10 prentenboeken over Carnaval

Binnenkort is het weer Carnaval. Een feest dat vooral in het zuiden gevierd wordt.
Echter is het voor iedereen die van verkleden houdt geschikt.
Daarom zocht ik naar de leukste prentenboeken over Carnaval en dat zijn er 10 geworden.
– 10 prentenboeken over Carnaval –

10 prentenboeken over carnaval

Wat is carnaval?

Carnaval is een feest van de lage landen waarbij mensen zichzelf verkleden en feest vieren. Het idee achter carnaval is dat mensen nog even flink feest vieren met veel lekker eten en drinken voordat de vastentijd begint. Daar komt ook de datum van Carnaval vandaan. De vastenperiode begint namelijk 46 dagen vóór Pasen. De datum van Pasen ligt niet vast, maar is de eerste zondag in de lente na de eerste volle maan die schijnt na de dag en nacht die even lang zijn. Vandaar dat Carnaval dus ook geen vaste datum heeft, maar elk jaar anders valt.

Gedurende 3 dagen neemt Prins Carnaval de stad over. De plaatsnamen veranderen dan ook. Zo heet Den Bosch ineens Oeteldonk en noem je Eindhoven Lampegat. Maar hoe vier je zo’n feest nu op de basisschool met jonge kinderen?

10 prentenboeken over Carnaval

Om op school aan te kunnen sluiten bij dit verkleedfeest, geef ik je tips voor 10 prentenboeken over Carnaval.

Luuk en Lotje – Het is carnaval!

Luuk en Lotje het is carnaval!In Luuk en Lotje – Het is carnaval! lees je hoe het is om Carnaval te vieren. Van verkleden en schminken tot het bekijken van de optocht, het komt allemaal langs in dit boek.

Dit boek is daardoor geschikt om te gebruiken in de kleuterklas. Op deze manier weten alle kinderen wat er allemaal bij Carnaval hoort.

Bekijk hier de lesideeën die ik eerder bedacht rondom Luuk en Lotje – Het is carnaval!

Prinses Kevin

Prinses KevinIn Prinses Kevin lees je over Kevin die voor het verkleedfeest zichzelf verkleed als prinses. Als hij op school komt gaat hij op zoek naar een prins, maar de jongens willen zijn hand niet vasthouden. De hele dag door is het feest, maar Kevin merkt al gauw dat het niet gemakkelijk is om een prinses te zijn. De schoenen doen pijn, zijn jurk is te lang en de make-up prikt in zijn ogen. Hoe zal hij de volgende keer verkleed gaan?

Dit prentenboek is heerlijk nuchter en geeft een hele andere kijk op Carnaval met de traditionele jongens/meisjes verkleedkleding.

Bekijk hier de lesideeën die ik eerder bedacht rondom Prinses Kevin.

Het feestwinkeltje

Het FeestwinkeltjeHet feestwinkeltje is een deel uit de bekende serie De winkeltjes van Marianne Busser & Ron Schröder.

In het feestwinkeltje is van alles te koop wat met feest te maken heeft, zo ook een heleboel verkleed kleren. Een groep kinderen komt samen een leuke outfit uitzoeken. Verder zijn er ook allerlei fopspullen te koop zoals nep drollen of een plastic kunstgebit.

Dit prentenboek draait om meer dan alleen Carnaval, namelijk ook om alle leuke dingen die je in een feestwinkel kunt kopen.

Bekijk hier de lesideeën die ik eerder bedacht rondom Het feestwinkeltje.

Lou viert Carnaval

Lou viert CarnavalLou viert Carnaval met gratis lespakket.

Lou komt verkleed als indiaan op school. Onderweg naar school komt hij allerlei verkleden mensen tegen. Kinderen in een rolstoel, met gehoorapparaat of kinderen die niet verkleed zijn. Lou kan alleen zijn vriendinnetje Anissa niet vinden, hoe zal zij verkleed zijn?

In dit prentenboek wordt vanuit het Carnavalsfeest stilgestaan bij diversiteit binnen de samenleving.

Het gratis lespakket van 134 pagina’s bij dit boek is een echte aanrader.

Een prins voor Perlefien

Een prins voor PerlefienEen prins voor Perlefien is een aanrader als je aandacht wilt besteden aan Prins Carnaval.

Perlefien is een vrolijk prinsesje dat niet stil kan zitten. Als zij op zoek moet naar een prins om mee te trouwen is het lastig om de geschikte prins te vinden. Perlefien doet een wens en hoopt op een vrolijke, gezellige prins. Zo ontmoet zij Prins Carnaval! Een geschikte prins voor haar, maar is hij wel het hele jaar door Prins Carnaval? Kan de bruiloft nu nog wel doorgaan?

Een heerlijk prentenboek, waarbij een andere kijk op prinsessen en prinsen gegeven wordt.

Kas en Saar vieren carnaval

Kas en Saar vieren CarnavalIn Kas en Saar vieren Carnaval vieren buurjongen Kas en buurmeisje Saar Carnaval op school. Iedereen is verkleed en ze spelen spelletjes op school. Er is limonade, fruit en koek. Na het spelen gaan ze opruimen, maar er is ineens wel veel rommel. Daar blijkt de clown voor gezorgd te hebben, die komt de kinderen ophalen voor de optocht.

Een prentenboek waarin Carnaval met spelletjes in de klas gevierd wordt. Achterin het boek staat o.a. uitgelegd hoe je zelf muziekinstrumenten kunt maken van papier en wc-rollen.

 

Willemijn wil een optocht zijn

Willemijn wil een optocht zijnWillemijn wil een optocht zijn heette voorheen Eén muisje kan geen optocht zijn, maar is inmiddels opnieuw uitgegeven onder deze titel.

Willemijn roept dat zij een optocht is, maar volgens haar moeder kan één muisje geen optocht zijn. Boos gaat Willemijn buiten op de step een rondje steppen. Zonder dat zij het door heeft, sluiten steeds meer dieren zich bij Willemijn aan. Zo ontstaat er toch een optocht. Willemijn beweert dat ze zich dood heeft verveeld, maar moeder gelooft haar niet.

Lotta viert carnaval

Lotta viert carnavalWat is er toch aan de hand in Lotta viert Carnaval? Alle dieren zien er anders uit. Het schaap ziet eruit als een hond en tante Cato is een koe.

Als Cato later vertelt dat de dieren zich verkleed hebben voor Carnaval, besluit Lotta dat ze ook mee wilt doen. Het ziet er erg gezellig uit. Echter heeft Lotta geen verkleedkleren. Daar weet Cato wel wat op.

Een heerlijk boek waarin op een speelse manier uitgelegd wordt wat Carnaval eigenlijk is.

Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Er zijn allerlei soorten feesten, zoals verjaardagsfeestjes en toeterfeesten. Als de uitnodiging voor een neuzenfeest op de mat valt neemt het jongetje je mee in zijn herinneringen. Voor al die feestjes had hij wel de perfecte outfit, maar die zijn helaas niet geschikt voor een neuzenfeest. Hoe ga je daar nou verkleed naartoe?

Dit prentenboek gaat over feestneuzen. Daarom is het zo geschikt rondom Carnaval, maar ook rondom andere feesten. Hoe ziet jouw feestneus eruit?

Mineke wordt sneeuwpop

Mineke wordt sneeuwpopMineke wordt sneeuwpop, ze mag namelijk een nieuwe outfit voor Carnaval uitzoeken. Kiezen is erg moeilijk, er zijn zoveel leuke ideeën. Prinses, indiaan, clown… ‘s Nachts droomt ze over al deze figuren, maar als ze ‘s morgens wakker wordt dan weet ze het. Als ze naar buiten kijkt ziet ze namelijk dat het gesneeuwd heeft en iemand heeft zelfs al een sneeuwpop gemaakt.

Een heerlijk prentenboek waarin de voorpret rondom het verkleden besproken wordt. Een extra aanvulling in dit boek zijn de pictogrammen de tekst ondersteunen.

Hier wordt het prentenboek voorgelezen.

Carnaval op school

Op school wordt Carnaval meestal gevierd met een feest. Denk hierbij aan een optocht lopen met zelf gemaakte wagens, samen feesten terwijl jullie de polonaise lopen en eventueel kinderen die een optreden laten zien. Juf Maike schreef ook een blog over Carnaval op school, vol met inspiratie.

Hierbij komen vaak de carnavalshits van dat jaar langs, maar ook liedjes die al vele jaren een hit zijn zoals Snollebollekes en Het vliegerlied.

Dit is mijn favoriete carnavalshit. Wat is de ultieme Carnavalshit voor school volgens jou?

 

Thema carnaval

Het thema carnaval wordt vaak op scholen ingezet. Met name om de kinderen betrekken bij dit gezellige feest, maar ook omdat er zoveel meer bij mogelijk is in de klas dan alleen verkleden.
Denk aan tellen, sorteren en woordenschat. Je kunt vrijwel alle activiteiten ombouwen tot het thema carnaval. Je kunt natuurlijk de 10 prentenboeken over Carnaval inzetten, maar hieronder geef ik je nog enkele andere lessuggesties:

Woorden thema Carnaval

Als je Carnaval gaat vieren dan kom je allerlei woorden tegen die je waarschijnlijk nog niet eerder behandeld hebt. Denk hierbij aan carnavalsoptocht, toverstaf, clown, fanfare, schminken, Prins Carnaval, confetti, serpentine,

Bekijk ook deze woordkaarten van 123lesidee.nl.

Huishoek Carnaval

Kleed de huishoek aan als een verkleedhoek. Misschien zelfs wel een feestwinkel of carnavalswinkel? Kinderen kunnen dan hun outfit shoppen, oefenen gelijk met getallen en tellen. Ik kwam dit idee van feestkleding kopen op Pinterest tegen en deze paskamer is toch helemaal te gek.

Carnaval spelletjes

Naast een optocht, feesten op muziek en het lopen van de polonaise kun je een carnavalsdag ook vullen met leuke spelletjes. Denk aan sjoelen, ezeltje prikje, eendjes vissen of lekker tekenen.

Je kunt ook de coördinatie oefenen met een schoendoos en pingpongballetjes of speel Trinominos Carnaval.

Carnaval outfits voor leerkrachten

Zelf probeer ik altijd iets gemakkelijks te kiezen. Vaak moet je je voor schooltijd of tussen de middag snel omkleden.

  • Een onesie doet het altijd goed voor de leerkracht. Deze kun je gemakkelijk uit en aan trekken, je bent weinig tijd kwijt en je hebt vaak een groot knuffelgehalte.
  • Heb je nog een oude trouwjurk (van je moeder) hangen? Dan ben je prinses of bruid, dat is ook zo geregeld.
  • Een andere outfit die je met een beetje geluk zo geregeld hebt is Wally van Waar is Wally? met een blauwe broek en een rood/wit gestreept shirt.
  • Wat ook leuks is, is als jullie als team één thema afspreken. Denk hierbij aan allemaal beren outfits, omdat het zo ‘bere gezellig’ bij jullie op school is.

Zo ging ik de afgelopen jaren verkleed:

Carnaval Kinderboekenjuf

Heb jij nog een tip voor een leuke, simpele outfit? Laat het me weten!

Dit bericht bevat affiliate links.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen