De Gi-ga-groene Voorlezer

[DOOR RIGOBERTA] Juffen en meesters met een boek ergens in de natuur. Dat is de korte uitleg van de Gi-ga-groene Voorlezer. Met deze leuke leesbevorderingsactiviteit mogen de leerlingen raden waar hun juf of meester lekker in de boeken is gedoken.
– De Gi-ga groene Voorlezer –

Header Blog de Gi-ga-groene voorlezer

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen

De Kinderboekenweek van 2022 staat in het teken van de natuur ontdekken. Het thema Gi-ga-groen nodigt uit om lekker op pad te gaan met een boek. Het is niet altijd ideaal om met je hele klas naar buiten te gaan, maar met de Gi-ga-groene Voorlezer haal jij de natuur (én leesplezier) de klas in. Het doel is simpel: leerlingen enthousiast maken voor boeken en ze gemotiveerd houden door middel van een raadwedstrijd!

De Gi-ga-groene Voorlezer in de klas

Hoe gaat het in zijn werk? Verzamel met een groepje leerkrachten toffe voorleesboeken. Natuurlijk is het leuk om één van de thematitels van dit jaar te kiezen, maar andere voorleesboeken zijn uiteraard ook prima. Alle deelnemende juffen en meesters zorgen voor een groen shirt, als knipoog naar het thema van de Kinderboekenweek. Maak met elkaar een lijstje van plekken in de natuur die je zeker voorbij wil laten komen. Zo zijn filmpjes aan het strand, in het bos, tussen de struiken, in het weiland of in een grot allemaal mogelijkheden. Met de zomervakantie in zicht is het natuurlijk extra uitdagend om landschappen buiten Nederland op je lijstje te zetten!

Tips voor de filmpjes

  • Hou je bij het opnemen van voorleesfilmpjes aan de auteursrechten.
  • Zorg ervoor dat in het filmpje eerst alleen het boek in beeld is en de omgevingsgeluiden te horen zijn. Begin dan met voorlezen en zoom heel langzaam uit waarbij je steeds een stukje van de omgeving in beeld laat komen. Dan maak je het raden wat uitdagender.
  • Neem per Gi-ga-groene voorlezer meerdere filmpjes op. Als iedere leerkracht op 2 plekken een fragment voorleest uit 2 titels, heb je snel een mooie verzameling boeken om te laten zien
  • Denk van tevoren na over een mogelijk te winnen prijs. Is dit per kind? Per klas? Hoe bepaal je wie de winnaar is?

Raden maar!

En dan begint het raden pas echt! Deze filmpjes kunnen op het digibord in alle klassen getoond worden. Het leukst is het als er elke dag een video verschijnt. Laat de leerlingen na elk filmpje hun lijstje met antwoorden inleveren. Welke leerkracht is op welke plek in de natuur aan het voorlezen? De winnaar met de meeste goede antwoorden wint bijvoorbeeld een leuk voorleesboek!

Bekijk ook: De Masked voorlezer

Elke leerkracht heeft als Gi-ga-groene voorlezer een kort fragment voorgelezen uit een boek. Zorg ervoor dat deze boeken een mooie plek in de school krijgen waar kinderen ze kunnen bekijken én nog belangrijker: kunnen lezen. Hang op deze plek foto’s van het landschap waarin voorgelezen werd of zorg voor een landkaart waar je met kruisjes de boeken kan verbinden aan de plekken uit de filmpjes. Daag de leerlingen uit zelf de natuur in te trekken met een goed boek. Welke leerling heeft op het eind van de Kinderboekenweek op de meeste plekken in de natuur gelezen?

Meer lezen over de Kinderboekenweek 2022? Bekijk dan de verzamelpagina!

Vergelijkbare artikelen