Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

De Kinderboekenweek is een jaarlijks boekenfeest, dit jaar van 4 t/m 15 oktober. De boeken bij het thema Bij mij thuis zijn het startpunt van een mooi gesprek over ieders ‘thuis’. In dit blog vertellen we je graag meer over de thematitels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
– Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis–

Header blog KBW 2023 Bij mij thuis

Bij mij thuis

Tijdens de Kinderboekenweek 2023 krijgen we een kijkje achter de voordeur. Maak kennis met verschillende culturen en gewoontes van gezinnen. Neem een hapje van de bijzondere gerechten uit alle windstreken. Ontdek de verschillen en overeenkomsten tussen gezinsvormen, van alleenstaande vaders tot inwonende grootouders.  

Ga je voor een leesboek over een meisje dat in een hotel woont of voor dat informatief boek over verschillende soorten huizen? Wat je ook kiest, na deze Kinderboekenweek weet je meer over ‘thuis’. Op Kinderboekenjuf hopen wij je volop te inspireren met kinderboeken rondom de KBW23!

Zoals CPNB op hun site zegt:

‘Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis?’

Verder zijn we ons er van bewust dat niet ieder thuis een veilig thuis is. Dat maakt juist dat dit thema zo’n bijzonder thema is om over in gesprek te gaan. Als leerkracht zorg je voor een veilig klimaat zodat kinderen zich open durven te stellen. Maak alle soorten thuis, ook de onveilige soorten, bespreekbaar. Zodat kinderen leren wat wel en niet binnen ‘normaal’ (lees normaal in de breedste zin van het woord) hoort. Mocht je hier vragen over hebben of specifieke boeken voor zoeken, neem dan contact met Kinderboekenjuf op.

ad webinar

Thematitels met mini leeslessen

Voor de vier leeftijdscategorieën zijn verschillende thematitels uitgezocht (voorheen werden de thematitels kerntitels genoemd). In de lijst zijn zowel leesboeken als informatieve boeken te vinden. Lees over thuissituaties in verre landen of leer van alles over kinderen die samen met hun ouders op zoek gaan naar een nieuw thuis.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 1/2

In de huishoek spelen kleuters graag situaties na die ze kennen van thuis. Van koken met potten en pannen tot poppen aankleden en verzorgen. Wie wonen er allemaal in hun huis? Wat staat er dagelijks op tafel tijdens het eten? Hoe zou het bij kinderen elders op de wereld thuis aan toe gaan? Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 1/2:

De wereld op één moment Ben Lerwill

Cover De wereld op een moment

Wist je dat het nooit overal op de wereld tegelijk dag of nacht? In dit prachtig geïllustreerde prentenboek maak je kennis met 11 kinderen, die allemaal in een ander land wonen. Ga mee de wereld rond en ontdekt wat deze kinderen op verschillende plaatsen en tijdzones doen op hetzelfde moment. Echt een aanrader voor de Kinderboekenweek 2023.

Samen gaan bouwen Oliver Jeffers

Samen gaan bouwen

Een prentenboek over de grenzeloze liefde tussen ouders en kinderen. Een vader en dochter bouwen samen een huis om in thuis te komen en maken ondertussen samen mooie herinneringen. Tekst en illustraties vullen elkaar perfect aan.

Bij ons in de straat Koos Meinderts

Cover Bij ons in de straat

Ontmoet Cowboy Henkie, Tante Truitje en de andere bijzondere bewoners van deze straat. Iedereen van huisnummer 1 t/m 10 komt voorbij, want op nummer 11 wonen ze zelf! Een vrolijk prentenboek vol humor en vrolijke figuren en een mooi boek om straten te bekijken en bespreken tijdens de Kinderboekenweek.

