Thematitels kinderboekenweek 2022

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte de thematitels voor de kinderboekenweek 2022 bekend. Dit jaar gaan we lekker naar buiten want het thema van de kinderboekenweek is Gi-ga-groen! De kinderboekenweek vindt plaats van 5 oktober t/m 16 oktober 2022. In dit blog vertellen we je graag meer over de thematitels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
– Thematitels kinderboekenweek 2022 –

Header blog Kinderboekenweek 2022

Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

De kinderboekenweek van 2022  staat in het teken van de natuur ontdekken. Maak je klaar voor verhalen uit het bos of het strand. Leer meer over dieren en planten en ontdek hoe jij de klimaat een handje kan helpen. Ga je voor een informatief boek of juist een spannend avonturenverhaal? Reis je naar het donkere oerwoud of ontdek je liever de ijskoude wereld van de noordpool? Wat je ook kiest, met deze thematitels wordt lezen zeker een gi-ga-groen feestje!

>> Download het gratis Kinderboekenweekpakket <<

Thematitels kinderboekenweek 2022

Voor de vier leeftijdscategorieën zijn verschillende thematitels uitgezocht (voorheen werden de thematitels kerntitels genoemd). In de lijst zijn zowel leesboeken als informatieve boeken te vinden. Deze boeken staan vol met interessante weetjes, leuke tips voor activiteiten in de natuur en bijzondere natuurillustraties.  

>> Meld je aan voor het gratis webinar
Haal meer uit de Kinderboekenweek <<

Thematitels Kinderboekenweek 2022 groep 1/2

Kleuters spelen graag buiten. Overal om hen heen is wel iets nieuws te ontdekken. Elk seizoen heeft weer iets anders om te bekijken. Hoe komt het dat de bladeren in de herfst verkleuren? Welk fruit groeit er aan bomen? En hebben zij al kennis gemaakt met een moestuintje? Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2022 voor groep 1/2:

Cover De blaadjesdief

Een grappig en leerzaam prentenboek over de wisseling van seizoenen. Eekhoorn denkt dat er een blaadjesdief is, want al de mooie bladeren van zijn boom zijn ineens verdwenen! In het boek komen verschillende bosbewoners voorbij, zoals een eekhoorn, specht en vogel. Ook leren de kinderen wat de wind doet en hoe blaadjes van de bomen af vallen en er weer aan groeien. Met de rood, geel en oranje illustraties is dit boek perfect om het gesprek over de herfst mee te starten.

Cover Een krekel in mijn slaapzak

In 24 versjes ga je op ontdekkingstocht door de natuur. Suzanne Weterings, een ecoloog van beroep, laat het goed zien: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken en proeven. Van brandnetelthee, beukennootjes tot het zoemen van insecten en het plukken van fruit; verschillend onderwerpen komen voorbij. De prachtige illustraties van Annette Fienieg maken dit boek helemaal af.

Cover Anansi de spin sterker dan een olifant

Misschien ken je deze ondeugende spin al? Hij speelt de hoofdrol in tal van West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische volksverhalen. Dit is het tweede prentenboek over Anansi en ook in dit verhaal laat hij zien dat wie niet sterk of groot is slim moet zijn! Anansi heeft wel zin in lekkere banaantjes, maar voor hij ze kan proeven worden ze voor zijn neus weggepakt door Olifant. Dat laat Anansi niet gebeuren en stelt daarom voor om een wedstrijdje touwtrekken te doen. De sterke olifant is ervan overtuigd dat ze gaat winnen, maar Anansi heeft al een stiekem plannetje bedacht. Benieuwd wie de winnaar wordt? Lees dan dit grappige prentenboek met prachtige en vrolijke illustraties!

Cover Het begint met een zaadje

Eén van de meest gestelde vragen van kinderen: hoe kan zo’n klein zaadje uitgroeien tot een grote boom? Aan de hand van gedetailleerde illustraties en korte teksten op rijm reis je mee door de seizoenen en zie je hoe het zaadje verandert in een grote boom met takken. Na een aantal bladzijdes komen steeds meer dieren in en om de boom wonen, zoals eekhoorntjes, konijntjes, vlinders en uilen. De tekeningen zijn gemaakt met een speciale etstechniek en door het formaat van het boek goed te bekijken.

