Inzetten op leesbeleving

Lezen is leuk! Lezen brengt je naar andere werelden. Lezen laat je door andermans ogen kijken. Lezen maakt je wereld rijker. Het is zo belangrijk en fijn als kinderen goed kunnen lezen. Maar, hoe krijg je kinderen nou aan het lezen?
– Inzetten op leesbeleving –

Inzetten op leesbeleving

Hoe krijg ik kinderen aan het lezen?

In mijn omgeving kom ik vaak mensen tegen met de vraag: ‘Hoe krijg ik kinderen aan het lezen?’ Zowel ouders op ouderavonden als collega’s in het onderwijs lopen hier regelmatig tegenaan. Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel: maak lezen interessant! Zorg voor leesbeleving!
Ga maar na, als je zelf iets moet doen wat je saai of niet leuk vindt, doe je het liever ook niet. Dat kinderen goed leren lezen is erg belangrijk om goed mee te komen in de maatschappij. Simpele dingen zoals het lezen van ondertitels, straatnaamborden of het voorlezen aan (klein)kinderen kunnen later lastig zijn als kinderen niet goed leren lezen op de basisschool.

Hoe maak ik lezen interessant (leesbeleving)?

Naast de vraag hoe je kinderen aan het lezen krijgt, moeten we ons ook afvragen: ‘Hoe maak ik lezen interessant?’ Kinderboekenjuf.nl helpt je daarbij! Met concrete tips en tricks kunnen we er samen voor zorgen dat we lezen voor kinderen nog leuker kunnen maken!

Het allerbelangrijkste en misschien ook wel direct het meest voor de hand liggende bij het interessant maken van lezen is de truc om ervoor te zorgen dat je een boek leest dat je leuk vindt. Om ervoor te zorgen dat kinderen een boek vinden dat ze aanspreekt en ook uitnodigt om te lezen is het belangrijk hen daarin te ondersteunen.

Vijf simpele stappen kunnen hier bij helpen:

  1. Wees zelf enthousiast over lezen. Als jij niet enthousiast bent hoe moeten kinderen dat dan zijn?
  2. Geef zelf het goede voorbeeld. Lees zelf een boek, liefst zelfs een kinderboek. Zien lezen, doet lezen.
  3. Stel leesvragen, deze mini leeslessen kunnen je hierbij helpen. Ga met kinderen in gesprek om achter hun interesses te komen.
  4. Help kinderen met het zoeken naar boeken die passen bij hun interesses. Voor elk kind is een geschikt boek te vinden.
  5. Zorg voor een grote variatie boeken. Op deze manier blijven kinderen ontdekken en blijft lezen leuk. Kijk voor goede boekentips eens bij kinderboeken top 10 of bij must haves voor in de schoolbibliotheek.

Ideeën leesbeleving

Ik heb allerlei leuke ideeën rondom leesbeleving uitgevoerd in verschillende groepen. Van verschillende heb ik het idee uitgebreid uitgewerkt in een blog, die zijn via de linkjes hieronder te vinden.

Op Pinterest verzamel ik allerlei ideeën. Bekijk de Pinterestpagina van Kinderboekenjuf.nl. Lees ter inspiratie ook het blog van Juf Maike: Leesbevordering: Hoe je kinderen aan het lezen krijgt.

Terugblik Kinderboekenjuf 2018