Gebakken rijst met van alles en nog wat Reza Kartosen-Wong & Chee Kartosen-Wong

Cover Gebakken rijst met van alles en nog wat

De school van Yuna organiseert een kookwedstrijd. Wat voor lekkers zal ze gaan maken? Ze twijfelt over gemista, noedelsoep, dolma, pom of toch pannenkoeken, allerlei maaltijden waar we al kennis mee maakten in het eerste boek. Na lang twijfelen weet Yuna het, ze gaat gebakken rijst met van alles en nog wat maken, maar ingrediënten bij elkaar verzamelen is nog niet zo simpel…. Een boek om lekker van te smullen!

Samen zijn we thuis Stephanie Parsley Ledyard

Cover Samen zijn we thuis

In Samen zijn we thuis verhuist een meisje van een warm thuis naar een leeg huis in een onbekende straat. Wat maakt een huis een thuis? Het kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 3/4

Kinderen in groep 3 en 4 snappen de wereld om hen heen al wat beter. Ze zijn in staat hun eigen thuissituatie te vergelijken met die van hun klasgenoten. Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 3/4:

Dit is mijn huis Isabelle de Ridder & Hiky Helmantel

Cover Dit is mijn huis

Van een rijtjeshuis tot een grote flat of van wonen in Nederland tot wonen aan de andere kant van de wereld. In dit informatieve leesboek leer je alles over soorten woningen, van vroeger tot nu, hoe mensen ze bouwen en hoe de huizen van dieren eruit zien. Na het lezen van dit boek ben je een echte expert op het gebied van wonen!

Iedereen telt Kristin Roskifte

Iedereen telt

Een stevig kijk-zoek-en-telboek over mensen in verschillende situaties, zoals in een lift of op een feestje. Ideaal voor nieuwsgierige lezers, want op elke bladzijde staat naast informatie een opdracht om op zoek te gaan naar een bepaalde persoon. Een heerlijk informatief doe-boek!

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar Selma Noort & Natasha Stenvert

Cover Tien minuten verhalen

Een bundel met grappige verhalen op AVI-niveau M4 en E4. Elk verhaal is te lezen in tien minuten, ideaal voor het zelfvertrouwen van de beginnende lezer. De situaties in dit boek zullen herkenbaar zijn, zoals de ouder die de studiedag op school vergeet of het kind uit een samengesteld gezin. Dat maakt dat deze losse verhalen zo goed aansluiten bij het thema Bij mij thuis.

Hier zijn Ari en Loek Yvonne de Vries

Cover Hier zijn Ari en Loek

De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd en besluiten te gaan samenwonen. Dat maakt ze een samengesteld gezin, waar Ari en Loek nog wel aan moeten wennen. Een bundel eigentijdse voorleesverhalen voor alle beetje-broers en hele zussen.

Dit gebeurde allemaal echt Joukje Akveld & Kees de Boer

Cover Dit gebeurde allemaal echt

Cees wil niets liever dan lekker weg duiken in haar boek, maar haar omgeving helpt niet echt mee… Een keihard pratende buurvrouw met haar hondje en een actieve buurman die voortdurend aan het klussen is. Voor Cees is de maat vol en zij neemt drastische maatregelen. Zijn die nou echt of zijn ze verzonnen of echt verzonnen? Een heerlijk leesboek uit de Tijgerlezen serie, met focus op leesplezier.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 5/6

Leerlingen uit groep 5 en 6 kijken al verder dan hun eigen ‘thuis’. Juist door ook vanuit kinderboeken naar de wereld om hen heen te kijken, zullen kinderen meer begrip krijgen in de thuissituatie van een ander. Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 5/6:

Beste broers Jowi Schmitz

Cover Beste broers

Verhuizen van de stad naar de boerderij van opa en oma, dat is best even wennen voor de broers Raf en Robbie. Ze ontdekken dat opa een geheime plek in het bos heeft waar hij met oma naar de sterren wil kijken. Dan krijgt oma een hartaanval, waardoor het plannetje bijna mislukt. Een hartverwarmend boek over familie.

Groetjes uit Zeerijp Lysette van Geel

Cover Groetjes uit Zeerijp

Chrisje zit in groep 8 en houdt zich bezig met dingen als de musical, het kamp en haar eerste verkering. Dan raakt haar school beschadigt door een aardbeving en moeten al haar plannen ineens wijken. De problematiek rond aardbevingen in Noord-Oost-Groningen zijn goed verwerkt in een toegankelijk verhaal over de impact daarvan in het leven van kinderen.

Kinderen van ver Martine Letterie & Saskia Halfmouw

Cover Kinderen van ver

In dit voorleesboek volgen we de reis van Samuel, Tamar, Azad en Fatima, op zoek naar een plek waar ze veilig zijn, ver weg van oorlog en geweld. Deze bijzondere verhalenbundel is gebaseerd op echte verhalen van vluchtelingenkinderen uit Syrië en Afghanistan. Met dit boek maak je bespreekbaar dat ‘Bij mij thuis’ niet voor iedereen vanzelfsprekend is, een hele mooie insteek tijdens de Kinderboekenweek 2023.

Ik denk dat ik ontvoerd ben Pim Lammers

Cover Ik denk dat ik ontvoerd ben

De gedichten in Ik denk dat ik ontvoerd ben gaan over de bijzondere band tussen familieleden. Van traditionele en moderne gezinnen tot rolstoelracen met je oom en een tante die geen man of vrouw is. Om zelf te lezen of om voor te lezen in de klas.

Hotel Bonbien Enne Koens

Cover Hotel Bonbien

Siri woont met haar ouders en grote broer in Hotel Bonbien aan de N19 in Frankrijk. Hotel Bonbien is voor mensen op doorreis, maar soms blijft er iemand slapen. Siri woont er graag, maar als haar ouders steeds vaker ruziemaken is ze bang dat het hotel verkocht moet worden. Er moet iets gebeuren, maar op een heel andere manier dan Siri dacht!

Hou de website in de gaten voor de Makkelijk Lezen tips.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 7/8

In groep 7 en 8 zijn de kinderen bezig met hun eigen identiteitsontwikkeling. Wie ben ik en wat vind ik belangrijk? Steunen mijn ouders me hierin of geeft dit soms conflicten? Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 7/8:

Mijn jaar in een tent Tiny Fisscher

Cover Mijn jaar in een tent

Op de school van Zwaan is een actieweek georganiseerd, waarbij elke leerling een challenge mag bedenken. Het geld dat ze daarmee ophalen gaat naar een zelfgekozen, goed doel. Zwaan heeft een wel héél bijzondere challenge bedacht: ze gaat een jaar lang in een tent slapen om geld op te halen voor vluchtelingenkinderen. Zal ze haar missie voltooien?

De Meestervervalser Annemarie Jongbloed

Cover De Meestervervalser

Bilal en zijn moeder maken er het beste van, maar hebben thuis te maken met armoede. Dan raakt Bilal bevriend met Sterre. Haar moeder is directeur van een museum en wil graag dat Bilal meedoet aan een tekenwedstrijd. Hij kan zo goed kan tekenen én schilderijen namaken. Dat laatste valt Gekke Gerrit, een crimineel, ook op…

Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis Sanne Rooseboom

Cover Het ministerie van oplossingen

In deel 3 van het Ministerie van Oplossingen serie gaan Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries aan het werk om meester Isaac uit groep 3 te helpen. Het huis waarin de meester is opgegroeid staat zo vol met spullen, dat de deur niet meer opengaat. Zal het ze lukken om het huis weer bewoonbaar te maken, zeker nu de Zilvermannen- en vrouwen proberen een stokje te steken voor het goede werk van het Ministerie?

De jongen met de negen wensen Helen Rutter

Cover De jongen met de negen wensen

Een kinderboek met een belangrijk boodschap: als kind hoef je er nooit alleen voor te staan! Leo’s ouders zijn gescheiden. Zijn vader is druk met zijn nieuwe gezin en zijn moeder is te om voor Leo te zorgen. Op een dag komt hij zijn voetbalheld tegen en die geeft hem de kans negen wensen te doen. Leo is daar dolblij mee, maar uiteindelijk blijkt het nog helemaal niet zo makkelijk om te wensen wat je écht nodig hebt.

Hoe voed ik mijn ouders op? Stine Jensen & Frank Meester

Cover Hoe voed ik mijn ouders op

Een grappig én leerzaam boek over ouders. Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-­ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-­ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders die wel een beetje opvoeding kunnen gebruiken! Een hele leuke tip om de thuissituatie van de kinderen in de klas te bespreken tijdens de Kinderboekenweek.

Makkelijk Lezen tip Kinderboekenweek 2023 groep 5 t/m 8

De Kinderboekenweek is een leesfeestje voor iedereen, dus ook voor leerlingen die het lezen lastig of zelfs minder leuk vinden. Voor ieder kind een boek en daarom heeft het CPNB heeft speciaal voor deze kinderen naast de thematitels 8 Makkelijk Lezen boeken getipt.

Mama is minister-president Ody Neisingh & Marieke Visser

Cover Mama is minister president

De moeder van Adam heeft een bijzonder beroep, zij is namelijk de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland. Adam en de andere leerlingen van de klas van meester Dirk mogen daarom op bezoek naar het Torentje. Daar leren ze veel over de Nederlandse politiek. Maar dan kondigt minister Flappermuis een noodgeval aan: het internet ligt plat en er is een hacker gesignaleerd! Zal het Adam en zijn vrienden lukken om het land op tijd te redden?

Betrapt Caja Cazemier

Cover Betrapt

Mees doet erg zijn best om net zoals andere kinderen te zijn. Hij heeft echt geen hulp nodig vind hij, ook al hebben ze weinig geld en is zijn moeder vaak ziek. Mees wordt vrienden met een paar oudere jongens, maar raakt daardoor verstikt in gevaarlijke activiteiten zoals stelen en vuurtje stoken. Tot overmaat van ramp worden ze ook nog eens betrapt…

De regels van Floor: Geloof nooit je broer… Marjon Hoffman

Cover De regels van Floor Geloof nooit je broer...

Floor kun je kennen van de tv-serie, maar natuurlijk ook van de leuke boekenserie! Floor is een stoere meid en samen met haar rare moeder Irma, gekke broer Kees, vader Jan met zijn droge humor en haar beste vriendin Margreet beleeft zij allerlei leuke avonturen. Nadat Kees een stoere survival-man op tv heeft gezien, wil hij dat ook. Hij overtuigt Floor ervan dat hij álles weet van overleven in de wildernis, en samen gaan ze eropuit. Maar inderdaad: geloof nooit je broer…

Allemaal gezinnen Felicity Brooks

Cover Allemaal gezinnen

Dit boek is echt perfect voor de Kinderboekenweek. In dit mooi geïllustreerde boek leren kinderen over allerlei soorten gezinnen: eenoudergezinnen, adoptie, pleeggezinnen, gescheiden gezinnen, samengestelde gezinnen om maar een paar te noemen. De combinatie tussen veel afbeeldingen en korte stukken tekst maakt dit boek erg geschikt voor lezers die graag meer leren over de wereld maar nog geen dikke informatieve boeken willen/kunnen lezen.

Krypto, de duistere diepte Hans Jørgen Sandnes

Cover Krypto De duistere diepte

Dit is deel 1 van een nieuwe spannende graphic-novel serie. Orelia is een wees en samen met haar nieuwe gezin Birk verhuist ze naar het kustplaatsje Saltvik. In haar nieuwe woonplaats sluit ze onmiddellijk vriendschap met buurman Bern, een kreeftenvisser. Ze hebben één gemeenschappelijke interesse: cryptozoölogie, de wetenschap over onbekende dieren en wezens. Op een avond ziet ze iets geheimzinnigs buiten. Wat houdt zich verscholen onder het wateroppervlak? En heeft het iets te maken met de jongen die in zee dook en verdween? Duik met Orelia en Bern de diepte in!

