Lees je door de natuur

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-Ga-Groen
Hoe leuk is het om daar in de klas, tijdens het stil lezen, wat mee te doen?
Dat kan heel gemakkelijk met Lees je door de natuur!
– Lees je door de natuur –

Header blog Lees je door de natuur

Hoe lees je door de natuur?

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-Ga-Groen! Sta stil bij de natuur om je heen. Dat boeken je de hele wereld over laten reizen wist je allang, maar met deze activiteit komen jullie ook veel te weten over de natuur van over de hele wereld.

Leeskilometers bijhouden

Iedereen leest zo veel mogelijk tijdens de Kinderboekenweek, heerlijk in zijn/haar eigen boek. Elke bladzijde die gelezen wordt, telt als kilometer. Het is geen wedstrijd, maar een gezamenlijk doel! Na de leesles worden al deze bladzijden bij elkaar opgeteld en zoveel kilometer hebben jullie die dag afgereisd.

Bekijk ook: E-book Leesbeleving met Kinderboekenjuf

Doelen stellen

Stel voorafgaand aan kilometerlezen doelen op. Welke landschappen op de wereld willen jullie bezoeken? Hoeveel kilometers zitten daar steeds tussen?

Bijvoorbeeld: Jullie wonen in Nijmegen en willen als eerst naar de Zwitserse bergen. Dat is 800 kilometer volgens Google Maps. Daarna willen jullie door naar de Sahara, dat is 2500 kilometer. Maak zo een lijstje met afstanden naar landschappen die jullie willen behalen.

Gebruik een afbeelding van de wereldkaart om dit visueel te maken.

Landschap bereikt

Zodra jullie een landschap bereikt hebben tijdens het lezen door de natuur volgt er een klein ‘feestje’. Dit kun je als leerkracht zelf vorm geven op allerlei manieren of je kunt kinderen dit voor laten bereiden. Denk aan:

  • Een Grey of the day over deze plek.
  • Bekijk de plek via Google Earth en laat een tekening of kort verhaal maken over deze plek.
  • Kunnen de kinderen het landschap nabootsen met constructiemateriaal zoals lego of knexx? Of laat het ze juist verwerken in een creatieve werkvorm waarbij ze zelf hun materiaal mogen kiezen. Denk aan verf met zand voor een Sahara-schilderij of mos en takjes om een bos te maken.

Kinderboekenweek 2022

De Kinderboekenweek draait om het thema Gi-Ga-Groen en vindt plaats van 5 t/m 16 oktober 2022. Inmiddels hebben we al veel meer inspiratie bedacht bij dit thema, hieronder kun je doorklikken naar de betreffende linkjes.

Ben je nieuwsgierig naar andere berichten die aansluiten bij de Kinderboekenweek 2022?
Lees dan hier verder of meld je aan voor de Facebookgroep.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen