Prentenboeken voor kleuters Kinderboekenweek 2020

 Van 30 september tot 11 oktober vindt de Kinderboekenweek 2020 plaats. Dit jaar is het thema En toen?
Geschiedenis staat centraal. Een geweldig onderwerp,
maar welke (prenten)boeken zijn nou geschikt om met dit thema bij kleuters aan de slag te gaan?
– Prentenboeken voor kleuters Kinderboekenweek 2020 –

Prentenboeken voor kleuters kinderboekenweek 2020

Welke prentenboeken voor kleuters sluiten aan bij de Kinderboekenweek 2020?

Het is een zoektocht naar echte geschiedenisverhalen in prentenboeken welke te gebruiken zijn bij kleuters. Kleuters leven in het hier en nu. Ze denken na over hun eigen omgeving en ervaringen. Vroeger is dan wel een erg ver van je bed show. Toch zijn er inmiddels verschillende prentenboeken waardoor je met kleuters de geschiedenis in kunt duiken. Gastblogger Marie-Jose schreef ook een fijn themablog En toen? vol met lesideeën om tijdens de Kinderboekenweek mee aan de slag te gaan. Ik tip je hieronder enkele prentenboeken:

 • Schrijver Torben Kuhlmann schreef 3 prachtige prentenboeken welke voor kleuters (maar ook voor hogere groepen) te gebruiken zijn tijdens de KBW20. In deze drie prentenboeken heeft een muis de hoofdrol, hierdoor is het verhaal iets aangepast aan de werkelijkheid maar een heel groot deel komt overeen. Deze 3 prentenboeken zijn uitgegeven bij Uitgeverij De Vier Windstreken.Torben Kuhlmann Kinderboekenweek 2020
  Armstrong vertelt over de eerste reis naar de maan. De muizen dachten jaren lang dat de maan een gatenkaas is, maar een muis ontdekt dat dat niet zo is. Daarom wil hij op reis naar de maan. Hij reist af naar Washington waar hij informatie krijgt van een oude muis. Zal hij de eerste muis op de maan worden? Lindbergh vertelt juist over de eerste vliegmachine. In Edison staat de uitvinder Edison centraal. Peter de nieuwsgierige muis gaat met de muizenprofessor op zoek naar de muizenschat.
 • Uitgeverij De Vier Windstreken heeft ook een prachtige serie Van klein TOT GROOTS uitgegeven. In verschillende boeken staan bijzondere dames centraal. Deze boeken vertellen op kinderlijke manier een belangrijk verhaal over wat deze dames betekend hebben.Van klein TOT GROOTS Kinderboekenweek 2020Zo lees je in Anne Frank over dit bijzondere meisje tijdens De Tweede Wereldoorlog. In Coco Chanel lees je over de beroemde vrouw achter het modemerk. In Frida Kahlo maak je kennis met een bijzonder meisje dat tegenslag na tegenslag te verwerken heeft, maar zich toch staande weet te houden. Audrey Hepburn laat ook zien dat tegenslagen in het leven je alleen maar sterker maken. Zo wordt zij geen ballerina, maar filmster en doet ze uiteindelijk veel goeds voor de mensheid. Marie Curie laat juist zien dat je als vrouw ook geschiedenis kunt schrijven als wetenschapper.
 • Ben je bekend met de Willewete serie van Uitgeverij Clavis? Een prachtige serie prentenboeken vol met informatie en de mooiste illustraties. Op een begrijpelijke manier voor kleuters wordt in deze prentenboeken informatie gegeven over verschillende onderwerpen. Elke pagina die je om slaat brengt je weer naar wat nieuwe kennis. Deze prentenboeken lenen zich er dan ook goed voor om in stukjes aangeboden te worden in de klas.Willewete kinderboekenweek 2020
  Richting kinderboekenweek 2020 zijn de boeken over de Romeinen, de Grieken en de Vikingen een aanrader. Hoe leefden de mensen vroeger? Daarnaast kun je ook aan de slag met thema’s die de kinderen vast aanspreken zoals piraten, cowboys, ridders, indianen en prinsessen. Nu niet de figuren uit sprookjesverhalen, maar echte personen uit de geschiedenis. De kinderen zullen vast aan je lippen hangen: ‘En toen?’
 • Op zoek naar de blauwe wortel van Sébastien Telleschi is een heerlijk zoekboek waarin je de blauwe wortel moet zoeken.Blauwe Wortel Kinderboekenweek 2020In dit boek vind je volop geschiedenis. Niet in verhalen, maar juist in de illustraties. Op elke pagina vind je een stukje geschiedenis, waartussen je de blauwe wortel moet vinden. Als de blauwe wortel gevonden is kun je verder kijken naar de platen en bespreken wat je allemaal nog meer ziet.
 • Ridders en burchten van Mariane Olivier is een kartonboek dat je helemaal open kunt vouwen.Ridders en burchten Kinderboekenweek 2020Dit draaiboek vormt een burcht waarmee gespeeld kan worden. De pagina’s zelf staan vol afbeeldingen en stukjes tekst met informatie. Al spelenderwijs kunnen kinderen zo meer leren over de tijd van ridders en burchten.
 • Deze ridder zegt NEE van Lucy Rowland is een heerlijk eigenwijs boek.
  Deze ridder zegt NEEHoe is het om altijd braaf alles te doen wat je gevraagd wordt? En hoe is het om nee te zeggen? Deze ridder zegt eerst altijd ja en zegt dan ineens nee, hoe zal dat aflopen?

Thematitels Kinderboekenweek 2020

Inmiddels zijn de thematitels van de Kinderboekenweek 2020 ook bekend. Voor groep 1/2 zijn daarvoor 5 boeken met zorg geselecteerd.
Deze 5 boeken zijn de thematitels voor groep 1/2:

Heb jij nog een tip voor geschikte prentenboeken voor kleuters Kinderboekenweek 2020?
Laat het me vooral weten, wellicht voeg ik hem toe aan dit lijstje.

Vergelijkbare artikelen