Planeet Omar: problemenmagneet Zanib Mian

Cover Planeet Omar Problemenmagneet

De familie van Omar verhuist naar een nieuwe stad. Zowel thuis als op school moet Omar zijn draai nog vinden en krijgt hij in eerste instantie te maken met weerstand uit zijn omgeving, zoals die zelf zegt: hij is een probleemmagneet! Door onverwachte situaties en het gesprek aan te gaan met de ander komt het uiteindelijk allemaal weer goed. Door het verhaal heen krijgen wij als lezer een mooi inkijkje in de Islam: we leren over het bidden, over het doen van dua’s, over de Ramadan en het suikerfeest.

Timo en de oppasninja Lisa Boersen

Cover Timo De oppasninja

Timo en de oppasninja is een vrolijk boek, waarin je leest hoe hilarisch Nederlandse gewoontes over kunnen komen op mensen uit een land. Samen met zijn moeder woont Timo in een huis. Zijn moeder is stewardess en dus soms een aantal dagen van huis. Normaal komt oma dan oppassen, maar als die in het ziekenhuis komt te liggen is er een probleem. Oma komt met een idee: een au pair. Een leuk meisje uit Zuid-Afrika, die taal lijkt op Nederlands. Maar dan stuurt het au pair bureau een jongen, in Ninja-kleren. Hoe zal dat gaan met deze oppas…

Dit is onze wereld Tracey Turner

Cover Dit is onze wereld

Op een bijzondere reis rond de wereld maak je kennis met 20 kinderen. Zij leven allemaal op een heel andere manier: de een zwemt regelmatig tussen de schildpadden in de Stille Oceaan, de ander zoeft dagelijks naar school met een kabelbaan door de bergen van de Andes. Dit boek laat je zien hoe verschillend we allemaal zijn – én hoeveel we gemeen hebben met elkaar.

ad webinar

Kinderboeken Bij mij thuis met mini leeslessen

Op Kinderboekenjuf.nl staan al verschillende boeken die goed aansluiten bij het thema van de KBW2023. Hieronder heb ik kinderboeken benoemd waarin gezinnen en thuis een vrij belangrijke rol spelen en die dus perfect passen bij het thema Bij mij thuis!

Onderbouw, groep 1-2:

Beginnende lezers, groep 3-4:

Middenbouw, groep 5-6:

Bovenbouw, groep 7-8:

Close Reading bij de Kinderboekenweek

Bij het thema Bij mij thuis schreef Linda in totaal 12 lessen voor Close Reading. Hiervoor zijn thematitels gebruikt, maar ook boeken die geen thematitel zijn en die wel aansluiten bij het thema. De lessen zijn te vinden in het e-book Close Reading Bij mij thuis.

E-book Close Reading bij mij thuis

Themaboek kleuters

Bij het thema Bij mij thuis schreef Marie-Jose het e-book kleuters Bij mij thuis. Ze heeft vanuit de doelen verschillende prentenboeken bij elkaar gezocht en hier allerlei lesideeën voor de onderbouw bij bedacht. Deze blogs zijn op Kinderboekenjuf te vinden. In dit themaboek gaat zij nog een stapje verder. Ze koppelt deze prentenboeken namelijk aan het essentiële thema: Bij mij thuis.

Stap voor stap word je meegenomen in alle ideeën rondom dit thema zodat jij er in jouw klas alles uit kunt halen. Verwacht geen kant-en-klaar pakket. De kracht van het essentiële thema is namelijk dat je het helemaal vorm kunt geven zodat het past bij jouw school, klas en eigen wensen. Het is een themaboek van 27 kantjes vol met inspiratie waarmee je dus alle kanten op kunt.

Themaboek Bij mij thuis

Kinderboekenweekpakket

Speciaal voor de Kinderboekenweek is er een pakket vol met inspiratie gemaakt. Je vindt in dit pakket onder andere een woordzoeker, een bingo en materiaal om je klas en de school mee te versieren.

Kinderboekenweekpakket

Auteurs Kinderboekenweek

Samen met het thema Bij mij thuis zijn ook de auteurs van de Kinderboekenweek 2023 bekend gemaakt.

Sanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Rooseboom is bekend van de populaire serie Het Ministerie van Oplossingen en het betoverende jeugdboek Mot en de metaalvissers. Tweevoudig Gouden Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg maakt dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek.Ook de twee andere hoofdrolspelers van de Kinderboekenweek zijn bekend. Pim Lammers zal dit jaar het gedicht bij de Kinderboekenweek schrijven. Iven Cudogham schrijft het Kinderen voor Kinderen-lied. Kinderen voor Kinderen maakt dit jaar voor de twaalfde keer een lied bij het thema van de Kinderboekenweek’

Bron: cpnb.nl

Disclaimer: Negatieve reacties zullen verwijderd worden (het is triest dat we dit moeten vermelden).

Kinderboekenweekgeschenk

Voor de 69ste Kinderboekenweek mag Sanne Rooseboom het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. Op Kinderboekenjuf o.a. bekend van de Ministerie van Oplossingen-serie. Speciaal voor de Kinderboekenweek schreef zij Ravi en de laatste magie.

Cover Ravi en de laatste magie

In de flat waar Ravi met haar moeder en broertje woont is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. De gemeente vindt een plekje in een tehuis voor oude mensen. Niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste tovenaar kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

Kinderboekenweekprentenboek

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2023 wordt gemaakt door Yvonne Jagtenberg. Haar eerdere prentenboek Ik ben Pippi niet! staat in de Prentenboek top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2023 en werd in 2022 bekroond met een Bronzen Penseel. Speciaal voor de Kinderboekenweek maakte zij Mijn huis is jouw huis.

Cover Mijn huis is jouw huis

De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. ‘Mijn huis is jouw huis,’ zei de moeder van Pats. Daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en er werd een kamertje bij gebouwd. En ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en steeds meer huis! Tot er op een dag iemand zegt dat het zo écht niet verder kan…

Gedicht voor de Kinderboekenweek

Pim Lammers zou het gedicht voor de Kinderboekenweek schrijven, maar hij heeft zich teruggetrokken door een internetrel. Of er en door wie nu het gedicht voor de Kinderboekenweek geschreven wordt is nog onbekend.

Kinderen voor Kinderen

Elk jaar maakt Kinderen voor kinderen een lied bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar wordt het lied geschreven door kinderboekenschrijver Iven Cudogham, bekend van de Anansi prentenboeken. Bekijk alvast de inzingvlog.

123zing

Muziekmethode 123zing brengt inmiddels ook elk jaar liederen uit die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek, deze liederen zijn gratis te gebruiken. Bij het liedje zijn er allerlei muzikale activiteiten te vinden.

Christelijke kinderboeken

De brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) doet dit jaar voor de derde keer mee met de Kinderboekenweek. Speciaal voor de Kinderboekenweek worden er drie christelijke actieboeken uitgegeven die passen bij het thema Bij mij thuis.

Actieboeken

Het prentenboek voor de onderbouw wordt gemaakt door Aisha Meel en Adriëlle Schouten. Thuis bij de koning is tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,95 verkrijgbaar.

Cover Thuis bij de koning

Klepperdeklep. De brievenbus! Gauw kijken op de mat. Een envelop met gouden letters. ‘Voor Abia’ staat erop! Wauw! Abia krijgt een brief van de koning. Ze is welkom op zijn feest! Een feest in het paleis. Daar droomt Abia al heel lang van. Hoe zal het zijn bij de koning thuis? Hebben haar vrienden ook een brief gehad? Abia gaat het vragen! Ze komt bij haar buurjongens Max en Melle, bij tante An en haar zeven katten, bij buurman Luciano in zijn pizzeria en bij Tobi die in een rolstoel zit. Zelfs de katten willen mee. Is iedereen welkom op het feest?

Willeke Brouwer is de auteur van het actieboek voor de middenbouw. De spannende erfenis is tijdens de Kinderboekenweek voor €6,95 verkrijgbaar.

Cover De spannende erfenis

Mila’s leven verandert plotseling als er een brief van de notaris komt. Ze krijgen een grote erfenis: een museum! Ineens moeten zij en haar ouders moeilijke beslissingen nemen. Papa laat een hangsnor groeien, mama gaat opzoeken hoe je dinobotten en holenbeertanden moet
schoonmaken. En Mila probeert erachter te komen wie haar geheimzinnige oom Hubert eigenlijk was. En die liefdesbriefjes op zolder… van wie komen die? Hoe dan ook, hun leven wordt op de kop gezet. Maar ze wagen het erop: ze gaan het museum van oom Hubert overnemen!

Hans Mijnders schrijft het actieboek voor de bovenbouw. Wegwezen! is tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar voor €6,95.

Cover Wegwezen!

Arno hoort op school dat er vluchtelingen in hun straat komen wonen. Zijn broer Koen wil de vluchtelingen wegpesten en vraagt Arno om mee te doen. Op de dag van het straatfeest zullen ze de huizen met verf bekladden. Arno raakt in vreselijke tweestrijd, maar doet toch mee. De gevolgen zijn niet te overzien… Hoe redt hij zich hier ooit nog uit?

Naast deze actieboeken is er voor basisscholen een werkmap met lessuggesties bij het thema en de CRIDZ Boekenkrant, een magazine van en voor kinderen voor de midden- en bovenbouw vol met puzzels, recensies van de actieboeken en andere boeken passend bij dit thema. Dit is vanaf april/mei bij de christelijke boekhandel te bestellen.

Speelgoed van het jaar  

Stichting CNPB en Speelgoed van het jaar slaan dit jaar de handen elkaar om het leesplezier nog meer te vergroten. De leerlingen worden met een ontwerpwedstrijd uitgedaagd om een spel te bedenken, gebaseerd op hun favoriete kinderboek. De genomineerde leerling (of klas) mag op 4 november naar het Speelgoed Festival in de Jaarbeurs en maakt kans om zijn of haar spelidee daadwerkelijk ontwikkeld en uitgegeven zien te zien worden!  Meer uitleg is te vinden in de lespakketten van de Kinderboekenweek 

Lesideeën rondom de Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

Boeken en leesplezier, dat is wat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek. Op Kinderboekenjuf vind je verschillende blogs met leespiratie om het lezen een boost te geven tijdens de Kinderboekenweek.

ad webinar

Ideeën van anderen

Als ik leuke ideeën tegenkom die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2022, dan plaats ik die hier.

  • Schrijver Jozua Douglas heeft zijn website vol met leuke ideeën staan, waaronder een filmpje voor de opening van de Kinderboekenweek, een toffe quiz en verschillende boekentips
  • Schrijfster Rian Visser heeft een website vol met ideeën rondom het thema Bij mij thuis met o.a. een digibordles.
  • Bij juf Maike kun je o.a. een leuke kleurplaat en verschillende lesideeën vinden
  • Juf Inger zal ook dit jaar weer boekenleggers en posters delen bij de Kinderboekenweek
  • Suzan van ‘t Hullenaar maakte ook dit jaar weer een handige Groene Hand-leskaart ontwikkeld die aansluit bij het KBW-thema. Leerkrachten kunnen hem gratis aanvragen.
  • De schoolschrijver maakte een speciaal programma dat aansluit bij de Kinderboekenweek.

Sowieso van alles rondom de Kinderboekenweek op de hoogte blijven?
Word lid van de Facebookgroep Kinderboekenweek!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen