Thematitels kinderboekenweek 2021

[DOOR RIGOBERTA] De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte de thematitels voor de kinderboekenweek 2021 bekend. Het thema van de kinderboekenweek is Worden wat je wil en gaat over beroepen. De kinderboekenweek zal plaats vinden van 6 oktober t/m 17 oktober 2021. Extra leuk en nieuw dit jaar zijn de Makkelijk Lezen thematitels voor groep 5/6 en groep 7/8. In dit blog vertel ik je graag meer over de thematitels, de Makkelijk Lezen thematitels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
– Thematitels kinderboekenweek 2021

Thematitels Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil

Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil…

De kinderboekenweek van 2021 staat in het thema van beroepen. Wat ben je al? Wat kun je goed? Wat wil je worden? Bestaat jouw toekomstige beroep al? Werk je graag met je hoofd of met je handen? Ga je werken bij de politie? Verpleeg je later mensen in een verzorgtehuis? Droom je van een carrière als Youtuber? Of ga je de politiek in? ‘Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren.’ aldus de CPNB.

Wil je op de hoogte zijn van alles rondom de Kinderboekenweek?
Bekijk dan Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil.

Thematitels kinderboekenweek 2021

Voor de vier leeftijdscategorieën zijn verschillende thematitels uitgezocht (voorheen werden de thematitels kerntitels genoemd). Hierbij is er ook aandacht besteed aan boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen. Al deze boeken gaan over beroepen, mogelijkheden voor later en geven je een kijkje in het werkende leven. Kinderen ontdekken de mogelijkheden van een breed scala aan beroepen. Of zoals de CPNB zegt:

‘Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!’

Thematitels Kinderboekenweek 2021 groep 1/2

Kleuters spelen vaak na wat ze willen worden. Van vadertje en moedertje tot astronaut, alle beroepen kunnen aan bod komen in de klas. Dat juf zijn ook een beroep is, zal ze wellicht verrassen! Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2021 voor groep 1/2:

Boze juffen, blije juffen

In dit prentenboek maken we kennis met boze juffen en blije juffen. Boze juffen houden niet van gniffelen, tateren en giechelen. Zij worden boos als je iets niet snapt en zijn vergete n hoe het is om zelf kind te zijn. Blije juffen zijn heel anders: zij zijn lief, lachen veel en lezen graag voor. Het is altijd afwachten wie je nieuwe juf of meester wordt, maar valt het tegen, dan is dat schooljaar ook weer zo voorbij!

Ada Dapper, Wetenschapper

Alle kinderen stellen graag waarom-vragen, maar Ada is wel erg nieuwsgierig. Het meisje zit vol vragen en ideeën: wat, wanneer, waarom en hoe? De volwassenen om haar heen weten soms geen raad met haar. Dan sturen haar ouders Ada naar de Denkstoel, maar de vragen blijven komen. Dan besluiten haar ouders haar te helpen met haar vragen: Zij stelt duizenden vagen en zo is het goed, want dat is precies wat een wetenschapper doet. In dit boek leren kinderen uit welke stappen onderzoek doen bestaat. Je stelt vragen, bedenkt hypotheses en probeert te bewijzen dat je gelijk hebt. Voor alle nieuwsgierige kleuters en onderzoekers in de dop!

Dit is voor jou

Het zal je maar gebeuren, jouw stoepkrijttekening is af maar het begint te regenen of mensen lopen er zomaar doorheen… Het jongentje uit dit prentenboek moet duidelijk op zoek naar een beter plekje. Dan is daar ineens Anselmo, een schilder met een eigen atelier. Samen maken ze de mooiste kunstwerken, totdat de schilder te oud wordt om er te blijven wonen. Zal het jongetje nog kunnen schilderen?

Bekijk de boektrailer:

Ik weet wat ik worden wil

In dit versjesboek worden wel 35 verschillende beroepen besproken. In leuke en vrolijke gedichtjes op rijm komen beroepen als bakker, minister-president, fotomodel, klusjesvrouw, brandweer en politieagent voorbij. De illustraties van Elle van Lieshout maken de versjes heel toegankelijk. Op de bijbehorende cd worden de leukste versjes uit het boek gezongen door Erik van Os zelf.

Prinses Arabella gaat naar de kapper

Prinses Arabella brengt samen met haar vrienden een bezoekje aan de kapper. Er is zoveel keus, welk kapsel zullen ze kiezen? De ene prinses wil liever krullen dan vlechtjes, de ander kiest voor een kleurtje of een stukje korter. En prinses Arabella…, die kan niet kiezen tussen alle mooie kapsels!

