijne aan de boeken van Martine Letterie is dat deze boeken geschikt zijn voor jonge kinderen. Met haar boeken Kinderen met een ster en Verboden te vliegen maakt zij De Tweede Wereldoorlog toegankelijk voor kinderen, maar dan wel op een veilige manier.

Dolf Verroen voor groep 5/6

Bijzonder aan de filmpjes van Dolf Verroen is dat hij de oorlog zelf meegemaakt heeft. Zijn boek Oorlog en vriendschap is dan ook geïnspireerd door zijn eigen leven. Na het kijken van het voorleesfilmpje weet ik zeker dat de leerkracht het boek verder voor moet lezen in de klas.

Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda voor groep 7/8

Annemarie en Suzanne vertellen samen over hoe zij het boek Oorlog in inkt geschreven hebben. Alle verhalen zijn gebaseerd op echte verhalen uit dagboeken die bewaard zijn gebleven na WO2. In het tweede filmpje geven ze daar informatie over.

Review Schrijver in beeld

Schrijver in beeld is de manier om schrijvers de klas in te halen als er weinig tot geen budget is. Je schaft de boeken aan en haalt vervolgens de schrijvers digitaal de klas in. De filmpjes zijn zo gemaakt dat je ze eigenlijk op elke school wel in kunt zetten. Kinderen worden enthousiast van de filmpjes die de schrijvers opgenomen hebben, daarna zal gegarandeerd de helft van de klas dit boek willen lezen. Doordat jullie het boek al aangeschaft hebben, is dit boek gelukkig ook voorhanden.

Het fijne aan Schrijver in beeld is dat lezen centraal staat. Er wordt gepraat over de boeken die centraal staan. Tevens staat het lezen door kinderen in hun eigen boek centraal. Zo vraagt Dolf Verroen aan groep 5/6 welk boek zij toch zouden willen lezen tijdens oorlogstijd? Dit favoriete boek nemen ze dan mee naar school om hierover aan elkaar te vertellen.

Schrijver in beeld zelf is een wat groter project, waarvoor je dus 7 boeken aanschaft. Wil je specifiek met het thema oorlog aan de slag? Dan is het dus een kleiner project van 3 boeken. Dit is een investering die het meer dan waard is. Je hebt namelijk geweldige boeken in je schoolbibliotheek staan én je creëert leesplezier bij de kinderen in je klas doordat je Schrijver in beeld er gratis bij krijgt.

Als leerkracht kun je heel vrij omgaan met de filmpjes die klaar staan. Je kunt er één grote les van maken en een opdracht uitkiezen (of de kinderen laten kiezen). Je kunt er echter ook meer tijd aan besteden en van elk filmpje een aparte les maken. Extra leuk: laat kinderen uit een bovenbouwgroep zelf zulke filmpjes opnemen bij een boek naar keuze. Wat kun je vertellen over de schrijver? Lees een stukje voor! Bedenk een leuke activiteit bij het boek voor je klasgenoten.

Lees alles over en meld je aan voor het algemene pakket voor Schrijver in beeld
Lees alles over en meld je aan voor Schrijver in beeld – Thema: oorlog

Pluspunten

  • Lezen staat centraal
  • Korte, motiverende filmpjes
  • Leuke, uitdagende opdrachten gegeven door de schrijvers
  • Voorgelezen worden door de schrijvers zelf, dat motiveert het lezen van de boeken die centraal staan

Dit blog betreft een betaalde samenwerking waarin ik mijn eigen ervaringen met deze dienst beschrijf. 

Box Lezen met Kinderboekenjuf korting 2021