Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

De Kinderboekenweek is een jaarlijks boekenfeest, dit jaar van 4 t/m 15 oktober. De boeken bij het thema Bij mij thuis zijn het startpunt van een mooi gesprek over ieders ‘thuis’. In dit blog vertellen we je graag meer over de thematitels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
– Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis–

Header blog KBW 2023 Bij mij thuis

Bij mij thuis

Tijdens de Kinderboekenweek 2023 krijgen we een kijkje achter de voordeur. Maak kennis met verschillende culturen en gewoontes van gezinnen. Neem een hapje van de bijzondere gerechten uit alle windstreken. Ontdek de verschillen en overeenkomsten tussen gezinsvormen, van alleenstaande vaders tot inwonende grootouders.  

Ga je voor een leesboek over een meisje dat in een hotel woont of voor dat informatief boek over verschillende soorten huizen? Wat je ook kiest, na deze Kinderboekenweek weet je meer over ‘thuis’. Op Kinderboekenjuf hopen wij je volop te inspireren met kinderboeken rondom de KBW23!

Zoals CPNB op hun site zegt:

‘Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis?’

Verder zijn we ons er van bewust dat niet ieder thuis een veilig thuis is. Dat maakt juist dat dit thema zo’n bijzonder thema is om over in gesprek te gaan. Als leerkracht zorg je voor een veilig klimaat zodat kinderen zich open durven te stellen. Maak alle soorten thuis, ook de onveilige soorten, bespreekbaar. Zodat kinderen leren wat wel en niet binnen ‘normaal’ (lees normaal in de breedste zin van het woord) hoort. Mocht je hier vragen over hebben of specifieke boeken voor zoeken, neem dan contact met Kinderboekenjuf op.

Thematitels met mini leeslessen

Voor de vier leeftijdscategorieën zijn verschillende thematitels uitgezocht (voorheen werden de thematitels kerntitels genoemd). In de lijst zijn zowel leesboeken als informatieve boeken te vinden. Lees over thuissituaties in verre landen of leer van alles over kinderen die samen met hun ouders op zoek gaan naar een nieuw thuis.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 1/2

In de huishoek spelen kleuters graag situaties na die ze kennen van thuis. Van koken met potten en pannen tot poppen aankleden en verzorgen. Wie wonen er allemaal in hun huis? Wat staat er dagelijks op tafel tijdens het eten? Hoe zou het bij kinderen elders op de wereld thuis aan toe gaan? Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 1/2:

De wereld op één moment Ben Lerwill

Cover De wereld op een moment

Wist je dat het nooit overal op de wereld tegelijk dag of nacht? In dit prachtig geïllustreerde prentenboek maak je kennis met 11 kinderen, die allemaal in een ander land wonen. Ga mee de wereld rond en ontdekt wat deze kinderen op verschillende plaatsen en tijdzones doen op hetzelfde moment.

Samen gaan bouwen Oliver Jeffers

Samen gaan bouwen

Een prentenboek over de grenzeloze liefde tussen ouders en kinderen. Een vader en dochter bouwen samen een huis om in thuis te komen en maken ondertussen samen mooie herinneringen. Tekst en illustraties vullen elkaar perfect aan.

Bij ons in de straat Koos Meinderts

Cover Bij ons in de straat

Ontmoet Cowboy Henkie, Tante Truitje en de andere bijzondere bewoners van deze straat. Iedereen van huisnummer 1 t/m 10 komt voorbij, want op nummer 11 wonen ze zelf! Een vrolijk prentenboek vol humor en vrolijke figuren.

Gebakken rijst met van alles en nog wat Reza Kartosen-Wong & Chee Kartosen-Wong

Cover Gebakken rijst met van alles en nog wat

De school van Yuna organiseert een kookwedstrijd. Wat voor lekkers zal ze gaan maken? Ze twijfelt over gemista, noedelsoep, dolma, pom of toch pannenkoeken, allerlei maaltijden waar we al kennis mee maakten in het eerste boek. Na lang twijfelen weet Yuna het, ze gaat gebakken rijst met van alles en nog wat maken, maar ingrediënten bij elkaar verzamelen is nog niet zo simpel…. Een boek om lekker van te smullen!

Samen zijn we thuis Stephanie Parsley Ledyard

Cover Samen zijn we thuis

In Samen zijn we thuis verhuist een meisje van een warm thuis naar een leeg huis in een onbekende straat. Wat maakt een huis een thuis? Het kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 3/4

Kinderen in groep 3 en 4 snappen de wereld om hen heen al wat beter. Ze zijn in staat hun eigen thuissituatie te vergelijken met die van hun klasgenoten. Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 3/4:

Dit is mijn huis Isabelle de Ridder & Hiky Helmantel

Cover Dit is mijn huis

Van een rijtjeshuis tot een grote flat of van wonen in Nederland tot wonen aan de andere kant van de wereld. In dit informatieve leesboek leer je alles over soorten woningen, van vroeger tot nu, hoe mensen ze bouwen en hoe de huizen van dieren eruit zien. Na het lezen van dit boek ben je een echte expert op het gebied van wonen!

Iedereen telt Kristin Roskifte

Iedereen telt

Een stevig kijk-zoek-en-telboek over mensen in verschillende situaties, zoals in een lift of op een feestje. Ideaal voor nieuwsgierige lezers, want op elke bladzijde staat naast informatie een opdracht om op zoek te gaan naar een bepaalde persoon. Een heerlijk informatief doe-boek!

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar Selma Noort & Natasha Stenvert

Cover Tien minuten verhalen

Een bundel met grappige verhalen op AVI-niveau M4 en E4. Elk verhaal is te lezen in tien minuten, ideaal voor het zelfvertrouwen van de beginnende lezer. De situaties in dit boek zullen herkenbaar zijn, zoals de ouder die de studiedag op school vergeet of het kind uit een samengesteld gezin.

Hier zijn Ari en Loek Yvonne de Vries

Cover Hier zijn Ari en Loek

De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd en besluiten te gaan samenwonen. Dat maakt ze een samengesteld gezin, waar Ari en Loek nog wel aan moeten wennen. Een bundel eigentijdse voorleesverhalen voor alle beetje-broers en hele zussen.

Dit gebeurde allemaal echt Jouke Akveld & Kees de Boer

Cover Dit gebeurde allemaal echt

Cees wil niets liever dan lekker weg duiken in haar boek, maar haar omgeving helpt niet echt mee… Een keihard pratende buurvrouw met haar hondje en een actieve buurman die voortdurend aan het klussen is. Voor Cees is de maat vol en zij neemt drastische maatregelen. Zijn die nou echt of zijn ze verzonnen of echt verzonnen? Een heerlijk leesboek uit de Tijgerlezen serie, met focus op leesplezier.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 5/6

Leerlingen uit groep 5 en 6 kijken al verder dan hun eigen ‘thuis’. Juist door ook vanuit kinderboeken naar de wereld om hen heen te kijken, zullen kinderen meer begrip krijgen in de thuissituatie van een ander. Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 5/6:

Beste broers Jowi Schmitz

Cover Beste broers

Verhuizen van de stad naar de boerderij van opa en oma, dat is best even wennen voor de broers Raf en Robbie. Ze ontdekken dat opa een geheime plek in het bos heeft waar hij met oma naar de sterren wil kijken. Dan krijgt oma een hartaanval, waardoor het plannetje bijna mislukt. Een hartverwarmend boek over familie.

Groetjes uit Zeerijp Lysette van Geel

Cover Groetjes uit Zeerijp

Chrisje zit in groep 8 en houdt zich bezig met dingen als de musical, het kamp en haar eerste verkering. Dan raakt haar school beschadigt door een aardbeving en moeten al haar plannen ineens wijken. De problematiek rond aardbevingen in Noord-Oost-Groningen zijn goed verwerkt in een toegankelijk verhaal over de impact daarvan in het leven van kinderen.

Kinderen van ver Martine Letterie & Saskia Halfmouw

Cover Kinderen van ver

In dit voorleesboek volgen we de reis van Samuel, Tamar, Azad en Fatima, op zoek naar een plek waar ze veilig zijn, ver weg van oorlog en geweld. Deze bijzondere verhalenbundel is gebaseerd op echte verhalen van vluchtelingenkinderen uit Syrië en Afghanistan.

Ik denk dat ik ontvoerd ben Pim Lammers

Cover Ik denk dat ik ontvoerd ben

De gedichten in Ik denk dat ik ontvoerd ben gaan over de bijzondere band tussen familieleden. Van traditionele en moderne gezinnen tot rolstoelracen met je oom en een tante die geen man of vrouw is. Om zelf te lezen of om voor te lezen in de klas.

Hotel Bonbien Enne Koens

Cover Hotel Bonbien

Siri woont met haar ouders en grote broer in Hotel Bonbien aan de N19 in Frankrijk. Hotel Bonbien is voor mensen op doorreis, maar soms blijft er iemand slapen. Siri woont er graag, maar als haar ouders steeds vaker ruziemaken is ze bang dat het hotel verkocht moet worden. Er moet iets gebeuren, maar op een heel andere manier dan Siri dacht!

Hou de website in de gaten voor de Makkelijk Lezen tips.

Thematitels Kinderboekenweek 2023 groep 7/8

In groep 7 en 8 zijn de kinderen bezig met hun eigen identiteitsontwikkeling. Wie ben ik en wat vind ik belangrijk? Steunen mijn ouders me hierin of geeft dit soms conflicten? Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2023 voor groep 7/8:

Mijn jaar in een tent Tiny Fisscher

Cover Mijn jaar in een tent

Op de school van Zwaan is een actieweek georganiseerd, waarbij elke leerling een challenge mag bedenken. Het geld dat ze daarmee ophalen gaat naar een zelfgekozen, goed doel. Zwaan heeft een wel héél bijzondere challenge bedacht: ze gaat een jaar lang in een tent slapen om geld op te halen voor vluchtelingenkinderen. Zal ze haar missie voltooien?

De Meestervervalser Annemarie Jongbloed

Cover De Meestervervalser

Bilal en zijn moeder maken er het beste van, maar hebben thuis te maken met armoede. Dan raakt Bilal bevriend met Sterre. Haar moeder is directeur van een museum en wil graag dat Bilal meedoet aan een tekenwedstrijd. Hij kan zo goed kan tekenen én schilderijen namaken. Dat laatste valt Gekke Gerrit, een crimineel, ook op…

Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis Sanne Rooseboom

Cover Het ministerie van oplossingen

In deel 3 van het Ministerie van Oplossingen serie gaan Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries aan het werk om meester Isaac uit groep 3 te helpen. Het huis waarin de meester is opgegroeid staat zo vol met spullen, dat de deur niet meer opengaat. Zal het ze lukken om het huis weer bewoonbaar te maken, zeker nu de Zilvermannen- en vrouwen proberen een stokje te steken voor het goede werk van het Ministerie?

De jongen met de negen wensen Helen Rutter

Cover De jongen met de negen wensen

Een kinderboek met een belangrijk boodschap: als kind hoef je er nooit alleen voor te staan! Leo’s ouders zijn gescheiden. Zijn vader is druk met zijn nieuwe gezin en zijn moeder is te om voor Leo te zorgen. Op een dag komt hij zijn voetbalheld tegen en die geeft hem de kans negen wensen te doen. Leo is daar dolblij mee, maar uiteindelijk blijkt het nog helemaal niet zo makkelijk om te wensen wat je écht nodig hebt.

Hoe voed ik mijn ouders op? Stine Jensen & Frank Meester

Cover Hoe voed ik mijn ouders op

Een grappig én leerzaam boek over ouders. Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-­ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-­ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders die wel een beetje opvoeding kunnen gebruiken!

Hou de website in de gaten voor de Makkelijk Lezen tips.

Kinderboeken Bij mij thuis met mini leeslessen

Op Kinderboekenjuf.nl staan al verschillende boeken die goed aansluiten bij het thema van de KBW2023. Hieronder heb ik kinderboeken benoemd waarin gezinnen en thuis een vrij belangrijke rol spelen en die dus perfect passen bij het thema Bij mij thuis!

Onderbouw, groep 1-2:

Beginnende lezers, groep 3-4:

Middenbouw, groep 5-6:

Bovenbouw, groep 7-8:

Close Reading bij de Kinderboekenweek

Bij het thema Bij mij thuis schrijft Linda lessen voor Close Reading. Hiervoor zijn thematitels gebruikt, maar ook boeken die geen thematitel zijn en die wel aansluiten bij het thema. De lessen zijn te vinden in het e-book Close Reading Bij mij thuis waarover later meer informatie volgt. Hou de website of de nieuwsbrief hiervoor in de gaten!

Auteurs Kinderboekenweek

Samen met het thema Bij mij thuis zijn ook de auteurs van de Kinderboekenweek 2023 bekend gemaakt.

Sanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Rooseboom is bekend van de populaire serie Het Ministerie van Oplossingen en het betoverende jeugdboek Mot en de metaalvissers. Tweevoudig Gouden Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg maakt dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek.Ook de twee andere hoofdrolspelers van de Kinderboekenweek zijn bekend. Pim Lammers zal dit jaar het gedicht bij de Kinderboekenweek schrijven. Iven Cudogham schrijft het Kinderen voor Kinderen-lied. Kinderen voor Kinderen maakt dit jaar voor de twaalfde keer een lied bij het thema van de Kinderboekenweek’

Bron: cpnb.nl

Disclaimer: Negatieve reacties zullen verwijderd worden (het is triest dat we dit moeten vermelden).

Kinderboekenweekgeschenk

Voor de 69ste Kinderboekenweek mag Sanne Rooseboom het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. Op Kinderboekenjuf o.a. bekend van de Ministerie van Oplossingen-serie.

Later volgt meer informatie over de titel, de cover en de inhoud van dit verhaal.

Kinderboekenweekprentenboek

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2023 wordt gemaakt door Yvonne Jagtenberg. Haar eerdere prentenboek Ik ben Pippi niet! staat in de Prentenboek top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2023 en werd in 2022 bekroond met een Bronzen Penseel.

Later volgt meer informatie over de titel, de cover en de inhoud van dit verhaal.

Gedicht voor de Kinderboekenweek

Of er en door wie het gedicht voor de Kinderboekenweek geschreven wordt is nog onbekend.

Kinderen voor Kinderen

Elk jaar maakt Kinderen voor kinderen een lied bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar wordt het lied geschreven door kinderboekenschrijver Iven Cudogham, bekend van de Anansi prentenboeken.

Zodra het lied bekend gemaakt wordt, horen jullie hier meer over. Meestal is dat rond begin september.

123zing

Muziekmethode 123zing brengt inmiddels ook elk jaar liederen uit die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek, deze liederen zijn gratis te gebruiken. Bij het liedje zijn er allerlei muzikale activiteiten te vinden.

Zodra hier meer over bekend is, plaatsen we de informatie hier. Meestal is dat rond begin september.

Christelijke kinderboeken

De brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) doet dit jaar voor de derde keer mee met de Kinderboekenweek. Speciaal voor de Kinderboekenweek worden er drie christelijke actieboeken uitgegeven die passen bij het thema Bij mij thuis.

Actieboeken

Het prentenboek voor de onderbouw wordt gemaakt door Aisha Meel en Adriëlle Schouten. Willeke Brouwer is de auteur van het actieboek voor de middenbouw en Hans Mijnders schrijft het actieboek voor de bovenbouw. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,95 verkrijgbaar en de actieboeken voor de midden- en bovenbouw elk voor € 6,95. Zodra er meer bekend is over de titels, covers en inhoud van deze boeken plaatsen we deze informatie hier.

Naast deze actieboeken is er voor basisscholen een werkmap met lessuggesties bij het thema en de CRIDZ Boekenkrant, een magazine van en voor kinderen voor de midden- en bovenbouw vol met puzzels, recensies van de actieboeken en andere boeken passend bij dit thema. Dit is vanaf april/mei bij de christelijke boekhandel te bestellen.

Lesideeën rondom de Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis

Boeken en leesplezier, dat is wat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek. Op Kinderboekenjuf vind je verschillende blogs met leespiratie om het lezen een boost te geven tijdens de Kinderboekenweek.

Ideeën van anderen

Als ik leuke ideeën tegenkom die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2022, dan plaats ik die hier.

  • Schrijver Jozua Douglas heeft zijn website vol met leuke ideeën staan, waaronder een filmpje voor de opening van de Kinderboekenweek, een toffe quiz en verschillende boekentips
  • Schrijfster Rian Visser heeft een website vol met ideeën rondom het thema Bij mij thuis met o.a. een digibordles.
  • Bij juf Maike kun je o.a. een leuke kleurplaat en verschillende lesideeën vinden
  • Juf Inger zal ook dit jaar weer boekenleggers en posters delen bij de Kinderboekenweek

Sowieso van alles rondom de Kinderboekenweek op de hoogte blijven?
Word lid van de Facebookgroep Kinderboekenweek!

Vergelijkbare artikelen