Kinderboekenweek 2017 Gruwelijk eng

Elk jaar in oktober is de kinderboekenweek een centraal begrip op de basisscholen. Dit jaar start de kinderboekenweek 2017 Griezelen op woensdag 4 oktober en duurt tot en met zondag 15 oktober.

Gruwelijk eng

Kinderboekenweek 2017Het thema van de Kinderboekenweek 2017 is Griezelen. Het motto is Gruwelijk eng!

Iedereen is wel eens ergens bang voor (geweest). De één griezelt al bij een klein spinnetje, de ander griezelt pas na het kijken van een enge film. Sommigen worden niet bang van al die fantasie, maar die hebben dan bijvoorbeeld last van hoogtevrees. Er is dus vanalles waar je van kunt griezelen.

Zelf ben ik echt een watje. Sinds ik volwassen ben, kijk ik geen enge films meer (anders slaap ik weer met het licht aan). Een enge wind, de deur die klappert, een rare schaduw of mijn vriend die om het hoekje springt… ik schrik heel makkelijk!

Waar griezel jij het meeste van?

Kinderboekenweekgeschenk

Dit jaar schrijft Janneke Schotveld het kinderboekenweekgeschenk. De illustraties worden gemaakt door Annet Schaap. Het boek heet Kattensoep. Het gaat over verdwijnende katten. Zou het Boeli lukken het mysterie te ontrafelen?

Kinderboekenweek 2017 Griezelen

Het kinderboekenweekgeschenk krijg je cadeau in de boekhandel bij een aanschaf van €10,- of meer. Lees hier meer over het Kinderboekenweekgeschenk.

Prentenboek

Elk jaar wordt er ook een prentenboek uitgegeven tijdens de kinderboekenweek. Dat wordt dit jaar geschreven door Maranke Rinck en geïllustreerd door Martijn van der Linden. Het prentenboek heet Knikkeruil én het is niet zomaar een prentenboek. Nee, het is ook een knikkerspel. In het boek rolt Uil met de andere knikkers door een spannende knikkerbaan op zoek naar een goede verstopplek voor de monsters. Naderhand kun je dit zelf naspelen.

Kinderboekenweek 2017 griezelen

Single Kinderen voor Kinderen

Kinderboekenweek 2017 GriezelenEen van de andere tradities tijdens de kinderboekenweek is het dansen op de single van Kinderen voor Kinderen. Ook voor het thema Griezelen zijn zij aan de slag gegaan met een liedje.

Deze single is samen met Jozua Douglas geschreven, dat was een hele verrassing zoals je hier kunt zien.

Wil je zien hoe het schrijven van een lied eraan toe gaat? Dat kan hier.

Inmiddels is de nieuwe hit voor de Kinderboekenweek 2017 uit. Bekijk de songtekst én danslesvideo op de website van Kinderen voor Kinderen.
Bekijk de clip hier:

Makkelijke versie

Juf Sharon en Meester Nick hebben ook dit jaar een makkelijke versie gemaakt. Hartstikke fijn om toch met de gehele school op hetzelfde lied te kunnen dansen.

Christelijke kinderboekenmaand

Kinderboekenweek 2017 GriezelenMocht je zelf of vanuit het geloof niks met verzonnen griezels hebben, dan kun je je inspiratie vinden bij de Christelijke Kinderboekenmaand die gedurende de maand oktober plaastvindt. Het thema van de Christelijke Kinderboekenmaand oktober 2017 is Bibbers in je buik. En het Motto is: Je hoeft niet bang te zijn, want God is bij je.

Speciaal voor deze maand worden er drie actieboeken uitgegeven welke je zelf kunt aanschaffen. Bange arend leert vliegen van Linda Bikker voor de onderbouw, Dieven in de buurt! van Judith van Helden voor de middenbouw en Als je durft van Ineke Kraijo voor de bovenbouw.

Ook wordt er door Oké4Kids een nieuwe CD uitgebracht met 14 liedjes én scholen kunnen een werkmap aanschaffen om mee aan de slag te gaan.

Mini leeslessen bij verschillende boeken

Bij verschillende boeken heb ik ideeën voor mini leeslessen geschreven. Welke boeken aansluiten bij de Kinderboekenweek 2017kinderboekenweek 2017 kun je hieronder zien. Benieuwd naar de mini leeslessen? Klik dan op de link om meer over het boek te lezen.

Alle boeken in één overzicht? Klik dan hier. Er zullen er steeds meer verschijnen.

Kerntitels Kinderboekenweek 2017

De kerntitels van de kinderboekenweek 2017 zijn:

Onderbouw (groep 1/2) KBW17

Beginnende lezers (groep 3/4) KBW17

Middenbouw (groep 5/6) KBW17

Bovenbouw (groep 7/8) KBW17

Andere boekentips

Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allerlei pins over boeken voor de KBW17 en ideeën bij het thema Griezelen. Bekijk dit Pinterestbord door hier te klikken. Je kunt je ook aansluiten bij de Facebookgroep Kinderboekenweek 2017, daar worden allerlei ideeën gedeeld.

Hier een kleine greep uit alle boeken die Gruwelijk eng zijn:

Ideeën voor de opening:

 • Kinderboekenweek 2017Heet de kinderen welkom in een spookhuis (let op: niet alle kinderen zullen dit durven, zorg ook voor een veilige ingang).
 • Vertel een spookverhaal. Tips:
  – Vertel het verhaal uit je hoofd, dit werkt beter dan voorlezen.
  – Voeg echte elementen toe, hierdoor wordt het verhaal spannender.
  Zo vertelde ik op kamp over waarom ik geen contact met mijn vader heb (gebaseerd op dit verhaal)… Ik ben hem als meisje van een jaar of 10 een keer na bedtijd gevolgd. Bij het adres waar hij heenging stond hij me op te wachten. Deze avond mocht ik zien wat hij toch altijd deed… Aan de ene kant van de kamer zaten 3 bange kinderen op de bank. Een voor een werden ze door mijn vader en zijn collega’s op een soort dokterstafel gelegd. Een naald ging in hun ogen en zoog het leven uit de gillende kinderen. Mijn vader legde uit dat ze op zoek waren naar een manier om het eeuwige leven te kunnen bezitten. Toen hij klaar was met de drie kinderen draaide mijn vader zich om naar mij en zei: ‘Nu ben jij aan de beurt, Ingrid.’
  Op dit moment waaide de rook van het kampvuur in mijn ogen en dachten de kinderen ook nog dat ik moest huilen, het was echt gruwelijk eng! Tot ze doorkregen dat het een spookverhaal was, hilarisch!

  – Een speciaal geluid, zoals geklop op een tafel, maakt dat de kinderen bij dit geluid opschrikken.
  – Maak het donker, eventueel met een zaklamp onder je gezicht.
  Bekijk hier enkele ideeën!
 • Open de kinderboekenweek schoolbreed waarbij collega’s vertellen over hun angsten. Vervolg dit in de klas met een kringgesprek.
 • Start met een kringgesprek, welke angsten hebben kinderen? Laat ze hierover vertellen/schrijven/tekenen.
 • Speel een sprookje na en voeg griezelige elementen toe.
 • Kom verkleed als jouw favoriete kinderboekengriezel. Je kunt hier eventueel een wedstrijdelement aan verbinden door een jury in te stellen.
 • Combineer de opening met dierendag. Dit jaar staan niet de zoetsappige huisdieren maar juist de gruwelijk enge dieren centraal.
 • Bekijk enkele ideeën van Juf Maike hier.

Jouw idee hierbij? Mail dan naar info@kinderboekenjuf.nl.

Lesideeën bij de kinderboekenweek 2017:

 • Laat de kinderen een spookverhaal schrijven. Het is leuk als ze hierbij een gouden bril kunnen winnen. Scoor daarvoor een oude (zonne)bril of koop een nieuwe. Koop goudspray (Action) én spuit de bril goud.
  Speciaal voor dit thema zou je ook een gouden griezel uit kunnen reiken.
  Kinderboekenweek 2017 griezelen
 • Vroeger, als ik ‘s avonds bang was voor monsters onder het bed, sprayde ik samen met mijn moeder altijd monsterspray op de deuren. Dit betrof een lege glassexfles, waar allerlei plaatjes van monsters op geplakt waren. Daarin zat water met een beetje parfum. Dit sprayden wij op de deurkozijnen, zo konden de monsters mijn kamer niet in.
  Ga in gesprek met de kinderen over bang zijn voor het slapengaan. Bedenk met de klas wat voor hen werkt om de monsters weg te jagen en maak dit met ze. Je kunt eventueel ook dromenvangers voor de nachtmerries maken.
 • Maak griezelige versiering voor in de klas. Ga bijvoorbeeld aan de slag met zwart papier op de ramen of maak van een melkpak een spookhuis. Bekijk vooral ook de ideeën van Juf Inger.
 • Aan de slag met techniek? Laat de kinderen een griezelige attractie/spookhuis maken waarbij iets moet kunnen bewegen.

  Kinderboekenweek 2017 griezelen
  Bron: https://nl.pinterest.com/pin/318629742359808974/
 • Maak zelf een griezelfilm, wat maakt zo’n film nou spannend? Laat de kinderen eerst een script schrijven.
 • Zoek leesteksten met griezelige onderwerpen zoals deze oude nieuwsbegripteksten ‘Verdwenen vliegtuig Malaysia Airlines’ uit 2014 of ‘Oehoe-gevaar in Purmerend’ uit 2015.
 • Rian Visser heeft verschillende digibordlessen gemaakt, die vind je hier.
 • Schrijver Marc ter Horst zette ruim twintig ideeën bij elkaar op zijn pagina.
 • Daag de kinderen uit met een griezelige leesbingo. Bekijk hier het idee van juf Inger.

Jouw idee hierbij? Mail dan naar info@kinderboekenjuf.nl.

Ideeën gekoppeld aan boeken

 • Maak een schimmenspel bij een griezelboek zoals dit idee bij de Gruffalo.
 • Maak een voeldoos bij een griezelboek zoals dit idee.
 • Maak een griezelmobiel met personages uit jouw griezelboek zoals dit idee.
 • Richt een hoek volledig in naar een griezelboek, zoals deze toverschool bij Hennie de Heks.
 • Kleuteruniversiteit heeft allerlei projecten gemaakt die aansluiten bij de Kinderboekenweek, het overzicht vind je hier.
 • Nodig een schrijver uit in de klas. Dit kan via de Schrijverscentrale of bijvoorbeeld ook via de schrijvers zelf zoals bij Michael Reefs.

Kinderboekenweek 2017 met Kinderboekenjuf

Vooraf:

 • Leerkrachten denken na over hun angst en geven die vorm in een lijstje (donwload Bijlage 1 lijstje voor angst). Dit kan met een tekening, verhaal, gedicht, afbeelding, foto, etc. Wees hierin creatief (denk ook aan liggend of staand).

Kinderboekenweek 2017

 • Stel met de klas een top 3 van favoriete boeken die jullie graag op school willen hebben op.
 • Oefen vast enkele keren de tekst en de dans van Kinderen voor Kinderen – Gruwelijk eng. 
Weekopening:

 • De hoofdingang wordt afgesloten door een spinnenweb. Kinderen (en ouders) verzamelen zich op het schoolplein. Collega 1 neemt het woord en snapt er niks van. Collega 2 komt aanrennen, net ontsnapt van het boekenmonster. Ze heeft hem op afstand weten te houden omdat ze genoeg boeken heeft gelezen, maar het komt steeds dichter bij school. Collega 1 stelt voor dat we het spinnenweb doorknippen en naar de aula gaan om hier meer over te horen.
  (Bij slecht weer komt collega 1 de weekopening verstoren.)
  Kinderboekenweek 2017In de aula gaat het gesprek verder en wordt het boekenmonster omschreven met een PowerPoint waarin stukjes monster staan (download bijlage 2 hoe ziet het boekenmonster eruit).
  Als school kunnen we het boekenmonster op afstand houden door voldoende boeken te lezen. (Verdere vormgeving hiervan volgt in de klas).
 • Afsluiten met de Gruwelijk eng! dans van Kinderen voor kinderen.
 • In de klas wordt besproken dat we 3 weken hebben om de boekenslinger te vullen. Elk boek dat je echt uitgelezen hebt (dus niet snel bladeren) mag je op een vlaggetje tekenen/schrijven. Deze vlaggetjes vormen de slinger vanaf de klas. (Download bijlage 3 vlaggetjes)
  Kinderboekenweek

Geheim voor de kinderen: als beloning kun je elke groep 1 boek cadeau geven.

Boeksuggesties:

Kringgesprek:

 • Welke angsten heb jij? Begin door te vertellen over jouw angst en beschrijf verschillende soorten angsten.
  Let op: Het kan zijn dat dit gesprek de wending naar een emotioneel onderwerp neemt (zoals dood). Wees hierop voorbereid, maar ga het gesprek hiervoor niet uit de weg.
 • In een creatieve les geef je met de kinderen hun grootste angst vorm in een lijstje (net zoals de leerkrachten gedaan hebben). Deze worden ook uitgestald in de hoek met de angsten. Kinderen zien zo hun angsten onder ogen, geven het een plekje in een lijstje en mogen het hier op school achter laten.
  Gruwelijk eng

Schrijfwedstrijd: Vertel het verhaal van het boekenmonster

 • Groep 1 t/m 3: Een soort strip met enkele tekeningen achter elkaar. Criteria: hebben de tekeningen met elkaar te maken?
  Of met hulp uit de bovenbouw een digitaal prentenboek maken waarbij de tekeningen ingescand worden en de teksten door de kleuters ingesproken?
 • Groep 4/5: Vertel het verhaal van het boekenmonster. Criteria: heeft het verhaal een begin, midden en eind.
 • Groep 6 t/m 8: Vertel het verhaal van het boekenmonster. Criteria: spanning opbouwen.
 • Prijs: per unit wordt een gouden monster uitgereikt.

Boekenhoek: Griezelige boeken worden hier tentoongesteld, deze mogen ook worden gelezen. Hoe leger de hoek, hoe beter! Het is leuk als er van elk boek een kopie van de kaft ligt. Zo kunnen kinderen zien welk boek uitgeleend is. Tip: Leg onder elk boek een kopie van de kaft. Zo is de hoek niet leeg als alle boeken uitgeleend worden.

Kinderboekenweek 2017

Gruwelijk eng

Tentoonstelling: Angsten van leerkrachten en kinderen. Hang alle lijstjes met angsten erin bij elkaar.

KBW17

Creatief: Het is leuk om creatief met dit griezelige thema aan de slag te gaan. Tijdens de afsluiting is er een hoek waar het werk tentoongesteld kan worden.
Kinderboekenweek 2017 KBW17

Afsluiting: Sluit de Kinderboekenweek af met een tentoonstelling voor de gehele school.

 • In een gemeenschappelijke ruimte worden alle creaties tentoongesteld.
 • In enkele andere lokalen kunnen andere griezelige situaties vormgegeven worden. Bespreek dit met je groep en geef dit eventueel samen met de unit/bouw vorm. Denk hierbij aan een spookhuis voor wie durft, voeldozen, schimmenspel, kijkdozen, verhaal voorlezen, toneelstukje, blote voeten pad met ogen dicht, griezelig gezond eten.
 • De groepjes worden weer groepsdoorbrekend ingedeeld en de oudste kinderen dragen zorg voor het gehele groepje. De groepjes mogen ‘vrij’ rondlopen en alle activiteiten bewonderen binnen een half uur.
  Idee: kinderen gaan met een stempelkaart op pad. Hebben ze 3 activiteiten doorstaan dan verdienen ze een griezeldiploma.

Ideeën voor de afsluiting:

 • Presenteer een zelf gemaakt spookhuis aan ouders of andere geïnteresseerden.
 • Laat de kinderen hun eigen spookverhaal voorlezen. Maak hier eventueel een schrijfwedstrijd van.
 • Organiseer met ouders een spooktocht door de omgeving.
 • Hou een griezelfeest. Iedereen komt verkleed. Reik eventueel zelfs een Gouden Griezel uit aan de best verkleedde griezel.

Jouw idee hierbij? Mail dan naar info@kinderboekenjuf.nl.

Veel griezelplezier gewenst

Ik wens je een hele fijne kinderboekenweek 2017. Vol met griezels en gruwelijk enge momenten.

Kinderboekenweek 2017

Vergelijkbare artikelen