Openingen Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

[DOOR RIGOBERTA] Van 5 tot 16 oktober 2022 is het weer Kinderboekenweek. Het thema Gi-ga-groen nodigt ons uit lekker de natuur in te trekken, maar uiteraard wél met een leuk boek! Veel scholen kiezen ervoor om deze week feestelijk te openen. Wordt het een schoolbrede opening of vinden de activiteiten juist plaats in de eigen klas? Leg je de focus op verschillende landschappen of ben je meer van de flora en fauna? Wat je ook kiest, ik zet een aantal tips en ideeën rondom de opening Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen voor je op een rijtje.
– Openingen Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen! –

Header blog openingen KBW

Openingen Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen!

De openingen hieronder heb ik verdeeld in schoolbreed, per bouw of per klas. Uiteraard kun je aan de ideeën ook een eigen twist geven zodat je hier op een andere manier mee aan de slag kunt. Het doel is en blijft: de Kinderboekenweek openen!

Juist op zoek naar een afsluiting? Bekijk het blog afsluitingen KBW22!

Schoolbrede openingen:

  • Organiseer een speurtocht/vossenjacht. Alle leerkrachten verstoppen zich in groene kleding in en rond school. De kinderen gaan in groepsdoorbroken groepjes opzoek naar deze mensen. Vind je een leerkracht? Dan moet je een korte opdracht uitvoeren. Je kunt kiezen om opdrachten te bedenken bij verschillende dieren of juist bij de landschappen in de wereld. Kunnen de groepjes alle leerkrachten vinden? Een variant hierop is dat de groepjes per leerkracht een letter verdienen. Zijn alle letters gevonden, dan kunnen de kinderen een zin maken met de gevonden letters. Wil je er een prijs aan hangen? Doe elke klas een boek cadeau! Boekentip: Mickey en de beestachtige spionnen
  • Maak een fototentoonstelling door de school met foto’s van de leerkrachten. Elke leerkracht is geportretteerd met kleding/materiaal van het landschap of dier dat zij uit willen beelden/waar ze mee aan de slag gaan in die groep. Uiteraard met een bijpassend boek in de handen. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht tussen de struiken, op het strand, met een paard in de wei of tussen de geitjes in de kinderboerderij. De kinderen bewandelen deze tentoonstelling als opening van de Kinderboekenweek.
  • Plaats een Gi-ga-groenmachine op het schoolplein. Hier komen leerkrachten uit die allerlei voorwerpen bij zich hebben. Denk hierbij aan een leerkracht die een imkerpak aanheeft, een verrekijker van een vogelspotter om de nek of een emmer met voer van de dierenverzorger in de hand. Kunnen de leerlingen raden waar het thema over gaat?
  • Speel met je team een toneelstuk om de Kinderboekenweek te openen. Of laat de kinderen van de bovenbouw dit toneelstuk spelen. Enkele voorbeelden zijn de sketch van Waarvan Acte, dit jaar is het een mini-musical met de naam Bosfluencer – of het toneelstuk van Rian Visser, gebaseerd op haar nieuwste boek Het geheim van de groene straat waarbij de natuur in de stad centraal staat. Op haar site vind je ook een gedicht bij dit thema die je kan voorlezen op de opening.
  • Organiseer een boekenruilbeurs. Kinderen mogen boeken ruilen of boeken verkopen voor 1 euro. Tip voor de school: zorg voor reserveboeken voor kinderen die geen boek meenemen. Je kunt kinderen ook een boek in laten leveren en daar een ticket voor terug geven. Met dit ticket mogen ze dan een nieuw boek ‘kopen’.
  • Dans met iedereen het lied van Kinderen voor Kinderen.
  • Bekijk het filmpje van Jozua Douglas.

Opening per bouw:

  • Maak met behulp van een Greenscreen een filmpje over verschillende landschappen. Spring bijvoorbeeld elke keer naar een ander gebied en neem een kijkje bij de dieren en planten die daar voorkomen. Geef daarna de bouw een opdracht om zelf aan de slag te gaan met een bepaald landschap. Boekentip: Wonderbos
  • Uit een boek ‘vallen’. Alle leerkrachten van een bouw zijn verkleed als het dier of in de kleding van het stuk natuur waar jullie mee aan de slag gaan. Jullie komen uit het boek vallen en vragen de kinderen om jullie te helpen terug te komen aan de hand van opdrachten die jullie tijdens de Kinderboekenweek uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal schrijven of vragen beantwoorden aan de hand van informatieve boeken over jullie dier(en) of landschap(pen).

Opening in de groep:

  • Lees een stuk tekst uit een voorleesboek voor dat aansluit bij het landschap/dier waar jullie mee aan de slag gaan. Boekentip: Het dikke boek van onze bijzondere natuur
  • Neem een kijkje op Google Earth bij het landschap waar jullie over gaan leren.

Digitaal en op afstand openen:

  • Maak een online quiz op Kahoot met vragen over verschillende dieren of landschappen.  
  • Vraag een schrijver of misschien wel de burgemeester of andere bekende inwoner van je stad om digitaal een stuk voor te lezen uit een boek en ga dan in de klas verder met het gekozen boek.
  • Geen budget om een schrijver uit te nodigen maar wel budget om kinderboeken aan te schaffen? Kies voor Schrijver in beeld en haal de schrijvers de klas in.
  • Bedenk een leuk verhaal voor een poppenkast. Kies bijpassende poppen en film je poppenkastverhaal om het daarna te delen met de klassen.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor openingen van de Kinderboekenweek.
Heb je nog een ander idee? Laat het me weten, misschien voeg ik hem toe aan dit lijstje.
Voor nu veel plezier gewenst met de Kinderboekenweek 2022!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen