Home / Kinderboekenweek / Kinderboekenweek 2020 En toen?

Kinderboekenweek 2020 En toen?

Het duurt nog even, maar in oktober 2020 vindt de 66e kinderboekenweek weer plaats.
Dit jaar staat de kinderboekenweek in het teken van de geschiedenis. Het thema is En toen?
– Kinderboekenweek 2020 En toen? –Kinderboekenweek 2020 En toen?

En toen?

‘Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven,
waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders,
verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.
Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken.
Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!’ (Bron: Kinderboekenweek.nl)

Ken je dat? Van die geschiedenisverhalen waarbij je aan de lippen van de verteller hangt? Zelf had ik dat bij mijn geschiedenisleraar op de middelbare school. Hij kon zo goed vertellen dat ik de verhalen helemaal voor me zag. Ik hoop in mijn geschiedenislessen hetzelfde voor elkaar te krijgen bij de leerlingen door ook verhalen te vertellen en de boeken wat minder te gebruiken.

Gelukkig zijn er prachtige kinderboeken geschreven waardoor kinderen ook terug kunnen dwalen in de tijd. Denk bijvoorbeeld aan De zee kwam door de brievenbus. Een spannend, vlot boek waardoor kinderen de watersnoodramp ‘zelf’ kunnen beleven. Bij  verhalen over de Tweede Wereldoorlog hangen de kinderen altijd aan mijn lippen, zoals bij de boeken Kinderen met een ster of De groeten van Leo. Ik hoop nog een keer in een groep 8 De reis van Syntax Bosselman voor te kunnen lezen, zodat kinderen ook dit verhaal tot zich kunnen nemen en meer over de geschiedenis van de slavernij leren.

Welk thema uit de geschiedenis is jouw favoriet? Heb je daar ook een geschikt kinderboek bij gevonden?

Mini leeslessen bij de Kinderboekenweek 2020 En toen?

Op Kinderboekenjuf.nl staan al verschillende boeken die goed aansluiten bij het thema van de KBW20. Eerder schreef ik over prentenboeken voor kleuters tijdens de Kinderboekenweek 2020 geschikt zijn. Ik heb geprobeerd de boeken te verdelen onder ‘waargebeurd’ en ‘verhaal’. Natuurlijk zullen de verhalen gebaseerd zijn op echte geschiedenis, maar hier kunnen ook dingen aan toegevoegd zijn. Hieronder vind je een overzicht van deze boeken:

Groep 1-2 waargebeurd:

Groep 1-2 verhaal:

Groep 3-4 waargebeurd:

Groep 3-4 verhaal:

Groep 5-6 waargebeurd:

Groep 5-6 verhaal:

Groep 7-8 waargebeurd:

Groep 7-8 verhaal:

Bekijk ook: Boeken die aansluiten bij het thema En toen?

Thematitels Kinderboekenweek 2020

De thematitels van de KBW20 (voorheen kerntitels kinderboekenweek) zijn bekend. Voor groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 zijn elk 5 geschiedenisgerelateerde boeken uitgezocht.

Thematitels kinderboekenweek 2020 en toen?

Bekijk de thematitels KBW20 hier

Auteurs Kinderboekenweek 2020

Samen met het thema zijn ook de auteurs bekend gemaakt.

Kinderboekenweekgeschenk

Arend van Dam, mijn favoriete schrijver, mag het kinderboekenweekgeschenk gaan schrijven. Hoe kan dat ook anders? Arend heeft al vele geschiedenisverhalen op zijn naam staan. Zelf zegt hij er het volgende over:

Mijn hele leesleven duik ik het liefst in verhalen die echt gebeurd zijn.
Met dit Kinderboekenweekgeschenk ben ik dan ook van plan om geschiedenis te schrijven.’
(Bron: Kinderboekenweek.nl)

Kinderboekenweekgeschenk Kinderboekenweek 2020

Het kinderboekenweekgeschenk heet ‘De Diamant van Banjarmasin‘ van Arend van Dam.

‘Op de bijrijdersstoel in de vrachtwagen van zijn vader vraagt Arend op een dag: ‘Pa, wie zijn wij eigenlijk? Waar komen we vandaan?’

In dit boek probeert de schrijver zestig jaar later antwoorden te vinden op die vragen. In acht verhalen schrijft hij zich door de geschiedenis van Nederland heen. Het zijn verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. In al die verhalen vragen de hoofdpersonen zich af: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Soms botst het en wordt de vraag gesteld: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?’

Bron: Facebook Kinderboekenweek

Bekijk ook: De reis van Syntax Bosselman

Prentenboek

Mylo Freeman gaat het prentenboek maken. Zij is vooral bekend van Prinses Arabella. Ik kijk uit naar het pareltje dat zij voor de KBW20 zal maken.

Prentenboek Kinderboekenweek 2020Het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020 heet ‘Tweeling!’ van Mylo Freeman. Tijdens de Kinderboekenweek 2020 verkrijgbaar in je boekwinkel!

Robbie en Roef doen het liefst alles samen, dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich helemaal een tweeling! Wanneer ze verkleed naar school mogen komen, hoeven ze niet lang na te denken: zij gaan natuurlijk allebei als ridder.

Als ze na school een zandkasteel bouwen, pakt een meisje het schepje van Robbie af. Roef zegt dat ze dat niet moet doen. Maar even later doet ze het wéér! Dan blijkt het niet één meisje te zijn, maar twee. Ze zien er precies hetzelfde uit. En zij beweren een ECHTE tweeling te zijn…

Bekijk ook: Prinses Arabella en de reuzentaart

Kinderen voor kinderen

Zoals elk jaar, zal ook in 2020 KVK een lied maken welke aansluit bij de kinderboekenweek. Hierover later meer.

123zing

Inmiddels is de verwachting er ook dat 123zing met een lied komt welke aansluit bij de kinderboekenweek. Hierover later meer.

Christelijke kinderboekenmaand

In 2020 is het voor het eerst dat de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) meedoet met de kinderboekenweek. Hierdoor zal er geen aparte Christelijke kinderboekenmaand zijn. Wel zullen er verschillende actieboeken verschijnen.

Actieboeken

Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw worden actieboeken gemaakt.

Het prentenboek voor de onderbouw wordt gemaakt door Michel de Boer (Uitgeverij Buddy Books) en zal voor €6,95 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek. Het actieboek voor de middenbouw wordt gemaakt door Ina van der Beek (Uitgeverij Den Hertog). En het actieboek voor de bovenbouw wordt gemaakt door Judith van Helden (Uitgeverij Columbus). De actieboeken voor de middenbouw en bovenbouw zullen voor €5,95 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek. Daarnaast is er voor basisscholen een werkmap met lessuggesties bij het thema en de actieboeken.

Ideeën rondom de Kinderboekenweek 2020 En toen?

In de aanloop naar de KBW20 zal ik verschillende berichten met ideeën rondom dit thema bedenken. Deze berichten zal ik hieronder plaatsen zodra ze online verschijnen.

  • Tijdreislezen – Gaan jullie mee op reis? Tel alle hoofdstukken bij elkaar op en reis al die jaren terug in de tijd!
Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!