Cover De moestuin van heer hermelijn en kereltje konijn

Heer Hermelijn en Kereltje Konijn beginnen samen een moestuin. Heer Hermelijn zorgt goed voor de plantjes en wacht heel geduldig af. Daar denkt Kereltje Konijn toch anders over en stiekem eet hij ‘s nachts uit de tuin. Mooi verhaal op rijm over een moestuin bijhouden én eerlijk delen.

Gratis Kinderboekenweekpakket

Vraag het pakket hier aan: https://www.kinderboekenjuf.nl/kinderboekenweek-pakket/

Thematitels Kinderboekenweek 2022 groep 3/4

Kinderen in groep 3 en 4 zijn kleine onderzoekers in de dop. Hun nieuwsgierigheid en vermogen om wat teksten al wat meer te begrijpen zorgt voor betrokken natuurontdekkers. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2022 voor groep 3/4:

Cover Het schitterende samen boek

De opvallende gele voorkant maakt de kinderen al nieuwsgierig! Yuval Zommer staat bekend om zijn schitterende illustraties en mooi vormgegeven boeken vol met interessante en leuke weetjes. In dit boek lees je hoe de mens en de natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn. Kinderen vinden het vroeg naar bed gaan soms vervelend, maar wist je dat vlinders ook op tijd gaan slapen? Wist je dat zeeotters, net als mensen, elkaars handen vasthouden en heremietkreeften ook een huisje hebben? Een echte aanrader voor kinderen die graag meer willen leren over dier en mens!

Cover De boom met het oor

Annet Schaap, bekend van Lampje schreef een ontroerend verhaal over opgroeien en gehoord willen worden. Het zal voor de kinderen een herkenbare situatie zijn: je komt thuis van school en kan niet wachten om te vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt. Het jongetje uit dit boek wil na schooltijd ook graag zijn verhaal kwijt, maar er is niemand om naar hem te luisteren. De volwassenen zijn aan het werk, de andere kinderen druk en zelfs de dieren hebben geen tijd voor hem. Ze sturen de jongen naar de boom op het plein. Wat hij niet weet is dat dit wel een heel bijzondere boom is met een oor dat echt luistert…

Cover Een tijger in je bed

Dit boek is onderdeel van de reeks Tijgerlezen, speciaal voor beginnende lezers. In dit boek lees je twee verhalen die moeilijk te geloven zijn. Toch beginnen ze met een gedichtje waarin vermeld staat dat alles echt gebeurd is. Naast deze waargebeurde maar bijzondere verhalen is er ook een informatieve gedeelte, met interessante feiten over de tijgerfamilie, hun leefgebied, eetpatroon, vacht en andere leuke wist-je-datjes. Een tof boek voor kinderen die net kunnen lezen en graag meer willen weten over tijgers.

Cover De wonderen van het bos

Vrijwel iedereen heeft wel eens een bos bezocht, maar weet je ook wat fotosynthese is en welke soorten planten te vinden zijn tussen de bomen? Dit deel uit de informatieve serie Wow bestaat uit vier hoofstukken: Groeien naar het licht, In het bos helpen we elkaar, Ik woon hier en Ik heb het koud. Door een fijne en overzichtelijke indeling van tekst en foto’s met kleine illustraties is dit mooie boek geschikt voor jongere kinderen. Een betoverend boek vol prachtige foto’s en leerzame informatie, waarin je de wonderen van het bos ontdekt.

Cover De aarde heeft jou nodig

Denk jij er weleens over na wat er met je afval gebeurt nadat je het vuilnis aan de straat hebt gezet? In dit informatieve prentenboek leer je alles over afval en recycling. In korte en begrijpelijke stukjes tekst, ondersteund met duidelijke illustraties lees je welke 4 reizen afval kan maken: naar de vuilnisbelt, door te recyclen, doorheen de natuur en door afval een nieuwe bestemming te geven. Zoals de titel al aangeeft, kan je na het lezen van het boek een steentje bijdragen aan een schonere wereld!

Thematitels Kinderboekenweek 2022 groep 5/6

Leerlingen uit groep 5 en 6 krijgen door vakken als aardrijkskunde en techniek al een mooie kijk op het thema natuur. Juist door ook vanuit kinderboeken naar de wereld om hen heen te kijken, zullen kinderen meer interesse krijgen in de zaakvakken. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2022 voor groep 5/6:

Cover Silas en de wolf

Om de zoveel tijd lees en hoor je berichten over de wolf die weer in Nederland is gespot. In dit spannende avonturenverhaal maak je kennis met Silas, een jongen die recent van een grote stad naar een klein dorpje verhuisd. Terwijl hij zijn best doet om te wennen aan zijn nieuwe leven heeft Silas bijzondere ontmoetingen met mens én dier.

Cover Het grote reptielenboek

Misschien heb je tijdens de vorige editie van de kinderboekenweek al een boek gelezen van deze ecoloog en herpetoloog (reptielendeskundige). Sterrin Smalbrugge reist de hele wereld over om onderzoek te doen naar deze bijzondere dieren. Het is een ideaal boek voor kinderen die van reptielen houden of er juist meer over willen leren. Het boek bestaat uit hoofdstukken van de verschillende soorten reptielen: van schildpadden en hagedissen tot tuatara’s en krokodilachtigen, ze komen allemaal voorbij.

Cover Kalle en het oerwoudgoud

Liefhebbers van stoere avonturenverhalen zullen smullen van dit deel uit de serie Kalle-boeken. De zus van Kalle loopt stage in een ziekenhuis in Suriname. Samen met zijn moeder gaat hij bij haar op bezoek. Tijdens een jungletocht krijgt Kalle behoorlijk wat onverwachte gebeurtenissen te verduren…

Cover De knerpers

Een spannend jeugdverhaal van de schrijver van o.a. de Kerstmisaurus en de Braniebende.

Dat is gek, als Lucy op een dag wakker wordt zijn alle volwassenen verdwenen! Vrijwel alle kinderen uit het dorp vinden het fantastisch, want geen ouders betekent zoveel snoep eten als je wil en zo laat mogelijk opblijven. Lucy vindt het maar niks en gaat op onderzoek uit. Zij ontdekt een geheime wereld onder het bed en maakt daar kennis met de Knerpers. Weten zij meer van de verdwijning?

Cover Noordpool/zuidpool

Twee boeken in één! Dit prachtige omdraaiboek neemt je mee naar de Noordpool en de Zuidpool. Leer over het leven op beide polen, de overeenkomsten en verschillen én welke gevolgen de klimaatverandering heeft op de ijskappen.

Thematitels Kinderboekenweek 2022 groep 7/8

In groep 7 en 8 weten de kinderen al wat meer over de natuur in Nederland maar ook verder weg van huis. Problematieken als klimaatverandering komen ook aan bod in hun zaakvaaklessen. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2022 voor groep 7/8:

Van honingbij tot hagelslag

Tegenwoordig kun je met een klik op de knop eten aan huis laten bezorgen, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. In dit boek leer je wat de oorsprong is van ons voedsel en ga je anders kijken naar het eten op je bord. Van knollen en bollen tot specerijen en schimmels, na het lezen van dit boek ben jij een expert op het gebied van voeding.

Cover Palmen op de noordpool

Een actueel en belangrijk boek over de klimaatverandering. Marc ter Horst slaagt erin om met humor en op een duidelijke manier uitleg te geven over het hoe en waarom van de opwarming van de aarde. Het is een verhaal vol vulkanen, stoommachines, smeltende gletsjers, broeikaseffect en klimaatontkenners. Een echte aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in het klimaat en de bijhorende uitdagingen.

Elke dag broerdag

Een ontroerend verhaal over vijf broers die alles op alles zetten om hun gezin bij elkaar te houden. De vijf broers zijn onafscheidelijk; dat ze niet allemaal dezelfde vader en moeder delen is niet van belang. Als Noah een brief met daarin woorden als omgangsregeling, nieuwe woonsituatie en voogdij vindt, nemen de broers een drastisch besluit. Ze kiezen voor elkaar en lopen weg naar het bos. Zal het ze lukken om het avontuur tussen de bomen aan te gaan?

Cover De ontdekkingsreiziger

Een spannend avonturenverhaal waarin vier kinderen met een vliegtuig crashen. Nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken moeten de kinderen zich zien te redden in het Amazonewoud. Om in leven te blijven zullen zij zelf aan voedsel en water moeten komen. Als zij een kaart met een X vinden weten ze dat zij niet de eerste zijn maar zal het hen lukken om de gevaren van de jungle te overleven?

Ga je mee naar Yellowstone

Een wereldreis langs de nationale parken is de ondertitel en dat is precies wat je kan verwachten in dit boek. Aan de hand van een verrassende combinatie van strip en tekst leer je alles over de flora en fauna van de acht nationale parken in verschillende continenten. Van het Amerikaanse Yellowstone tot de Afrikaanse Namibwoestijn: ontdek welke dieren en planten er voorkomen en verbaas je over buitengewone natuurverschijnselen.

Makkelijk Lezen tip Kinderboekenweek 2022 groep 5 t/m 8

Lezen moet een feestje zijn, ook voor leerlingen die het lezen lastig of zelfs minder leuk vinden. Voor ieder kind een boek en daarom heeft het CPNB heeft speciaal voor deze kinderen naast de thematitels 8 Makkelijk Lezen boeken getipt.

Cover Oud genoeg om de aarde te redden

Perfect voor kinderen die zich graag willen inzetten om een steentje bij te dragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. In dit boek komen twaalf inspirerende verhalen van kinderen voorbij die op hun eigen manier iets doen voor het klimaat. Achterin het boek staan ook nog meer handige tips om thuis zelf aan de slag te gaan. Uitgeverij Rubinstein maakte daarnaast ook een lesbrief bij dit boek met extra materiaal.

Cover Mickey en de beestachtige spionnen

Morsecode, spiegelbeeldschrift, de Caesarschijf, allemaal codes waar Mickey geen problemen mee heeft om op te lossen. Als zij op een dag bij de bushalte een briefje met een geheime boodschap ontdekt is dat het begin van een spannend avontuur. Voor ze het weet, is ze ineens een nieuw mensenrekruut bij COBRA en werkt zij samen met een kat, rat, slang, hond en giraf om een juwelendief op te sporen.

Cover De school van de magische dieren

Dit boek met prachtige groene kaft is deel 3 uit de spannende serie over de leerlingen van de Wintersteinschool. Het verhaal is prima los te lezen vanwege de vele verwijzingen naar de vorige twee boeken. Alle leerlingen uit de klas van miss Cornfield krijgen een magisch dier die hen beschermd en ondersteund bij moeilijke situaties. Wanneer miss Cornfield een leesnacht vol spannende verhalen organiseert valt plotseling de stroom uit. Kunnen de magische dieren de leerlingen op tijd redden uit de griezelkelder van de school?

Cover Het allermooiste boek over wilde dieren

Een prachtig kijk- en bladerboek met alles wat je wilde weten over wilde dieren. Van het groene regenwoud in Brazilië tot de koude ijsvlakte in Alaska: bij elk gebied van de wereld vind je paginagrote afbeeldingen en een heleboel wist-je-datjes.

Cover Atlas van de aarde

André Kuipers is inmiddels een wereldberoemde astronaut en hij heeft op zijn ruimtereis hele bijzondere foto’s gemaakt. In dit boek kijk je vanuit de ruimte naar zestien indrukwekkende plekken. Bij elke foto leer je veel over de landen, mensen en dieren van dat gebied. Dit kijkboek is een atlas, fotoboek én encyclopedie in één en mag zeker niet ontbreken op je thematafel!

Cover De wind wijst de weg

Jan en Vera wonen in een wereld zonder elektriciteit, stromend water, olie en volwassenen. Wat er precies is gebeurd weten ze niet, wel zijn ze zeker van het feit dat ze de overkant willen bereiken. Gaandeweg komen ze andere kinderen tegen die bereid zijn hen te helpen. Ondertussen leer je steeds beetje bij beetje hoe deze wereld geworden is. Dit verhaal zet je ongetwijfeld aan het denken over de manier waarop wij met de aarde omgaan.

Cover Een haai als huisdier

Een supergrappig boek vol met leuke tekeningen en flauwe mopjes. In dit boek vind je echte en ietwat verzonnen feitjes over de dieren die bij ons in huis leven. Lees waarom katten bang zijn van komkommers en kom meer te weten over honden op de maan. Gegarandeerd een glimlach op je gezicht na het lezen!

Cover Tuinieren is leuk!

Heb jij groene vingers? Zo nee, dan heb je dat wel na het lezen van dit toffe doeboek. In dit boek staan meer dan 30 leuke activiteiten waarmee kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Ga voor een buitenactiviteit zoals komkommers kweken of juist een binnenactiviteit zoals bloempotjes versieren. Steek die groene vingers uit de mouwen en dompel je onder in de groene wereld van het tuinieren!

Meer lezen over de Kinderboekenweek 2022? Bekijk dan de verzamelpagina!

Kinderboekenweekpakket
Vraag hier aan: https://www.kinderboekenjuf.nl/kinderboekenweek-pakket/

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen