Kinderboekenbal op school

De kinderboekenweek 2018 loopt van woensdag 3 oktober t/m zondag 14 oktober. Op school starten wij op maandag 1 oktober en eindigen wij op donderdag 11 oktober. We willen de kinderboekenweek graag groots afsluiten en organiseren daarvoor een Kinderboekenbal op school.

Kinderboekenbal op school

Kinderboekenbal op school

Een Kinderboekenbal is een gezellige middag waarin lezen en het thema van de kinderboekenweek centraal staan. We verzorgen 10 activiteiten waarbij de kinderen van groep 8 begeleider zijn. De kinderen van groep 1 t/m 7 doorlopen in groepjes dit parcours.

Bekijk voor meer inspiratie ook Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2018.

Organisatie

Verdeel de leerlingen van groep 8 over het aantal activiteiten dat je aanbiedt.
Zorg dat elke activiteit een eigen ruimte heeft.

Wij hebben 18 kinderen in groep 8 en die verdelen wij over 9 activiteiten, de 10e activiteit wordt door een leerkracht verzorgd. In onze school zijn precies 10 ruimtes.

De kinderen van groep 1 t/m 7 verdeel je over 2 x zoveel groepen als er activiteiten zijn.

Wij hebben 110 kinderen verdeeld over 20 groepjes met elk 5 a 6 leerlingen.

Rouleerschema

Zorg voor een goed rouleerschema, zodat de 20 groepjes alle activiteiten bezoeken.
Download hier een rouleerschema voor 20 groepjes: Rouleerschema.
Kinderboekenbal op school

Tijdsplanning

Plan 100 minuten in voor het Kinderboekenbal. Elke activiteit duurt 8 minuten waarna er 2 minuten is om te wisselen. Sluit het Kinderboekenbal af door samen te dansen op een van de liedjes die aansluiten bij het thema.

Activiteiten

Ik vertel jullie graag over de activiteiten die wij organiseren.

Vriendschapsarmbandjes maken

Met touw en strijkkralen maken de kinderen vriendschapsarmbandjes. Deze kunnen ze uitdelen aan een vriendje of vriendinnetje of deze kunnen zij zelf houden.

Kinderboekenbal op schoolStil lezen

In onze bibliotheek mogen de kinderen 8 minuten stil lezen in een boek naar keuze. De kinderen van groep 8 helpen bij het zoeken naar een geschikt boek. Willen de kinderen het boek later nog uitlezen? Dan mogen ze het meenemen naar de klas.

Kinderboekenbal op schoolPhotoshop jezelf op jouw favoriete boekenkaft

Met behulp van een app op een tablet en een greenscreen photoshoppen de kinderen zichzelf op hun favoriete kinderboekencover. Heb je een handige ICT-collega op school? Laat die dit regelen met behulp van 2 ICT-behendige kinderen. Een groot groen doek scoor je gemakkelijk op de (stoffen)markt. Zo’n doek mag in deze eeuw eigenlijk niet meer ontbreken op scholen als je het mij vraagt.

Kinderboekenbal op schoolGezelsschapsspelletjes

Kinderen spelen een gezelschapsspelletje naar keuze. Kies bij voorkeur spelletjes uit waarin samenwerking heel erg belangrijk is. Kijk eventueel ook naar ideeën rondom de gouden weken. Een leuk voorbeeld waarbij de samenwerking echt gestimuleerd wordt, is de ballonnenchallenge (Juf Inger beschrijft deze opdracht in haar blog 10 ideeën om te werken aan groepsvorming). Lukt het de groepen om een zo’n hoog mogelijke toren van ballonnen en schilderstape te maken?

Kinderboekenbal op schoolPauze

Een juf of meester leest voor. De kinderen krijgen een bekertje limonade.

Disco met vriendschapsliedjes

In een lokaal worden er vriendschapsliedjes gedraaid. Of gebruik de tijd om samen het dansje van Kinderen voor Kinderen te oefenen. De liedjes die aansluiten bij het thema Vriendschap zijn:

Handlettering of tekenen

De kinderen maken een tekst, quote of tekening over vriendschap. Een voorbeeld van handlettering over vriendschap vind je hier. Hang de creaties op in de school ter tentoonstelling.

Kinderboekenbal op schoolVerhaal uitbeelden

Een prentenboek wordt 2x voorgelezen. De eerste keer luisteren de kinderen. Daarna worden de rollen verdeeld en dan beelden de kinderen het verhaal uit.

Kinderboekenbal op schoolSamen (buiten)spelen

De kinderen spelen met hun groepje samen buiten. Bij slecht weer vindt dit plaats in de speelzaal. Help de kinderen om gezamenlijk tot spel te komen door bijvoorbeeld groene spelen te introduceren. Bekijk hier enkele leskaarten en hier verschillende spelideeën.

Boekenlegger maken

Laat de kinderen zelf een boekenlegger maken. Omdat je rekening moet houden met de niveauverschillen heb ik enkele ideeën (van Pinterest) bij elkaar gezet. Zo kunnen kinderen deze boekenleggers zelf inkleuren. Hier vind je een voorbeeld van een boekenlegger voor op de hoek van een bladzijde. Je kunt de kinderen ook zelf een boekenlegger laten maken.

Kinderboekenbal op school

Bekijk voor meer inspiratie ook lesideeën Kinderboekenweek 2018 Vriendschap.

Vergelijkbare artikelen