5 kinderboekenpodcasts

[DOOR RIGOBERTA] Kinderboeken lezen is leuk, maar wist je dat je ook dat er podcasts bestaan over kinderboeken? Online afleveringen over nieuwe en populaire boeken die je kan beluisteren wanneer jij wil. In dit blog deel ik 5 kinderboekenpodcasts waarin leesplezier centraal staat.
– 5 kinderboekenpodcasts –

Cover Kinderboekenpodcasts

Kinderboekenpodcasts beluisteren

Een podcast is eigenlijk een soort van radio-uitzending, maar jij als luisteraar kiest wanneer je de aflevering afspeelt. Podcasts beluisteren doe je via een website of app. Laat ik beginnen met het goede nieuws: alle podcasts in deze blog zijn gratis te beluisteren! Sommige websites of apps vragen overigens wel om eerst een account aan te maken.

Eén van de meest bekende websites is Spotify: een digitale muziekstreamingsservice met toegang tot muziek, video’s en podcasts. Je hebt als luisteraar gratis toegang door je aan te melden met een email-adres of via Facebook. Bij een gratis account krijg je tussendoor wel reclame; wat met een betaald premium account niet het geval is. Afhankelijk van je mailadres kun je ook podcasts beluisteren via de app Google Podcasts en Apple Podcasts.

Lijstje met 5 kinderboekenpodcasts

De Grote Vriendelijke Podcast

Logo De grote vriendelijke podcast

Ik kan niet anders dan starten met De Grote Vriendelijke podcast of afgekort GVP. De GVP is namelijk de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Kinderboekenrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) bespreken maandelijks nieuwe kinderboeken en ontwikkelingen in de jeugdliteratuur. Bovendien hoor je vaak een interview met een auteur, illustrator, vertaler of anderen mensen uit de boekenwereld.

De GVP is echt een begrip geworden en heeft sindsdien mooie initiatieven gelanceerd. Zo kwam er in januari 2021 een spin-off online, De Grote Vriendelijke Update, een korter programma met kinderboekennieuws. Eind 2021 lanceerde de podcast De Grote Vriendelijke 100: een lijst met favoriete kinderboeken aller tijden. Afgelopen jaren organiseerde de podcast De Grote Vriendelijke Prijsvraag, met vragen over de boeken die aan bod zijn gekomen in de afleveringen van dat jaar.

Te beluisteren via: Spotify, Google podcasts, Apple Podcasts

Een soort van recensie de podcast

Logo Een soort van recensie de podcast

De Sebastiaan, bekend van zijn recensies op Instagram, startte in de zomer van 2021 met Een soort van recensie de podcast. Zijn afleveringen komen elke woensdag online. In zijn soort van recensie deelt hij eerlijk en met veel humor zijn mening over de gelezen kinderboeken en leest hij ook een stukje voor. Onder het mom van publieksparticipatie kunnen luisteraars via een voice-memo of privé bericht via Instagram mee te praten over een bepaald boek. Ook komen er verschillende “typetjes” voorbij, zoals de ietwat bozige weerman en natuurliefhebber Boswachter Bert.

In augustus 2021 breidde de podcast uit met Een soort van Gesprekkie, waarbij De Sebastiaan in gesprek gaat met kinderboekenschrijvers als Pieter Koolwijk, Yorick Goldewijk en illustratoren als Linde Faas. De gesprekken zijn verrassend en laten de luisteraars op een laagdrempelige manier kennis maken met de gasten.

Te beluisteren via: Spotify, Google podcasts, Apple Podcasts, Youtube

Leesbeesten en luistervinken

Logo Leesbeesten en luistervinken

Leesbeesten en Luistervinken is een initiatief van Cubiss en Radiorakkers. In de podcast staat steeds een andere kinderboekenschrijver centraal. De schrijver wordt geïnterviewd door leerlingen uit groep 6 t/m 8. Niet alleen is dit een leuke podcast voor kinderen en andere kinderboekenliefhebbers, maar ook voor leerkrachten in het basisonderwijs. Bij iedere podcast is namelijk een gratis lesbrief te vinden met allerlei opdrachten bij de aflevering, om in de klas uit te voeren. Belangrijke vaardigheden als spreken, luisteren en digitale vaardigheden staan hierbij centraal.

Te beluisteren via: Spotify, Google podcasts, Apple Podcasts

De Waanzinnige Podcast

Logo De waanzinnige podcast

Een andere podcast waarin kinderen een platform krijgen is de Waanzinnige Podcast. In deze podcast mogen kinderen van 6 t/m 12 jaar in maximaal 10 minuten vertellen over hun lievelingsboek. De Waanzinnige Podcast is perfect om aan leesbevordering te doen in de klas. Laat als leerkracht de podcast horen en zorg ervoor dat het boek aanwezig is in de klas. Op de website vind je ook nog eens een gratis lesbrief bij de boeken uit de afleveringen. De kans is groot dat de kinderen uit jouw klas met plezier naar de boeken zullen grijpen!  

Te beluisteren via: Spotify, Google podcasts, Apple Podcasts

Dit boek wil je lezen!

Logo Dit boek wil je lezen

Voormalig basisschooljuf Edith vind lezen, schrijven en boeken tof. In de podcast Dit boek wil je lezen! gaat zij in gesprek met kinderen over hun favoriete kinderboek. Aan de hand van vragen vertellen de kinderen over het verhaal, de personages, bepaalde gebeurtenissen in het verhaal en de buitenkant van het boek. Iedere aflevering staat een ander kind en een ander boek centraal. Edith is ook schrijfster en won in maart 2021 een schrijfwedstrijd met het thema De Rommelzolder. Haar verhaal is nu te lezen in een bundel met andere verhalen voor kinderen van 8 jaar. In een aantal afleveringen kun je een stukje horen uit dit verhaal en daarnaast nog een ander (luister)verhaal met de naam Pietje en de blauwwaspraktijk.

Te beluisteren via: Spotify, Google podcasts, Apple Podcasts

Veel luisterplezier met deze 5 kinderboekenpodcasts!

Ken jij nog een leuke kinderboekenpodcast?
Laat het me weten en wie weet voeg ik ook jouw luistertip toe!

Vergelijkbare artikelen