14 kinderboeken over de boekwinkel of bibliotheek.

[DOOR MARLOES] Kinderboeken lezen is een van mijn favoriete hobby’s. Ik vind het dan ook heerlijk om in boekwinkels en bibliotheken rond te struinen op zoek naar mooie pareltjes. Welke boekenliefhebber is hier nu niet gek op! Maar hoe leuk zou het zijn om een boek te lezen dat zich (deels) afspeelt in een boekwinkel of bibliotheek? Ik ging daarom kijken welke kinderboeken er te vinden zijn over dit onderwerp.
– 14 kinderboeken over de boekwinkel of bibliotheek –

Header 14 kinderboeken over de boekwinkel of bibliotheek

Kinderboeken die zich (deels) afspelen in de boekwinkel of bibliotheek.

Heerlijk ronddwalen en rondstruinen in een boekwinkel of bibliotheek, ik vind het heerlijk! Een goede reden om een lijstje van kinderboeken te maken die gaan over, of zich afspelen in de boekwinkel of bibliotheek. Dus hier 14 kinderboeken waarin een hoofdrol is weggelegd voor die fijne plekken waar het draait om de liefde voor verhalen en lezen.

Nours geheime bibliotheek van Wafa’ Tarnowska (vanaf 6 jaar)

Cover Nours geheime bibliotheek

Een kinderboek met prachtige illustraties gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het gaat over de jonge Nour en haar neefje Amir die in de Syrische stad Damascus te maken krijgen met de oorlog. Ze richten een geheime ondergrondse bibliotheek op met boeken die ze op straat verzamelen. Nour komt erachter dat boeken een helende werking hebben en in donkere tijden voor iedereen een toevluchtsoord kunnen zijn.

Vigo’s vliegende boekwinkel van Jen Campbell (vanaf 4 jaar)

Cover vigo's vliegende

‘Ik ben Vigo!’ zegt Vigo en hij steekt zijn hand uit. ‘Ik ben een draak die van boeken houdt en ik woon in een grot.’ Maar de man laat zijn hengel vallen en rent hard weg. Dus gaat Vigo maar naar huis. Daar leest hij verhalen over muziek en helpt hij de muizen in zijn grot met het oprichten van een band.

Vigo is een draak die ontzettend dol is boeken en heel graag voorleest. Helaas zijn de dorpsbewoners doodsbang voor de gigantische draak. Gelukkig kan Luna, een meisje uit het dorp, wel verder kijken dan het uiterlijk van Vigo en ze worden vrienden. Luna en Vigo bedenken samen een briljant plan. Ze beginnen een boekenwinkel, een vliegende boekenwinkel op de rug van Vigo. En zo krijgen ze het voor elkaar dat de dorpsbewoners inzien dat ze van Vigo niets te vrezen hebben.

Pages & Co – Matilda en de boekdwalers van Anna James (vanaf 10 jaar)

Cover Pages en co

Pages & Co – Mathilda en de boekdwalers is een van mijn persoonlijke favorieten op dit lijstje! Het boek gaat over de elfjarige Mathilda. Ze woont boven Pages & Co, de boekwinkel van haar grootouders. Haar moeder is kort na haar geboorte verdwenen. Mathilda vindt het heerlijk om boeken te lezen en geniet van de personages en de plekken waar de boeken haar brengen. Op een dag verschijnen er in de boekwinkel personages uit bekende boeken. Zo ontdekt ze dat personages uit haar geliefde boeken tot leven kunnen komen en haar kunnen bezoeken. Zo ook Anne en Alice. Mathilda ontdekt ook dat ze in verhalen kan verdwijnen en haar grootouders vertellen haar dat ze een boekdwaler is. Zo stapt ze in de onbekende wereld van het boekdwalen, vastbesloten om het raadsel op te lossen van de verdwijning van haar moeder.

Piepelotheek van Lorenz Pauli (vanaf 4 jaar)

Cover Piepelotheek

Vos zit achter muis aan. Ze belanden na een wilde achtervolging in de bibliotheek. Vos staat ineens tussen rijen en rijen planken met daarop heel veel boeken. Vos wil weten wat een ‘piepelotheek’ is. Muis legt hem uit dat je er boeken kunt lenen, die je kunt lezen om er iets van te leren, om dingen te beleven of om van gedachten te veranderen. Maar Vos kan niet lezen. Muis weet gelukkig een oplossing voor dit probleem. Vos merkt hoe fijn boeken zijn, ook al kun je ze zelf nog niet lezen. Ze komen erachter dat er voor iedereen wel een geschikt boek is in de bibliotheek. Maar als ze zien dat de boer een kippenkookboek komt lenen, wordt het tijd voor actie.

