Tekenen wat je leest

Tekenen wat je leest helpt je om goed na te denken over wat je leest. Het maakt dat je kijkt naar de details in een verhaal. Je hebt andere informatie uit de tekst nodig dan wanneer je de tekst gewoon leest. En uit de tekening blijkt of je ook echt begrepen hebt wat je leest. In dit blog geef ik je tips rondom tekenen wat je leest en onderaan vind je een fijne download om tijdens de Kinderboekenweek mee aan de slag te gaan!
– Tekenen wat je leest –

Tekenen wat je leest

Tekenen wat je leest

Zelf ben ik groot fan van kinderen laten lezen en het vooral om lezen te laten draaien, maar als je een groep hebt die soms wel wat anders kunnen gebruiken of die juist goed kunnen lezen, dan is het soms leuk om even wat anders te doen! Dat kan met tekenen wat je leest heel goed en op verschillende manieren.

Tekenen wat je leest kan in alle groepen. In groep 3 of groep 4 zet je natuurlijk in op AVI-boeken. Maar in een groep 5, groep 6, groep 7 of groep 8 zet je vooral in op de sfeer van het verhaal en de details die uit de rijke tekst blijken. Door kinderen zelf te laten lezen test je echt of ze begrijpen wat ze lezen. Maar door voor te lezen verhoog je de betrokkenheid.

Ik licht verschillende mogelijkheden hieronder aan je toe.

Begrijpend lezen tekenen

Het is belangrijk om te begrijpen wat je leest, hoe kun je dat nu duidelijker maken dan door er een gedetailleerde tekening bij te maken? Neem bijvoorbeeld De Gorgels. In het inkijkexemplaar (te vinden via deze link en dan door onder de cover op ‘inkijkexemplaar’ te klikken) zie je de eerste bladzijde van dit boek. Je ziet er ook een illustratie bij, maar die laat je niet zien. Lees de eerste bladzijde voor of zorg ervoor dat alle kinderen de bladzijde zelf kunnen lezen. Laat kinderen zo gedetailleerd mogelijk tekenen wat ze lezen. Vergelijk naderhand de eigen tekeningen met de illustratie, komt het overeen?

Extra leuk, doe dit met een verhaal dat door mij geschreven is! Het allereerste verhaal uit de verhalenbundel Hallo allemaal! is namelijk door mij geschreven. Je kunt dit openbaar vinden als inkijkexemplaar, maar als je het boek wilt kopen kan dat natuurlijk ook.

Betrokkenheid bij het voorlezen

Wil je lekker voorlezen en hoop je op een hoge betrokkenheid? Laat de kinderen tekenen wat jij voorleest, zo zijn ze aandachtig aan het luisteren en lekker bezig ondertussen waardoor ze niet afgeleid raken door allerlei andere zaken, maar juist gefocust zijn op het tekenen wat jij voorleest.

Een gaaf idee hierbij is de gebeurtenisketting of een gebeurtenisketting uitgebreid.

Gebeurtenisketting om te tekenen wat je leest

Lekker naar buiten

Als laatste tip kun je ook lekker naar buiten gaan met de kinderen. Maak kleine groepjes van 2-4 kinderen en zorg dat ieder een stuk stoepkrijt heeft. Geef een kort stukje tekst uit een leesboek mee aan elk groepje, zij moeten dit nu met stoepkrijt duidelijk uittekenen. Lukt het om samen te tekenen wat je leest?
Extra leuk: betrek de graspollen en het onkruid bij je tekening zoals de klas van Linda heeft gedaan:

Tekenen wat je leest Kinderboekenweek 2022 Gi-Ga-Groen

Er zijn via google vele voorbeelden te vinden van korte stukjes tekst en daarbij een vlak waarin getekend kan worden. Speciaal voor de Kinderboekenweek 2022 Gi-Ga-Groen heb ik een gave download voor je gemaakt met daarin 4 x tekenen wat je leest bovenbouw.

Ga dus nu zelf aan de slag met tekenen wat je leest en zie of de kinderen daadwerkelijk begrijpen wat ze lezen!

Begrijpend lezen tekenen, teken wat je leest

Meer inspiratie bij de Kinderboekenweek? Lees verder.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen