11x bewegend leren lezen in de klas of thuis

Als je leest, dan zit je stil. Waarschijnlijk zit je op een stoel, bank of lig je lekker op bed of in een hangmat. Je ogen bewegen zich over de bladzijde heen, je handen slaan de pagina’s om, je gaat een keer goed zitten, maar verder beweeg je eigenlijk niet. Mede hierdoor is lezen niet voor iedereen weggelegd. Wat als ik je nu vertel dat je tijdens het lezen ook lekker kunt bewegen? In dit blog geef ik je ideeën om bewegend te leren lezen.
– 11x bewegend leren lezen in de klas of thuis –

Bewegend leren lezen

Wat is bewegend leren lezen?

Zorgen voor voldoende beweging is belangrijk voor de gezondheid. In de klas zitten kinderen vaak lang op hun stoel. Bewegend leren zorgt ervoor dat kinderen meer bewegen tijdens of naast het leren. Juf Maike zocht uit of bewegend leren werkt?

‘Onder bewegend leren wordt verstaan het fysiek bewegen in de klas tijdens of naast cognitieve leeractiviteiten. Ook bewegingsactiviteiten buiten de school die gekoppeld zijn aan leren vallen er onder.’
Bron wij-leren

Je kunt bewegend leren lezen thuis en op school toepassen. Voor allerlei vakgebieden zijn er verschillende ideeën bedacht. Denk aan bewegend rekenen door de tafels te springen of aan bewegend leren om de woordsoorten te oefenen. In de middenbouw is het makkelijker vorm te geven dan in de bovenbouw, gelukkig bedacht Juf Inger ideeën voor groep 7 en 8. In dit blog gaan we verder in op bewerend leren lezen.

Twijfel je nog over bewegend leren? Wellicht kunnen deze 10 redenen voor bewegend leren je over de streep helpen.

11x bewegend leren lezen in de klas of thuis

Ik heb hard nagedacht over hoe je lezen nu kunt combineren met bewegen. In mijn klassen van de afgelopen jaren kan ik verschillende kinderen opnoemen die gebaat zouden zijn bij lekker bewegen tijdens het lezen. Met deze kinderen als inspiratie in mijn achterhoofd ben ik gaan brainstormen over bewegend leren lezen. Nu is het natuurlijk niet heel handig om tijdens het lezen van een boek te gaan wandelen of zelfs met een boek open op de fiets te stappen, maar je kunt wel degelijk bewegend lezen met deze leuke activiteiten!

1. Wandel en wissel uit

Ieder kind heeft een briefje met een woordrijtje. Als de kinderen elkaar ontmoeten dan mag degene met het hoogste huisnummer beginnen. De een leest het woordrijtje van de ander voor en daarna andersom. Vervolgens kopen alle kinderen weer door de klas rond op zoek naar een nieuw maatje.

2. Boekendans

Elk kind heeft een stoel met daarop een boek. Al deze stoelen staan in een kring met de rugleuningen naar elkaar toe. De kinderen ‘dansen’ rond de stoelen als de muziek loopt. Stopt de muziek? Dan ga je zitten op de stoel die naast je staat en lees je uit het boek dat op deze stoel ligt. Zorg dat de kinderen echt even lekker kunnen lezen, dus maak de leestijd niet te kort. Bespreek naderhand welke boeken de kinderen wel zouden willen lezen, misschien kunnen sommige kinderen al gelijk aan een nieuw leesboek beginnen?

Boekendans

Extra uitdaging: combineer boekendans met stoelendans en haal steeds een stoel weg.

3. Woorden flitsen

Het idee achter woorden flitsen is dat kinderen het woord kort zien en het dan benoemen. Dit kan ook op een actieve manier.

Voor thuis: Het kind rent naar het einde van de tuin en terug. Op dat moment hou je een blaadje omhoog met een woord erop. Dit leest het kind voor zodra jij het blad enkele seconden later weer weg doet. Daarna rent het kind opnieuw naar het einde van de tuin en terug om weer een nieuw woord voor te lezen.

4. Rijtjes lezen

Maak kaartjes met woordrijtjes die gelezen moeten worden. Kan het kind al schrijven? Dan kan het kind deze ook zelf maken (let wel op leesbaarheid en schrijffouten).

Hang de verschillende rijtjes door het huis of door de klas verspreid op. Het kind gaat nu op zoek naar de rijtjes en leest de rijtjes hardop voor als hij/zij deze gevonden heeft.

5. Woordrijen lopen

Schrijf met stoepkrijt woorden op de grond of leg bladen met woorden erop neer. De kinderen springen nu van woord naar woord terwijl ze voorlezen. Op deze manier kunnen zij bewegend leren lezen door lekker te springen tijdens het lezen.

6. Woorden joggen

De kinderen joggen op hun plaats en kijken naar een filmpje op Youtube. Als de muziek stopt, dan lezen de kinderen de woorden op. Voor groep 3 zijn hier verschillende filmpjes van te vinden zoals deze:

Voor hogere groepen kun je op basisonderwijs online woorden flitsen. De kinderen joggen dan tijdens het flitsen.

7. Lezen en spelling ren je rot

Koppel de woorden die de kinderen moeten kunnen schrijven aan leeswoorden. Ren op zoek naar een woord dat ergens in of om huis verstopt is. Ben je op school? Verstop de woorden dan in of om de klas. Lees dit woord 3x goed hardop voor. Ren terug naar de startplek en schrijf het woord op. Herhaal dit totdat alle woorden geweest zijn. Lees als laatste de door jou geschreven woorden hardop voor. Dit idee kan ook op het schoolplein toegepast worden.

8. Hinkelen

Maak een hinkelbaan met de woorden die je wilt lezen. Hinkel de baan en lees de woorden op tijdens het hinkelen. Hoe snel kun jij hinkelen en lezen tegelijk?

Bewegend leren lezen hinkelen

9. Lopend lezen

Alle kinderen lopen door de klas op het tempo van het lezen. Iedereen leest tegelijkertijd in koor mee. Bij een punt staan ze even stil. Bij een komma springen ze in de lucht. Let wel op dat kinderen niet (expres) gaan botsen. Kies in het begin een gemakkelijke tekst, zodat het lezen niet te veel aandacht vraagt.

10. Woorden meppen met een vliegenmepper

Hang een aantal woorden op de muur of leg een aantal woorden op tafel. Het ene kind leest een woord voor en het andere kind (of meerdere) mept zo snel mogelijk op het juiste woord met de vliegenmepper. Met twee kinderen zou je dit op tempo kunnen doen. Wordt het met meerdere kinderen gedaan dan zou je punten kunnen geven voor wie het snelst gemept heeft.

11. Uitbeelden

Een kind leest een woordrij voor, daarna beeld hij/zij 1 van de woorden uit. De ander moet raden welk woord dit uit het lijstje is. Vervolgens is de ander aan de beurt.

Heb jij nog een leuk idee voor bewegend leren lezen?
Laat het me vooral weten!

Vergelijkbare artikelen