‘Een piepelewattum?’ vraagt Vos. ‘Een bibliotheek,’ zegt Muis. Vos kijkt om zich heen. ‘Wat is dat, een piepelotheek?’

De Magische Bieb – Bieb op stelten! van Femke Dekker (vanaf 8 jaar)

Cover De magische bieb - Bieb op stelten!

Dit is het eerste deel in de serie de Magische Bieb. Jonas wordt gepest en vlucht daarbij de bibliotheek in. Maar omdat hij boeken verschrikkelijk vindt, wil hij daar helemaal niet zijn. Algauw blijkt het een mysterieuze bibliotheek te zijn. Samen met Wilgje en Stan ontdekt Jonas dat er iets vreemds aan de hand is en samen gaan ze op ontdekking. Zal het ze lukken om het magische wezen dat ronddwaalt in de bibliotheek te vangen?

Het Kinderboekwinkeltje van Marianne Busser & Ron Schröder (vanaf 3 jaar)

Cover Het kinderboekwinkeltje

Dit boek hoort bij de bekende winkeltjesreeks van Marianne Busser & Ron Schröder. Het beroemde winkelstraatje wordt in dit boek uitgebreid met een kinderboekwinkel, die te vinden is naast Het Kleurenwinkeltje, Het Letterwinkeltje, Het Cijferwinkeltje, Het Speelgoedwinkeltje en Het Dierenwinkeltje. Er is van alles te beleven in het winkeltje van eigenaresse Tilly; zo wordt er voorgelezen, er komen schrijvers op bezoek en komen er mensen langs met allerlei bijzondere vragen over boeken.

Autumnville van Rick Meijer (vanaf 12 jaar)

Cover Autumnville

Dit is zo’n boek dat ik alleen al wilde lezen om de prachtige cover. Deze cover, gemaakt door Sophie Pluim, spreekt meteen boekdelen. Heel bijzonder met de lichtgevende letters. Hierdoor wilde ik meteen het boek induiken. Wat Autumnville ook bijzonder maakt is dat er bij het boek een soundtrack zit. Je kunt een QR-code scannen in het boek en vervolgens via meerdere platformen luisteren. Maar dan het verhaal: Autumnville gaat over Hugo. Hugo mag iets ongewoons doen: voor het eerst mag hij in zijn eentje de boekwinkel van zijn vader afsluiten. Hij controleert heel goed of er geen klanten meer in de winkel zijn. Als Hugo daarna buiten staat en de deur op slot doet, hoort hij een meisje zijn naam roepen. De stem lijkt uit de winkel te komen, maar Hugo weet zeker dat daar niemand is. Er er is ook niemand buiten op straat…

Muis gaat naar de boekwinkel van Lucy Cousins (vanaf 2 jaar)

Cover Muis gaat naar de boekwinkel

In dit lijstje een boek uit de serie van Muis. Muis heeft altijd dikke pret met haar vriendjes en ze beleven samen de leukste avonturen. Avonturen die heel herkenbaar zijn voor peuters en kleuters. In dit boekje gaat Muis naar de boekwinkel om een nieuw boek te kopen. Muis houdt van lezen. Haar vriendjes zijn ook in de boekwinkel. Muis vindt het lastig kiezen uit alle leuke boeken. Gelukkig wil boekverkoper Struisvogel haar graag helpen.

Tukkie en het geheim onder de oude boekwinkel van Marielle Trenning (vanaf 10 jaar)

Cover Tukkie

Dit boek kende ik zelf nog niet maar hij past uitstekend in dit lijstje! Het gaat over Tukkie Bell. Zij woon met haar niet alledaagse familie in een klein laantje in Londen. Ze wonen hier in een enorme hoed met zes verdiepingen. Het avontuur begint als ze op een dag een levende steenkool redt uit een barbeque. Samen met haar vriendinnen wil ze Coal de steenkool terug brengen naar zijn familie. Coal is zijn familie lang geleden kwijt geraakt. Tijdens deze zoektocht worden ze achterna gezeten door een griezelig familielid en er volgt een spannende reis door Wales. De vriendinnen belanden uiteindelijk in een oude boekwinkel. Hier ontvouwt zich een groot familiegeheim…

Hamley in de magische bibliotheek van Sandra J. Paul (vanaf 7 jaar)

Cover Hamley

Dit is het achtste avontuur over het zwarte katje dat mensen kan verstaan. Dit keer beleeft Hamley een avontuur in de bibliotheek. Wanneer Hamley door haar baasje Betty wordt meegenomen naar de bibliotheek, maakt ze kennis met Odin, de zwarte bibliotheekkat. Odin kan net als Hamley ook mensen verstaan. Odin vertelt Hamley dat alle magische zwarte katten bij volle maan samenkomen in de bibliotheek. De volgende nacht gaan Hamley en haar moeder op pad en ontdekken ze in de magische bibliotheek het goed verborgen geheim van alle zwarte katten.

‘Bibliotheek?’ ‘Ja, precies. Dat is toch een plek waar mensen films gaan kijken op zo’n heel groot scherm? Dat heb ik al eens gezien op televisie. Hoe kan je daar nou werken?’ Mama Kat lacht. ‘Nee kind, dat is een bioscoop.’ ‘Oh. Het lijkt erop,’ zegt Hamley beteuterd. ‘Maar dan weet ik nog altijd niet wat een bibli-dinges is.’

Inktgenootschap 1 – Enna tegen het inktgenootschap van Kristen Perrin (vanaf 10 jaar)

Cover Enna tegen het inktgenootschap

Enna tegen het inktgenootschap is het eerste deel in de magische serie Inktgenootschap. De moeder van Enna heeft een boekhandel. Deze boekhandel heeft altijd vreemde klanten aangetrokken. Maar de man met de groene hoed is wel erg vreemd. Enna ziet deze man in een zeldzame eerste editie schrijven. Kort daarna vindt ze overal sporen van gloeiende groene inkt. Het blijkt het teken te zijn van het mysterieuze Inktgenootschap van meneer Fabel. Enna merkt dat er steeds iets in haar wereld verandert, wanneer Fabel een boek op magische wijze herschrijft. Ze wil Fabel stoppen en besluit te infiltreren in het genootschap. Maar dat blijkt nog allemaal niet zo eenvoudig.

Gezocht: Koen Konijn, boekenboef van Emily MacKenzie (vanaf 3 jaar)

Cover Koen konijn

Een grappig en stoer prentenboek over het belang van lezen. In Gezocht: Koen Konijn, boekenboef houdt Koen Konijn heel erg van lezen. Zelfs zoveel dat hij op pad gaat om boeken te stelen als hij zijn eigen boeken uit heeft. Hij breekt in bij Arthur en steelt boeken van hem. Maar Arthur ziet de lege plekken in zijn boekenkast en gaat samen met de politie op zoek naar de boekenboef.

Konijnen dromen meestal van sla en worteltjes. Sommige konijnen dromen van een veld vol sappige paardenbloemen. Maar Koen niet. Koen droomt van boeken. En hij droomt niet alleen van boeken… hij wil ook altijd lezen!

Winterhuis – Winterhuis Hotel van Ben Guterson (vanaf 10 jaar)

Winterhuis Hotel

Winterhuis Hotel is het eerste deel in de Winterhuis serie. Elizabeth woont bij haar saaie en arme oom en tante nadat haar ouders zijn overleden. Op een dag laten ze haar zomaar alleen achter. Elizabeth vindt een envelop met een treinkaartje erin, en de boodschap dat ze naar het Winterhuis Hotel moet gaan. Het Winterhuis Hotel ligt in een magische, besneeuwde omgeving en is volgens de gasten de meest bijzondere plek op aarde. Het hotel blijkt te stikken van de geheimen, raadsels en mysterieuze personen en heeft de grootste bibliotheek die ze ooit heeft gezien. In deze bibliotheek vindt Elizabeth een oud, geheimzinnig boek waarin letters verschijnen die alleen zij kan zien. Er rust een vloek op Winterhuis Hotel en Elizabeth is misschien wel de enige die de vloek kan verbreken.

De magische bibliotheek van Michelle van Doorn (vanaf 7 jaar)

Cover De magische bibliotheek

Olivia haat lezen en kan het ook helemaal niet; de letters dansen op het papier. Maar Olivia’s leven staat op het punt om te veranderen als juf Vrolijk haar naar de bibliotheek stuurt om een voorleesboek op te halen. In de bibliotheek ontmoet ze de bibliothecaris. Hij herkent de dansende letters in Olivia’s verhaal en samen gaan ze op onderzoek uit. Ze komen erachter dat Olivia een magische lezer is. Maar dan gooit de burgemeester roet in het eten; hij wil de bibliotheek slopen. Olivia gaat proberen om de sloop van de magische bibliotheek tegen te houden.

Ontbreekt er volgens jou een kinderboek op dit lijstje? Laat het me weten en wie weet voeg ik hem toe!

Vergelijkbare artikelen