Home / Inspiratie / Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

De Kinderboekenweek is een jaarlijks boekenfeest dat in 2021 plaats vindt van 6 oktober t/m 17 oktober. Dit jaar is het thema van de KBW21 Worden wat je wil. Het beroep in kinderboeken staat centraal.
– Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil –

Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil

Worden wat je wil

‘Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!’ (Bron: Cpnb.nl)

Werken… het is voor kinderen vaak een abstract begrip. ‘Papa en mama zijn op het werk.’ ‘Wat doen je ouders?’ ‘Geen idee!’ Kinderen gaan naar school, voeren daar werk uit en zijn (op huiswerk na) verder vrij. Maar hoe is het nou om te werken? Dat leer je pas als je studeert en stage loopt voor een beroep of aan het werk gaat bij je eerste bijbaantje. Gelukkig komen kinderen wel al vroeg in aanraking met allerlei beroepen. Kinderen lezen erover in boeken, horen ouders erover praten of leren erover op school. Maar hoe weet je nu wat je worden wil?

Als je jonge kinderen vraagt wat ze willen worden dan zijn het vaak de ‘standaard’ beroepen. Daarmee bedoel ik beroepen die je zodra je de term hoort gelijk een beeld geven. Denk aan brandweerman, politievrouw, bakker, advocaat, juf/meester, profvoetballer etc. Je hoort kinderen weinig zeggen: ‘ik word account manager’ of ‘ik word medisch secretaresse’. Zo zijn er wel meer vreemde beroepen waar je vast nog niet van gehoord hebt.

Of misschien bestaat jouw beroep wel niet? Een kennis wist als kind echt niet wat hij wilde worden. Wat bleek? Dat kon ook nog niet want zijn beroep bestond nog niet. Hij studeerde namelijk af over de digtale munt en vond daarin zijn werk.

Gelukkig zijn er kinderboeken om kinderen een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is. Meestal een subtiel beeld van een volwassene die een bijrol speelt, soms omdat een kind dit beroep uitoefent en soms omdat het boek over dit beroep gaat. Op Kinderboekenjuf hopen wij je volop te inspireren rondom de KBW21 met kinderboeken en de beroepen die daarin voorkomen zodat ieder kind kan worden wat hij/zij wil.

Welk beroep is jouw favoriet?
Heb je daar ook een geschikt kinderboek bij gevonden?

Mini leeslessen bij de Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

Op Kinderboekenjuf.nl staan al verschillende boeken die goed aansluiten bij het thema van de KBW21. Hieronder heb ik kinderboeken benoemd waarin een beroep een vrij belangrijke rol speelt.

Groep 1-2:

Groep 3-4:

Groep 5-6:

Groep 7-8:

Bekijk ook: Boeken die aansluiten bij het thema Worden wat je wil

Reclame e-book Boekbespreking

Thematitels Kinderboekenweek 2021

De thematitels van de KBW21 (voorheen kerntitels kinderboekenweek) zijn bekend.

Wat zijn kerntitels/thematitels? 

De thematitels zijn boeken die uitgekozen zijn door de CPNB en staan centraal tijdens de kinderboekenweek. Voor groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 zijn elk 5 beroep-gerelateerde kinderboeken uitgezocht. Deze boeken inspireren je over alle mogelijkheden voor later.

Thematitels Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

Auteurs Kinderboekenweek 2021

Samen met het thema zijn ook de auteurs van de KBW21 bekend gemaakt.

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Bette Westera, op Kinderboekenjuf o.a. bekend van Alle hens aan dek (een heerlijk boek over piraat willen worden). Het boek heet Tiril en de toverdrank.

‘Rond haar tiende verjaardag ontdekt Tiril dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Om haar dorpsgenoten te overtuigen van de goedheid van koning Harald Haardos, onderneemt Tiril samen met haar vriend Thialfi een spannende reis op zoek naar een toverdrank die zelfs de eerste de beste schapenboer in staat stelt een klinkend heldendicht te maken. Tijdens haar reis door de onherbergzame wereld van de Joekels heeft ze haar gave al snel nodig.’

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 wordt gemaakt door Mark Janssen. Mark Janssen is bekend van enorm veel boeken die bij geïllustreerd heeft. Zelf heeft hij inmiddels ook een aantal boeken geschreven, zoals Eén eenhoorn, alsjeblieft! Het prentenboek dat hij voor de KBW21 maakt heeft Dromer.

Dromer van Mark Janssen het prentenboek van de KBW21

‘Aron is op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen worden wil. Maar hij weet het nog niet… Papa vertelt Aron dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman, huizenbouwer, en dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld.

En dan heb je de Dromers.’

Kinderen voor kinderen

Elk jaar maakt Kinderen voor kinderen een lied bij het thema van de Kinderboekenweek. Op dit moment is nog niet bekend welke schrijver meeschrijft aan dit lid, hoe het lied heet en wanneer het lied bekend gemaakt zal worden. Ik hou jullie hierover op de hoogte.

123zing

Muziekmethode 123zing brengt inmiddels ook elk jaar een lied uit dat aansluit bij het thema van de KBW21, dit lied is gratis te gebruiken. Welk lied het dit jaar wordt is nog niet bekend. Ik hou jullie hierover op de hoogte.

Christelijke kinderboekenmaand

In 2021 is het voor het eerst dat de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) meedoet met de kinderboekenweek. Hierdoor zal er geen aparte Christelijke kinderboekenmaand zijn. Wel zullen er verschillende actieboeken verschijnen.

Actieboeken

Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw worden actieboeken gemaakt.

Het prentenboek voor de onderbouw wordt gemaakt door Leontine Gaasenbeek (Van Driel Publishing) en zal voor €6,95 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek.

Oppasser voor een dag actieboek onderbouw christelijke kinderboekenweek

Het actieboek voor de middenbouw wordt gemaakt door Bram Kasse (Den Hertog uitgeverij). Als daar meer over bekend is dan plaats ik dat hier.

En het actieboek voor de bovenbouw wordt gemaakt door Henriët Koornberg-Spronk (KokBoekencentrum). Als daar meer over bekend is dan plaats ik dat hier.

De actieboeken voor de middenbouw en bovenbouw zullen voor €5,95 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek. Daarnaast is er voor basisscholen een werkmap met lessuggesties bij het thema en de actieboeken.

Bron: christelijkeboeken.nl

Lesideeën rondom de Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

Welk beroep lees jij? KBW21
Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek

Ideeën van anderen

Als ik leuke ideeën tegenkom die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2021, dan plaats ik die hier.

  • Juf Inger bedacht allerlei leuke lestips voor de Kinderboekenweek 2021.

Box Lezen met Kinderboekenjuf korting 2021