Het leesalarm

[DOOR MARLOES] Op zoek naar een leuke, schoolbrede leesactiviteit? Organiseer een leesalarm op school: alle kinderen en leerkrachten gaan 15 minuten lezen in een leesboek als ze het leesalarm horen. Waar ze ook zijn op dat moment! Een leuke leesbevorderingsactiviteit met aandacht voor samen lezen.
– Het leesalarm –

Header blog Het leesalarm

Wat is het leesalarm?

Het leesalarm is een leuke activiteit die garant staat voor leesplezier en leesbevordering. En het allerbelangrijkste: iedereen is tegelijk samen aan het lezen! Wanneer het leesalarm klinkt, gaat iedereen 15 minuten lezen in een leesboek. Je stopt met waar je ook mee bezig bent, pakt je leesboek en gaat lezen. Dit betekent dat de leerlingen dus altijd een leesboek bij zich moeten hebben, je weet immers niet wanneer het leesalarm afgaat. Je hebt dus een leesboek mee in de pauzes, bij het buitenspelen, als je naar het toilet gaat en ook bij de gymles. Dat maakt deze leesbevorderingsactiviteit juist zo leuk.

‘Toen het leesalarm was afgelopen miste ik nog een leerling. Wat bleek, hij zat nog heerlijk in een hoekje op de gang te lezen! Had helemaal niet meegekregen dat het leesalarm weer was afgelopen. Dan is je leesbevorderingsactiviteit wel geslaagd zou ik zeggen!’ – Dianne, leerkracht groep 7 –

Kinderboekenweek

Koppel het leesalarm aan een bepaalde periode, dat kan een periode zijn waarin je al extra aandacht besteedt aan leesplezier en leesbevordering. Je zou deze leesactiviteit heel goed tijdens de Kinderboekenweek kunnen doen. Spreek bijvoorbeeld op school af dat het leesalarm tijdens de Kinderboekenweek 3 keer af kan gaan. Dan is het voor de leerlingen goed te overzien en blijft het ook speciaal. Voor jongere leerlingen die nog niet zelfstandig kunnen lezen zou je ook kunnen afspreken dat de leerkracht gaat voorlezen als het leesalarm afgaat. Je bent dan toch allemaal tegelijk met lezen bezig. Maar natuurlijk kunnen ook de jongere leerlingen lekker in een eigen boek bladeren en ‘lezen’.

‘Mijn groep 4 was aan het gymmen in de gymzaal toen het leesalarm afging. Ze pakten hun leesboek en gingen lezen waar ze op dat moment aan het gymmen waren. Ook onze vakleerkracht gymnastiek deed mee. Er zaten leerlingen te lezen op de kast en zelfs een paar in de ringen. Ik heb ze nog nooit zo aandachtig zien lezen!’ – Ingrid, leerkracht groep 4 –

Bekijk ook het Kinderboekenweek pakket

Samen lezen

Waarom samen lezen? Zien lezen doet lezen. Daarom is het belangrijk dat ook de leerkracht gaat lezen bij het leesalarm. Je geeft zo zelf het goede voorbeeld. Kinderen hebben rolmodellen nodig die het leesplezier doorgeven. En dat geldt natuurlijk helemaal bij deze activiteit. Iedereen is op hetzelfde moment aan het lezen. Je draagt als school uit dat lezen prioriteit bij jullie heeft en zet zo mooi in op leesmotivatie en vooral op leesplezier. Zorg dat ander onderwijs(ondersteunend)personeel, de directie, IB-er en de conciërge ook mee doen. Eigenlijk doet gewoon iedereen mee die op dat moment in school aanwezig is!

‘Wow juf, ik zat net op de wc toen het leesalarm ging! Gelukkig had ik mijn leesboek meegenomen!’ – Marloes, leerkracht groep 6 –

Soorten leesalarmen

Hoe je het leesalarm precies vorm geeft, is natuurlijk niet zo belangrijk. Het gaat vooral om het samen lezen, maar het is wel leuk en motiverend als er echt sprake is van een alarm. Het belangrijkste blijft dat de hele school op hetzelfde moment aan het lezen is. Hieronder een paar ideetjes:

Je kunt iemand door school laten lopen met bijvoorbeeld een ouderwetse schoolbel of een megafoon (met sirene). Op het moment dat de leerlingen dit signaal horen, weten ze dat het leesalarm ingaat. Na 15 minuten loopt diegene weer door de gangen, als teken dat het leesalarm afgelopen is. Het leuke hier aan is dat de leerkrachten zelf ook niet weten wanneer het alarm af zal gaan. Alleen de persoon die rondloopt met het alarm weet het.

Spreek met alle leerkrachten een tijd af voor het leesalarm. Iedereen laat op het afgesproken tijdstip een alarm af gaan op het digibord met een timer erbij van 15 minuten. Zo is het geen verrassing meer voor de leerkrachten maar natuurlijk nog wel voor de leerlingen.

Misschien heb je op school wel een omroepinstallatie. Dan is het natuurlijk helemaal leuk om het leesalarm zo te laten horen!

Betrek groep 8 bij de organisatie. Geef ze een fluitje, muziekinstrumentje, of iets anders wat lawaai maakt. Zorg dat ze allemaal op hetzelfde tijdstip bij een klas staan en laat ze naar binnen gaan en lawaai maken. Iedereen weet dan dat het leesalarm is ingegaan. Natuurlijk gaat groep 8 daarna ook zelf lezen.

Hopelijk kan ik je zo motiveren voor deze leuke leesactiviteit. Heb je nog een ander idee voor een leuk leesalarm? Laat het me weten!

Vergelijkbare artikelen