Kinderboekenweek 2024 Lekker eigenwijs!

In 2024 vieren we van 2 t/m 13 oktober de Kinderboekenweek, het leukste feest van het jaar. Het thema is dit jaar Lekker eigenwijs en een ode aan alle personages die tegendraads zijn, af en toe dwarsliggen maar vooral laten zien hoe leuk het is om lekker jezelf te zijn. In dit verzamelblog vertellen we je graag meer over de thematitels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn. Ook vertellen we je alles wat je wilt weten over de Kinderboekenweek. Zoals wie de auteurs dit jaar zijn en welke boeken zij schrijven. Maar ook welk lied door Kinderen voor kinderen geschreven wordt en welke boeken een zilveren griffel of penseel wonnen én dus kans maken op een gouden griffel of penseel.
– Kinderboekenweek 2024 Lekker eigenwijs!–

Kinderboekenweek 2024 lekker eigenwijs

Lekker eigenwijs

Je kent ze vast wel, die personages die vooral doen waar ze zelf zin in hebben. Personages die een tikkeltje brutaal zijn, niet luisteren naar ouders of alles en iedereen dwars willen zitten. Tijdens de Kinderboekenweek 2024 staan eigenwijze verhalen centraal. Op Kinderboekenjuf.nl hopen wij je volop te inspireren en vooral te leespireren met kinderboeken rondom de KBW24!

Zoals CPNB op hun site zegt:

‘Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt. Van de brutale versjes van Annie M.G. Schmidt tot boeken vol eigenwijze figuren die het op hun eigen manier doen. Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar je ouders hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.’

Aan welk boek denk jij direct als je dit leest?

Thematitels met mini leeslessen

Voor de vier leeftijdscategorieën zijn verschillende thematitels uitgezocht (voorheen werden de thematitels ook wel kerntitels genoemd). In de lijst zijn zowel leesboeken als informatieve boeken te vinden. Lees over kinderen die de regeltjes liever niet altijd volgen of kies voor een informatief boek met dieren die zich net anders gedragen dan wij zouden verwachten.

Thematitels Kinderboekenweek 2024 groep 1/2

Als jong kind is alles nog mogelijk. Verzin het maar, niets is te gek. Wat denk je van een baksteen die zo hoog mogelijk wil wonen of een jong eitje dat vanaf de geboorte al op avontuur gaat? Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2024 voor groep 1/2:

Bennie de Baksteen – Harm Rieske

Cover Bennie de baksteen

Een baksteen met torenhoge ambities, dat zie je niet vaak! Bennie wil niets liever dan een plekje krijgen in de hoogste wolkenkrabber maar leert al snel dat iets willen en iets krijgen niet altijd hetzelfde is. Een prentenboek over verwachtingen hebben en leren omgaan met teleurstellingen.

De Koning en Niets  – Olivier Tallec

Cover De koning en niets

Stel je voor, je bent een koning en je hebt alles al. Rupsfietsen, olifanten zonder slurf, schaatsen met karamelsmaak, bedenk het en de koning heeft het in huis. Dus blijft er maar één ding over om na te streven: niets. Maar waar vind je niets?

Hup Herman! – Yvonne Jagtenberg

Cover Hup Herman

Herman de hangbuikzwijn vindt het allemaal wel prima. Hij hoeft niet zo nodig mee te doen aan wedstrijdjes. De kippen daarentegen zijn dol op als eerste een ei leggen of als vroegste wakker worden. Herman heeft er genoeg van; hij zal eens laten zien waar hij goed in is. Een prachtig prentenboek over jezelf uitdagen én jezelf blijven!

Een jurk met zakken – Lily Murray

Cover Een jurk met zakken

Iedereen die ooit een jurk met zakken heeft gedragen weet: een betere jurk bestaat niet! Op de verjaardag van Lucy mag zij samen met haar tante Augusta een jurk uitzoeken in de winkel. Daar hebben ze allerlei soorten jurken: sierlijke jurken, effen jurken, soepjurken en zwieren-zwaaien-draaien-jurken. Er is alleen één probleem, deze jurken wil ze niet, ze wil er een met zakken!

Het eigenwijze ei – Milja Praagman

Cover Het eigenwijze ei

Een mooi verhaal met een onverwachte wending. Een ei gaat op zoek naar zijn moeder en komt onderweg allerlei jonge dieren tegen. Ei weet wel dat zijn mama warm, zacht en lief aanvoelt, maar de mama’s die hij tegenkomt zijn juist het tegenovergestelde. Zal Ei zijn mama vinden?

Thematitels Kinderboekenweek 2024 groep 3/4

Kinderen in groep 3 en 4 spelen nog graag. Met fantasie is alles mogelijk. Grapjes en mopjes staan centraal en dat zien we ook terug in de verhalen. Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2024 voor groep 3/4:

Word nooit groot – Roald Dahl

Cover Word nooit groot

Dit prachtige prentenboek is een ode aan de fantasie. De kleurrijke illustraties en de herkenbare rijmpjes van Roald Dahl vormen een vrolijke uitnodiging om nooit volwassen te worden! Persoonlijk is dit mijn all time favoriete boek. Ik lees het elke keer weer met tranen in de ogen voor en geef het graag cadeau als kraamcadeau. Hopelijk krijgen door de Kinderboekenweek alle kinderen dit verhaal te horen.

Tuf – Tijs van Marle

Cover Tuf

Eerder maakten we al kennis met het ondeugende zusje van Knots, maar nu heeft Tuf haar eigen boek! Tuf is haar knuffel kwijt. Dat is voor veel kinderen een herkenbaar probleem, maar iets kwijtrijken in de oertijd is stiekem best gevaarlijk. Tuf en Isidoor gaan op avontuur om de knuffel terug te vinden, als dat maar goed gaat…

Dat boek met die bananen – Erik van Os

Cover Dat boek met die bananen

Een grappig bundel vol met versjes. Alle versjes gaan over één onderwerp: bananen. Denk maar aan geplette bananen, bananen met humor en de bananenblues. Van dat laatste versje is trouwens een liedje te vinden met de QR-code. Een aanrader!

Hoe beroof je een bank? – Pim Lammers

Cover Hoe beroof je een bank

Mo heeft een plan: hij wil de zwartvoet-bunzing redden. Maar daar is geld voor nodig, veel geld… De vrienden Mo, Max en Lotte verzinnen een plan. Dat loopt niet helemaal volgens plan. Zeker niet als Joris zich ermee gaat bemoeien. Zijn broer weet namelijk wel hoe je zo snel mogelijk geld kan verdienen, maar of dat nou zo’n goed idee is?

Opzij voor Pietje Prinses! – Mirjam Mous

Cover Opzij voor Pietje Prinses

Pietje Prinses is geen typische prinses. Ze wil niet eten met mes en vork en heeft een hekel aan muiltjes passen. Liever haalt ze stunts uit op haar skateboard of klimt ze in bomen. In dit boek lees je drie avonturen van de eigenwijze, maar lieve Pietje Prinses.

Thematitels Kinderboekenweek 2024 groep 5/6

Leerlingen uit groep 5 en 6 willen meer spanning en avontuur. Eigenwijs zijn de personages uit de verhalen zeker, in Nederland maar ook verder weg. Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2024 voor groep 5/6:

De gemeneriken – Jeroen van Berckum

Cover De Gemeneriken

Op de School voor Gemeneriken zitten alleen maar vervelende kinderen. Leerkrachten als juf Achterbaks, meester Kattenkwaad en juf Vloekgraag brengen de kinderen maar al te graag de fijne kneepjes van gemeen zijn bij. Madelief zit duidelijk niet op haar plek, want zij is het allerliefste meisje van de wereld. Hebben haar ouders een fout gemaakt door haar naar de School voor Gemeneriken te sturen?

Het eigenwijze huisdierenboek – Marc ter Horst

Cover Het eigenwijze huisdierenboek

De informatieve boeken van Marc ter Horst kunnen niet ontbreken in de lijst van de Kinderboekenweek. Dit boek gaat over huisdieren, maar dat moet je vooral ruim nemen. Lees meer over de bekende hond, kat, konijn én over het vogelbekdier of de kleine kriebelbeestjes in huis.

Atta – Jolien Janzinga

Cover Atta

Prehistorie is niet een onderwerp wat je vaak tegenkomt en al helemaal niet met zo’n stoer meisje in de hoofdrol. Atta moet niets weten van dat bessen en noten verzamelen van de vrouwen. Het liefst gaat ze mee op jacht met de mannen. Als ze stiekem meegaat op zoek naar een mammoet gaat het echter mis: ze raakt de weg kwijt en komt terecht bij een Neandervolk. Maar die mensen lijken niet helemaal eerlijk te zijn tegen haar…

Het Iogboek van Billy Donderbus – Reggie Naus

Cover Het logboek van Billy Donderbus

Dit boek is voor de echte stripfans. Deze graphic novel gaat over Billy Donderbus uit De Piraten van hiernaast. Zoals echte piraten houdt Billy in zijn logboek bij wat hij allemaal beleeft op een dag. Maak je klaar voor de hilarische avonturen die volgen!

Rosie en Moussa voor altijd – Michael de Cock

Cover Rosie en Moussa

Rosie gaat verhuizen. Ze woont nu samen met haar moeder in een grote flat in de grote stad. Daar vindt ze al snel vriendschap in haar bovenbuurjongen Moussa. Samen beleven ze allerlei avonturen, want samen staan ze sterk. Zelfs wanneer het leven niet altijd loopt zoals ze verwacht hadden.

Thematitels Kinderboekenweek 2024 groep 7/8

In groep 7 en 8 beginnen sommige kinderen zelf al lekker eigenwijs te worden. Aan de ene kant nog kind willen zijn, maar aan de andere kant je ook afzetten tegen je ouders en/of leerkracht. Dat zal een herkenbaar thema zijn voor velen. Dit zijn de thematitels Kinderboekenweek 2024 voor groep 7/8:

Het raadsel van de zee – Jonne Kramer

Cover Het raadsel van de zee

Ravian is een zoon van een schipper. Zijn vader is meestal op zee te vinden behalve op de verjaardag van zijn zoon. Als zijn vader op zijn 12de verjaardag niet verschijnt, besluit Ravian op zoek te gaan. Hij heeft veel over voor zijn vader, zelfs het betreden van een schip waar een vloek op rust. Op dat vervloekte schip ontmoet hij Kars, waar hij snel een hele sterke band mee opbouwt. Samen, met hulp van Marvin de zeemeeuw, gaan zij verschillende uitdagingen aan.

Ghost – Jason Reynolds

Cover Ghost

Ghost doet niets anders dan rennen. Daar begon hij mee op de dag dat zijn vader een pistool op hem richtte. Dat rennen krijgt een positievere betekenis als Ghost door een coach wordt opgemerkt tijdens een hardlooptraining. Hij heeft potentie om een geweldige sprinter te worden, maar daarvoor moet hij het geschreeuw binnen in hem tot stilte manen. Zal het Ghost lukken om weg te rennen van zijn verleden en een nieuwe start te maken?

Bridget Van der Puff en de Misbaksels – Martin Stewart

Cover Misbaksels

In dit boek maken we kennis met een wel heel ondernemend en stoer weesmeisje. Al een hele tijd woont Bridget in het tehuis van de vreselijke juffrouw Acrid. Als de vriendelijke meneer Van der Puff een kind komt adopteren, grijpt Bridget haar kans. Ze doet haar best om mee te helpen in de bakkerswinkel van Meneer Van der Puff maar eerlijk is eerlijk: ze is een ramp in bakken. Toch komt haar talent om alles te laten mislukken van pas als juffrouw Acrid besluit wraak te nemen.

Struikmeisje – Tineke Honingh

Cover Struikmeisje

Erie is een intelligent meisje, maar gaat liever niet naar school. Er wordt gezegd dat ze een ‘stoornis’ heeft, een woord waar ze echt een hekel aan heeft. Ze woont daarom samen met haar zus en moeder vlakbij een vakantiepark in het bos. Daar ontmoet Erie Bas, een jongen met een angststoornis. Een boek over een bijzondere vriendschap tussen twee buitenbeentjes die elkaar vinden.

Offline – Marco Kunst

Cover Offline

Offline is een toekomstverhaal waarin de strijd tussen mens en computer uitgevochten wordt. Mike woont in het jaar 2037. De drones en robots vliegen je om de oren en helemaal nu hij van zijn boerderij naar de stad Nieuw Babylon verhuist. Hier is iedereen altijd online. De virtuele wereld en de realiteit lopen steeds verder in elkaar over. Het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Maar dan ontvangt Mike een onheilspellende waarschuwing…

Makkelijk Lezen tips Kinderboekenweek 2024 groep 5 t/m 8

De Kinderboekenweek is een leesfeestje voor iedereen, dus ook voor leerlingen die het lezen lastig of zelfs minder leuk vinden. Voor ieder kind een boek en daarom heeft de CPNB heeft speciaal voor deze kinderen naast de thematitels 8 Makkelijk Lezen boeken getipt.

Obi en Tito Tapir – Mathilda Masters

Cover Obi en tito tapir

Obi woont met zijn vader en moeder aan Het Einde. Terwijl zijn vader alles netjes probeert te houden is zijn moeder daar wat losser in. Zijn opa woont ook in de straat, in een zelfgebouwd schipkasteel. Dat lijkt al best vreemd, maar het wordt nog vreemder als de nieuwe buren een familie Tapirs blijkt te zijn. Dat moet absoluut geheim blijven, maar of dat gaat lukken?

Wolvenweer – Simon van der Geest

Cover Wolvenweer

Een grappig boek in de serie Tijgerlezen. In plaats van een mens die verandert in een wolf gebeurt in dit boek precies het omgekeerde. In het schijnsel van de volle man verandert Iwan ineens in een slappe, dunne man. Hij is een weerman! In wolvenvorm is Iwan de stoerste en sterkste wolf, maar Masja weet niet zo goed wat ze van weerman Iwan moet vinden.

De Vriezels – Kelly van Kempen

Cover De Vriezels

De grootste angst van Appel is naar school gaan. Niet om haar klasgenoten maar om het feit dat haar beide oogballen elk moment uit hun kassen kunnen schieten. Als de familie Vriezel verhuist naar het dorpje Sudderbeek, is Appel vastbesloten school te vermijden. Maar dan laat ze haar blik vallen op buurjongen Amin. Misschien valt het dit keer wel mee, denkt Appel. Maar een spion die de familie in de gaten houdt en een losgeslagen vampier in het dorp gooien roet in het eten. Hoe dat afloopt, lees je in dit grappige en griezelig boek.

Game Helden tegen de robots – Marcel van Driel

Cover Gamehelden

Superschurk de Leeuwin heeft Blaag de blob van Raff gestolen. Om hem te redden, teleporteren de Game Helden naar haar hoofdkwartier in New York. Daar worden ze niet alleen opgewacht door een robotleger, maar ook door een vreselijk wezen. Eentje die hen wel heel erg bekend voorkomt… Lukt het de Game Helden om Blaag te redden uit de klauwen van de Leeuwin?

Dwars & Co – Rico Hop

Dwars & Co

Je kent het vast wel: er komt alleen koud water als je onder de douche staat, je hebt het laatste velletje van de wc-rol of je hebt jeuk op een plek waar je nét niet bijkomt. De schuldigen zijn de dwarsliggers: kleine wezentjes die achter vervelende dingen zitten. Stip wil niets anders dan mee doen met de dwarsliggers maar moet daarvoor zijn eindmissie voltooien. Maar of dat gaat lukken?

De laatste helden op aarde en het kosmische kwaad – Max Brallier

Cover De laatste helden

De laatste helden op aarde en het kosmische kwaad is de vierde deel in de serie rondom Jack Sullivan en zijn vrienden. Het verhaal bevat alle ingrediënten om lezers te nu te bekoren: zombies, actiehelden, een strijd tussen goed en kwaad en referenties naar pop-cultuur. Anders dan in de andere delen is de slechterik van het verhaal geen monster, maar een mens. Als Jacks lievelingswapen de Louisville Schaver wordt gestolen door deze slechterik gaan de vrienden de strijd aan.

Regenboog Rea – Laura Ellen Anderson

Cover Regenboog Rea

Iedereen in de Weerlanden bezit magische krachten. Iedereen, behalve Rea… Als ze wordt uitgedaagd, besluit Rea te laten zien wat ze waard is. Ze reist af naar de aarde, waar ze eindelijk transformeert tot Regenboog Rea. Vanaf dat punt moet Rea haar Regenboogmagie de baas zien te worden. 

Leif de pech Viking: De saga van de vallende ster – Gary Northfield

Cover Leif de pech viking

Gary Northfield is bekend van de grappige boeken over Julius Zebra. In Leif de pech Viking volgen we de avonturen van de jonge Vikingwolf. Leif heeft, zoals zijn naam al verklapt, heel vaak pech. Zijn vader wil hem daarom niet mee op ontdekkingstochten. Om te bewijzen dat Leif wél stoer en dapper is, gaat hij op pad om een echt zwaard te vinden, maar of dat nou zo’n goed idee is?

Kinderboeken Lekker eigenwijs met mini leeslessen

Op mijn website Kinderboekenjuf.nl bloggen we al sinds 2016 boeken waarover we een korte samenvatting en recensie schrijven. Dit vullen we aan met ideeën voor mini leeslessen. We zijn al deze boeken langsgegaan en hebben hieronder de kinderboeken benoemd waarin eigenwijze personages een rol spelen of boeken die net even anders eruit zien. Deze passen dus perfect bij het thema Lekker Eigenwijs en zijn dus allemaal voorzien met lesideeën.

Onderbouw, groep 1-2:

Beginnende lezers, groep 3-4:

Middenbouw, groep 5-6:

Bovenbouw, groep 7-8:

Close Reading bij de Kinderboekenweek

Bij het thema Lekker eigenwijs schreef Linda in totaal 12 lessen voor Close Reading. Hiervoor zijn thematitels gebruikt, maar ook boeken die geen thematitel zijn en die wel aansluiten bij het thema. De lessen zijn binnenkort te vinden in het e-book Close Reading Lekker eigenwijs. Stuur een mailtje naar info@kinderboekenjuf.nl als je als eerste op de hoogte gehouden wilt worden.

Wel kunnen we alvast de boektitels bekend maken waarbij wij de lessen geschreven hebben (let op: deze boeken moet je zelf aanschaffen, de teksten worden niet meegeleverd. Uitsluitend de lesideeën ontvang je na het bestellen van het e-book.)

Groep 3/4

 • Pietje Prinses – Mirjam Mous
 • Dat boek met die bananen? – Erik van Os
 • Het is een zachte dag vandaag – Rian Visser
 • Maxi van Fluks, Altijd chaos met deze fee! – Anna Ruhe

Groep 5/6

 • Het eigenwijze huisdierenboek – Marc ter Horst
 • De boom die een wereld was – Yorick Goldewijk
 • De speurders van morgen 3 De ontvoering – Jeroen van Berckum
 • Dwars en co en de rampenregen – Rico Hop

Groep 7/8

 • Bridget van der Puff en de misbaksels – Martin Stewart
 • Struikmeisje – Tineke Honingh
 • Alles wat niet mag – Stine Jensen
 • Ommouw me – Ted van Lieshout

Kinderboekenweekpakket

Speciaal voor de Kinderboekenweek is er een pakket vol met inspiratie gemaakt.

Download het pakket hier (of klik op de afbeelding).

Auteurs Kinderboekenweek

Samen met het thema Lekker eigenwijs zijn ook de auteurs van de Kinderboekenweek 2024 bekend gemaakt.

Kinderboekenweekgeschenk

Voor de 70ste Kinderboekenweek mag Pieter Koolwijk het Kinderboekenweekgeschenk schrijven. Op Kinderboekenjuf o.a. bekend van de Gozert-serie. Speciaal voor de Kinderboekenweek zal hij een eigenwijs verhaal schrijven. Het boek heet Schatpakkers en ziet er zo uit. Pieter Koolwijk vertelt erover in dit Facebookbericht.

Kinderboekenweekprentenboek

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2024 wordt gemaakt door Noëlle Smit. Zij maakte de illustraties bij Fien wil rennen, het Prentenboek van het jaar 2011. Haar tekstloze prentenboeken In de tuin, Naar de markt en Aan zee werden goed ontvangen, zowel in binnen- en buitenland. Speciaal voor de Kinderboekenweek zal zij een eigenwijs prentenboek maken. Erik van Oss en Elle van Lieshout zullen de tekst voor dit prentenboek schrijven.

Gedicht voor de Kinderboekenweek

Bij een thema als Lekker eigenwijs is het niet gek dat de Kinderboekenweek nét een tikkeltje anders wordt. Dit jaar schrijft niet een schrijver maar wellicht een kind uit je klas het Kinderboekenweekgedicht! Alle eigenwijze kinderen tussen de 6 en 13 jaar in Nederland maken kans om dé dichter van de Kinderboekenweek 2024 te worden. Het gedicht kan tot 28 april worden ingestuurd. Een jury van drie dichters (Gershwin Bonevacia, Bibi Dumon Tak en Hans Hagen) beslist wie zich de dichter van de Kinderboekenweek 2024 mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 2 oktober. Bibi Dumon Tak geeft de kinderen alvast wat tips.

Zilveren Griffels en Penselen

De Zilveren Griffels worden ieder jaar toegekend aan de beste kinder- en jeugdliteratuur. De Zilveren Penselen worden toegekend aan de boeken die het mooist geïllustreerd zijn. Dit wordt gedaan in verschillende categorieën. Alle winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel, die oorspronkelijk Nederlandstalig zijn, maken kans op het winnen van de Gouden Griffel of het Gouden Penseel. Deze prijzen worden voorafgaand aan de Kinderboekenweek uitgereikt.

Zilveren Griffels:

 • Tot 6 jaar: De restjes van de zon van Edward van de Vendel, met illustraties van Jet Parent.
 • 6 tot 9 jaar: Vuurtorenbeer van Mathilde Stein, met illustraties van Pieter Grobler.
 • 9 tot 12 jaar: De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Mark Janssen. Zebedeus en het ganzenbord van Wisse van Koos Meinderts, met illustraties van Annette Fienieg. Het kleine heelal van Annejan Mieras, met illustraties van Evelien Jagtman
 • 12 tot 15 jaar: Pardalita van Joana Estrela, vertaald door Finne Anthonissen. De spin en de sleutel van Anna Woltz
 • Informatief: De reis van Manie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen, met illustraties van Hedy Tjin. Een slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwsen, met illustraties van Paco Vink. Paddenstoel & co van Geert-Jan Roebers, met illustraties van Wendy Panders.
 • Poëzie: Gelukkig en blij van Edward van de Vendel, met illustraties van Martijn van der Linden. Nog lang geen later van Kees Spiering met illustraties van Jeska Verstegen.

Zilveren Penselen:

 • Prentenboeken: De tuin van mijn Baba van Sydney Smith, geschreven door Jordan Scott en vertaald door Edward van de Vendel. 151 boeken van Hedy Tjin, geschreven door Pim Lammers.
 • Geïllustreerde kinderboeken: Water is voor vissen van Puck Koper.
 • Informatieve boeken: Mensendieren van Yoko Heiligers. Paddenstoel & co van Wendy Panders, geschreven door Geert-Jan Roebers. Het Kabouterboek van Loes Riphagen.
 • Geïllustreerde jeugdboeken: Pardalita van Joana Estrela, vertaald door Finne Anthonissen. Het touw en de waarheid van Jeska Verstegen, geschreven door Marco Kunst.

Kinderen voor Kinderen

Elk jaar maakt Kinderen voor Kinderen een lied bij het thema van de Kinderboekenweek. In het najaar wordt bekend gemaakt wie de auteur van het lied wordt.

123zing

Muziekmethode 123zing brengt inmiddels ook elk jaar liederen uit die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek, deze liederen zijn gratis te gebruiken. Bij het liedje zijn er allerlei muzikale activiteiten te vinden.

Christelijke kinderboeken

De brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) doet dit jaar voor de derde keer mee met de Kinderboekenweek. Speciaal voor de Kinderboekenweek worden er drie christelijke actieboeken uitgegeven die passen bij het thema Lekker eigenwijs.

Dit jaar pakt BCB het, heel passend bij het thema, net even anders aan:

“De christelijke kinderboekenweek heet dit jaar voor het eerst ‘Actieweek christelijke kinderboeken’. Naast de nieuwe naam heeft de week ook een nieuwe opzet: kinderboekenauteur Judith van Helden schrijft een gratis actieboek en Michel de Boer en Leontine Gaasenbeek verzorgen het prentenboek.” Bron: Christelijke Kinderboeken”

Actieboeken

De nieuwe invulling sluit aan bij de opzet van de ‘Week van het christelijke boek’ en bij de algemene ‘Kinderboekenweek’, waar klanten bij aankoop van een bepaald bedrag aan boeken ook een gratis geschenkboek ontvangen. BCB geeft voor het eerst zelf het actieboek uit.

Speelgoed van het Jaar

Stichting CPNB en Speelgoed van het jaar slaan ook dit jaar de handen elkaar om het leesplezier nog meer te vergroten. De leerlingen worden met een ontwerpwedstrijd uitgedaagd om een spel te bedenken, gebaseerd op hun favoriete kinderboek. Meer uitleg volgt in het najaar.

Lesideeën rondom de Kinderboekenweek 2024 Lekker eigenwijs!

Boeken en leesplezier, dat is wat centraal staat tijdens de Kinderboekenweek. Op Kinderboekenjuf vind je verschillende blogs met leespiratie om het lezen een boost te geven tijdens de Kinderboekenweek.

 • Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek – Hoe zorg je ervoor dat lezen centraal blijft staan tijdens de Kinderboekenweek? In onderwijsland kunnen we namelijk overal een feestje van maken en daarvoor verliezen we regelmatig het doel uit het oog, zeker tijdens de kinderboekenweek mag het om lezen draaien!
 • Leeschallenge Kinderboekenweek – Hoe motiveer je kinderen om te lezen? Met een challenge! Behalen jullie deze doelen?
 • Het leesalarm – De hele school aan het lezen krijgen? Dat doe je met een leesalarm.
 • Openingen en afsluitingen KBW 2024 Lekker eigenwijs – Openingen en afsluitingen om met de hele school, je bouw of je klas te gebruiken.
 • E-boek Close Reading Lekker eigenwijs – Aan de slag met Close Reading met deze themalessen voor groep 3 t/m 8, binnenkort te vinden op de site.
 • Kinderboekenweekpakket – Vol met inspiratie om met mini leeslessen, vlaggenslingers en meer. Binnenkort te vinden op de site.

Sowieso van alles rondom de Kinderboekenweek op de hoogte blijven?
Word lid van de Facebookgroep Kinderboekenweek!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen