Zomerlezen voor de leerkracht

[DOOR THELMA] Regelmatig krijgen de kinderen leesbingo’s mee of doen we als school mee met projecten rondom zomerlezen. Dit om in de vakantie door te blijven lezen en niet terug te zakken in leesniveau, genaamd: de leesdip in de zomervakantie.
Gun de leerkrachten ook de kans om te gaan zomerlezen in de zomervakantie. Elke leerkracht krijgt een vakantieleestas met leesvoer voor zijn/haar groep! Om zo goed belezen en vol met ideeën het volgende schooljaar te starten!
– Zomerlezen voor de leerkracht-

Header blog Zomerlezen voor de leerkracht

Zomerlezen met de bibliotheek

In samenwerking met de bibliotheek heb ik voor elke leerkracht van mijn school een vakantieleestas samengesteld voor het zomerlezen. In het tasje zit een titel van de Kinderboekenweek, waarmee de leerkracht zichzelf alvast kan voorbereiden op de komende Kinderboekenweek. En er zijn nog enkele titels te vinden die aansluiten bij de nieuwe groep van de betreffende leerkracht. Denk aan boeken die als voorleesboek te gebruiken zijn, waar een mini leesles bij gegeven kan worden of om gewoon te promoten in de groep.

Verder stop ik samen met de bibliotheek wat folders in de tas, o.a. over het aanbod van de bibliotheek, artikelen over hoe je een boekenkring geeft en waarom leesbevordering zo belangrijk is. Je kunt hiervoor uiteraard ook zelf online op zoek gaan naar artikelen die passen bij het leesonderwijs op jouw school en die printen en toevoegen.

We hebben een mooi gedicht over lezen uitgezocht. Dit gedicht heb ik op de tas geplakt om de leerkrachten te inspireren. Verder zoek ik enkele lesideeën passend bij de aangeboden boeken en verzamel materiaal om er een leuke goodiebag van te maken. Denk aan boekenleggers, een leessnack of een voorbeeldblad met mini leeslessen. Ook kijk ik op kinderboekenjuf.nl of er bij de betreffende titels die in de tas zitten al mini leeslessen beschikbaar zijn. Hiermee hoop ik de leerkrachten te prikkelen om vrij lezen een doel te geven, naast leeskilometers maken.

Zomerlezen voor een goede start van het schooljaar

In de laatste schoolweek staan de tassen klaar voor de leerkrachten om mee te nemen en kunnen ze gaan zomerlezen. Natuurlijk vrijblijvend, maar ik hoop op deze manier de leerkrachten te leespireren en te motiveren om in het nieuwe schooljaar weer met mooie boeken aan de slag te gaan! En na de zomervakantie komen we er even op terug tijdens een koffiemoment of teamvergadering: hoe is de vakantieleestas bevallen? Ben je geleespireerd? Wil je anderen nog leespireren met jouw gelezen boek(en)? Oftewel, even praten over de gelezen boeken. Want hoe fijn is het om je ervaring over je gelezen boek te mogen delen!

Waarom zomerlezen voor leerkrachten?

Het is allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je als leerkracht in de zomervakantie kinderboeken lezen?
Als eerst: omdat kinderboeken geweldig leuk zijn! Als tweede: omdat het heel fijn is dat jij als leerkracht de kinderboeken bij de kinderen in je klas kunt promoten. Zij hebben jou namelijk nodig als gids, als motivator en als leesinspirator. Als derde: omdat je in de zomervakantie even de tijd hebt om tot rust te komen en het lezen van boeken kan hier heerlijk aan bijdragen. En als laatste: omdat kinderen geweldig leuk zijn!

Zo maak je de zomerleestas voor leerkrachten

  • Scoor (papieren) tasjes, bijvoorbeeld deze bij de action.
  • Verzamel zelf of met bijvoorbeeld de bibliotheek of boekhandel een aantal geschikte boeken. Tip: doe dit op maat. Wat past bij de leerkracht en wat past bij de groep van volgend schooljaar?
  • Zoek geschikte artikelen, inspiratie of andere voorwerpen die er een leuke goodiebag voor in de zomervakantie van maken.
  • Versier de tas eventueel met een mooi gedicht of andere leesafbeelding.
  • Promoot de leestas volop richting je collega’s. Deel dat je er mee bezig bent, vraag om input, maak ze enthousiast met sneak-peaks. Zorg dat het leeft.
  • Deel de tassen in de laatste schoolweek uit.
  • Belangrijk: plan een terugkoppeling na de zomervakantie.
Zomerlezen voor de leerkracht

Heb jij nog een leuke tip voor in zo’n zomerleestas voor collega’s? Deel het met ons!

Vergelijkbare artikelen