Bekijk ook Prinses Arabella en de reuzentaart

Reclame themaboek

Thematitels Kinderboekenweek 2021 groep 3/4

Kinderen in groep 3 en 4 begrijpen al wat meer van beroepen. Ze kunnen antwoord geven op de vraag wat een beroep is, wat je moet kunnen voor een bepaald beroep en natuurlijk de belangrijkste vraag: wat wil je worden later? Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2021 voor groep 3/4:

Agent en Boef - De grap van Boef-baard

De avonturen van Agent en Boef zijn heel geschikt voor beginnende lezertjes. Arrr, in dit verhaal ontsnapt Boef door de kraan open te draaien, want piraat zijn, dat lijkt hem wel iets. Agent is daar minder blij mee en zet de achtervolging in, met hier en daar een nat uniform. Zal het Agent lukken op Boef te pakken te krijgen?

Bekijk ook Agent en Boef: lol in de lucht

De Willewete-serie zijn informatieve prentenboeken die antwoord geven op vragen van kinderen. In dit boek volgen we een gezin met 4 kinderen, waarvan de moeder kapitein is op een schip. Aan de hand van korte teksten en grote illustraties leren kinderen wat een havenmeester doet, welke soorten schepen bestaan, wat laden en lossen betekent, kortom hoe het eraan toegaat in de haven.

Bekijk ook Willewete Op reis met het schip

Wat is jouw beroep?

Voorin dit boek vind je een lijst met wel 300 beroepen. Steeds staat er een nieuwe werkomgeving centraal en leer je wie er allemaal werken op het vliegveld, in een hotel, in een theater of in een ziekenhuis. Met duidelijke illustraties en korte informatieve teksten worden per omgeving enkele beroepen nader beschreven, waar aandacht is voor de minder bekende beroepen als dramaturge of wagenmeester.

Dokter Vos

Dokter Vos wil graag de dieren in het bos weer beter maken, maar er is één probleem: niemand is ziek! Daarom bedenkt Dokter Vos een plannetje om patiënten te krijgen, maar dat pakt niet uit als had gehoopt. Daan Remmerts de Vries kreeg dit jaar de Theo Thijssenprijs voor zijn oeuvre, dus een mooi moment om zijn boeken te leren kennen.

Bekijk de filmpjes op lezen met Kinderboekenjuf

Tim de kleine boswachter

De vader van Tim is boswachter, dat lijkt Tim wel wat als hij later groot is. Tim beleeft samen met zijn vriendin Tippie allerlei avonturen in het bos. Kinderen leren in dit boek over dieren, over zwerfafval, over schimmels en sporen in het bos. Dit boek is vooral geschikt voor kleine boswachters in de dop en met de checklist achterin het boek weet je meteen of jij ook geschikt bent als hulpboswachter.

Opzoek naar een opening voor de Kinderboekenweek?

Thematitels Kinderboekenweek 2021 groep 5/6

De ene leerling kan goed tekenen, de ander is beter met getallen. Vanaf groep 5 weten kinderen goed wat hun talenten zijn, waar hun interesses liggen en waar ze nog moeite mee hebben. Dat is goed om te weten als ze straks een keuze moet maken voor een beroep. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2021 voor groep 5/6:

Handboek voor superhelden

Lisa is pas verhuisd en moet erg wennen aan haar nieuw leven. De pestkoppen op school maken het haar ook niet makkelijk. Wanneer Lisa zich weer eens verstopt in de bibliotheek, komt ze een apart boek tegen: Het Handboek voor Superhelden. Vanaf dat moment verandert Lisa van onzeker meisje in een stoere superheld! Het boek is geschreven als graphic novel, wat kinderen die moeilijk lezen zeker zal aanspreken. Lees meer over het klassenthema superhelden

Bekijk de boektrailer:

Hoe maak je een boek?

Kinderen komen dagelijks in contact met boeken, maar staan ze weleens stil bij hoe een boek gemaakt wordt? In dit boek lees je hoe schrijvers op een idee komen voor hun verhalen. Bekende kinderboekenschrijvers als Tosca Menten en Manon Sikkel delen hun schrijftips om zelf aan de slag te gaan. Ook de illustrator en fotograaf van het boek komen aan bod. Een aanrader voor de toekomstige schrijvers in de klas.

Baas van de wereld

Ivo en Mila hadden niet verwacht dat die vieze zwerver op straat de baas van de wereld zou zijn. De bijzondere man blijkt de toekomst te kunnen voorspellen en een vliegende winkelwagentje te bezitten. Voor Ivo en Mila het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden!

Geheim agent Max

Dit boek is het vierde deel in de populaire kinderboekenserie van Manon Sikkel. In de vorige delen maakten we al kennis met oma die een bijzonder beroep heeft. Als geheim agent kan oma als de beste bommen onschadelijk maken en boeven te slim af te zijn. Oma en ander geheim agent Fasiel zijn tijdens een ZGM (Zeer Geheime Missie) in Zuid-Amerika aan het werk zijn dus daarom past Max op de robot Gember.  Als de baas van de beveiliging van het Ministerie van Geheime Zaken de robot Gember ontvoert om in te zetten als bewakingsrobot zit er niks anders op: Max moet zelf aan de bak als agent.

Te gekke beroepen die echt bestaan

Beroepen als kapper, dokter, leerkracht of bakker ken je al wel, maar heb jij al eens gehoord van een onderzeekok of bioscoopschermschoonmaker? In dit boek maak je kennis met wel hele bijzondere beroepen die écht bestaan. Na het lezen van dit boek kan je vast je lijstje met droombanen aanvullen!

Doe de vijf vinger uitdaging met de kinderen in jouw klas

Makkelijk lezen thematitels KBW21 groep 5/6

Dit jaar is de Makkelijk lezen categorie nieuw bij de thematitels. Het idee achter Makkelijk lezen boeken is dat die voor niet-lezers of kinderen die lezen moeilijk vinden ook toegankelijk zijn. Hier zie je de makkelijk lezen thematitels bij de Kinderboekenweek 2021 voor groep 5/6:

Hoe ik een detective werd

Dit boek hoort bij de reeks van Tijgerlezen. De grote broer van Ulf en zijn vrienden hebben een vergrootglas op zak, zoeken sporen en achte]rvolgen mensen. Ze beginnen samen een detectivebureau. Ulf wil natuurlijk meedoen, maar de anderen vinden hem te klein en te dom.  Dat laat Ulf zich niet vertellen, dus besluit hij te bewijzen wat een goede speurder hij is. Hij bedenkt een plan om zijn detectivekunsten te laten zien aan zijn broer en vrienden.

Het geheim van de smid

Dit is niet zomaar een boek, maar een theaterleesboek. Kruip in de huid van een vlogger, helikopterpiloot of banketbakker, oefen het verhaal of de mop en geef een schitterend optreden voor je klas!  

Dog man 1

Fans van Kapitein Onderbroek zullen deze populaire strip over Dog man zeker waarderen! Deze superheld smult niet alleen van brokjes maar beschermt ook de stad tegen rottige robots, kattige criminelen en op hol geslagen hotdogs. Dit boek heeft weinig tekst maar veel felgekleurde tekeningen en woordgrappen, ideaal voor kinderen die genieten van spannende en hilarische boeken.  

De verschrikkelijke badmeester

De legendarische zwemkampioen Boris Brulboei is knap, verzorgt zielige zeehondjes en wordt door iedereen aanbeden. Lev denkt daar toch anders over: Brulboei is de allerverschrikkelijkste badmeester ooit! Lev kan supergoed zwemmen, dus zal het toch moeten volhouden met deze badmeester. Daar komt verandering is als Lev samen met zijn buurmeisje Lita ontdekt dat Brulboei een kind heeft ontvoerd. Kunnen zij de verschrikkelijke badmeester ontmaskeren? Dit boek is beschikbaar als fysiek boek én luisterboek.

Welk beroep lees jij?

Thematitels Kinderboekenweek 2021 groep 7/8

In groep 7 en 8 zijn kinderen zich bewust van de belangrijke beslissing die hen ligt te wachten. De keuze voor een middelbare school en richting zullen wellicht afhangen van het beroep wat ze later willen uitoefenen. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2021 voor groep 7/8:

De Veger

Het beroep van schoorsteenveger bestaat nu niet meer, maar in het Londen van de 19de eeuw werkten veel kinderen tussen het roet van de schoorstenen. Eén van die kinderen is Nan, een meisje dat als jong kind is achtergelaten en nu haar brood verdient met het schoonvegen van de schoorstenen. Haar mentor verliet haar maar liet een klein brokje roet achter. Dat brokje roet blijkt na een ongeluk in de schoorsteen een golem te zijn. Nan sluit een hechte vriendschap met het wezentje van roet en samen nemen zij het op tegen de wrede meester Wilkie Crudd. Een prachtig boek over een beroep van toen.

Bekijk de filmpjes op Lezen met Kinderboekenjuf

  • Rekenen voor je leven Edward van de Vendel en Ionica Smeets

De groep 7  leerlingen van de Rover Hoepsika-school zijn het zat: weg met die saaie rekenboeken! Het is tijd voor sommen die met hun eigen leven te maken hebben. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.

De zweetvoetenman

Dit boek heeft een duidelijke taak: het Nederlands rechtssysteem op een duidelijke manier uitleggen aan kinderen. Aan de hand van verhalen over onder andere een ontvoerde baby, een koninklijke hond, een koffer met een dubbele bodem, zeilmeisje Laura en natuurlijk zweetvoeten leren kinderen hoe een rechtbank werkt, wat een Hoge Raad doet en wat het strafrecht precies inhoudt. Een bijzonder kinderboek over ons rechtssysteem.

Bekijk de boektrailer:

  • Weet je wat ik worden wil? Diverse auteurs

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2021 hebben 12 bekende kinderboekenschrijvers als Arend van Dam, Jacques Vriens, Sanne Rooseboom en Janneke Schotveld verschillende verhalen over beroepen geschreven. Leuke, spannende en grappige verhalen over een pianovirtuoos met twijfels, een gifmenger die niet kan rekenen op steun uit zijn omgeving en een brokkenpiloot die vooral weet wat die niet moet worden. Iris Boter maakte de geestige illustraties bij dit boek.

Komt na de Kinderboekenweek op Kinderboekenjuf

Van boswachter tot Youtuber

Heb je al nagedacht over wat je wil worden of heb je nog inspiratie nodig? In dit boek staan 25 interviews met mensen met een droomberoep. Een dolfijnenverzorger, patissier, stuntman of LEGO-ontwerper: ze vertellen welke opleiding je nodig hebt voor hun beroep, wat ze leuk en minder leuk vinden aan hun beroep en delen slimme tips en geheimen! De verhalen van bekende mensen als astronaut André Kuipers, goochelaar Victor Mids en Youtuber Dylan Haegens zet kinderen aan het denken over hun toekomstdromen en talenten.

Op zoek naar een afsluiting voor de KBW21?

Makkelijk lezen thematitels KBW21 groep 7/8

Dit jaar is de Makkelijk lezen categorie nieuw bij de thematitels. Het idee achter Makkelijk lezen boeken is dat die voor niet-lezers of kinderen die lezen moeilijk vinden ook toegankelijk zijn. Hier zie je de makkelijk lezen thematitels bij de Kinderboekenweek 2021 voor groep 7/8:

Sterrins reptielenreis

Schrikken hagedissen, slangen en krokodillen je niet af? Dan is dit een boek voor jou! De 26 jarige Sterrin Smalbrugge is de jongste reptielenexpert van Nederland en deelt in dit boek al haar kennis over deze bijzondere dieren. Ontdek pas ontdekte en bijna uitgestorven soorten, bekijk de dieren van heel dichtbij op de prachtige foto’s en leer heel veel coole nieuwe weetjes!

Wie wil er nou géén violist worden?

Dit boek is een humoristisch stripverhaal op AVI M7. Suzy en Indra moeten net als alle groep 8 leerlingen een belangrijke keuze maken. Ze moeten een keuze maken voor een middelbare school. Samen met hun ouders bezoeken zij alle open dagen. Het Stedelijk met die wel erg leuke muziekdocent staat op nummer 1, maar er is een klein probleempje: met een VMBO-T advies kom je niet zomaar op een gymnasium!

'T verrukkelijke kinderkookboek

Dit boek is voor alle kinderen met een liefde voor bakken. Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek en kinderboekenschrijver Mark Haayema schreven samen dit boek vol met heerlijke recepten, smakelijke verhalen en grappige gedichten. Het boek begint met handige tips voor beginnende bakkers en sluit af met 28 recepten voor het hele jaar: van rozijnenbollen tot cheesecakejes met aardbeien. De combinatie van verhalen, recepten en foto’s zorgen ervoor dat je direct de keuken inspringt om te bakken!

Collins geheime channel Van underdog tot Youtube-ster

Heel wat tieners willen graag influencer worden met een eigen Youtubekanaal. Collin is geen uitzondering, maar dat pakt toch anders uit dan hij hoopte. Hij vreest ervoor de grootste loser van het universum te worden, maar gelukkig is daar zijn beste vriend met een plan om hem te redden. Met zwarte pentekeningen, verschillende speelse lettertypes en een grappig verhaal is dit boek heel geschikt voor kinderen die minder graag lezen.

Meer lezen over de Kinderboekenweek 2021? Bekijk dan de verzamelpagina!

Vergelijkbare artikelen