6x de leukste voorleesboeken voor beginnende lezers (groep 3/4)

[GASTBLOG VAN BERTINE] Bertine, bekend van Letters & Spetters, heeft speciaal voor Kinderboekenjuf.nl enkele voorleestips voor beginnende lezers op een rijtje gezet. Voorlezen is zo belangrijk, maar met deze tips is het niet alleen belangrijk maar vooral ook leuk!
– 6x de leukste voorleesboeken voor beginnende lezers (groep 3/4) –

6x de leukste voorleesboeken voor beginnende lezers (groep 3/4)

Voorlezen in de klas

Voorlezen blijft altijd leuk, zeker ook in groep drie en vier waar de kinderen natuurlijk zelf volop met letters en lezen bezig zijn. In deze leerjaren maak je de overstap van voorlezen uit prentenboeken, met grote illustraties en relatief weinig tekst, naar voorleesboeken. Boeken met wat langere verhalen waarbij de illustraties een aanvulling vormen, maar niet per definitie dragend zijn voor het verhaal. In dit artikel zes tips voor leuke voorleesboeken en -bundels voor beginnende lezers.

6x de leukste voorleesboeken voor beginnende lezers (groep 3/4)

Allemaal Onzin – Paul van Loon

voorleesboeken voor beginnende lezers - Allemaal onzinWie is er niet mee opgegroeid? De fantastische verhalen van Paul van Loon. Meesterverteller en onovertroffen auteur van griezelboeken. Deze voorleesbundel over Vladimir en zijn kleine vriend Onzin uit het ‘land achter het behang’ is een echt voorleesfeest vol fantasie en verwondering. Want als Onzin langskomt gebeuren er de meest geweldige dingen en is niets onmogelijk.

Geschikt voor kinderen van circa vijf jaar en vanwege de korte op zichzelf staande verhalen heel fijn voor in de klas.

Bekijk dit boek hier.

Het grote voorleesboek van Vos en Haas – Sylvia vanden Heede

voorleesboeken voor beginnende lezers - Het grote voorleesboek van Vos en HaasVos en Haas zorgen al jaren voor een heleboel leesplezier bij jonge kinderen en inmiddels hebben zij zelfs hun eigen televisieserie. De korte verhalen zijn allemaal ontzettend herkenbaar en daardoor heel aantrekkelijk voor jonge kinderen.

Deze bundel bevat drie mooie verhalen over Vos en Haas en hun vriend uil. Samen vieren ze feest, helpen elkaar en worden ook weleens een klein beetje boos. Het fijne aan dit boek is dat kinderen het na een aantal maanden leesonderwijs ook al heel goed zelf kunnen lezen en dat je het dus ook als samenleesboek kunt gebruiken. Door het verhaal samen te lezen en beleven wordt het lezen nog leuker!

Een mooi boek voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Bekijk dit boek hier.

Het zakmes – Sjoerd Kuyper

voorleesboeken voor beginnende lezers - Het zakmesDit boek is natuurlijk een echte klassieker dat decennia geleden zelfs een eigen televisieserie kreeg. In 2018 verscheen er een prachtige nieuwe uitgave en het verhaal is nog steeds helemaal actueel en ontzettend leuk om voor te lezen aan kinderen in groep drie en vier.

“Mees vindt in zijn broekzak het nieuwe zakmes van zijn beste vriend Tim. Op zich zou dat geen probleem zijn, maar Tim is verhuisd en Mees is bang dat mensen denken dat hij het zakmes gestolen heeft. Mees besluit het zakmes aan Tim terug te bezorgen. Er komt een geweldig plan in hem op. Een plan, zo groot, dat het bijna niet in zijn hoofd past!”

Dit tijdloze kinderboek is een must-have voor iedereen die werkt in de onderbouw van het basisonderwijs. Prachtig om voor te lezen in de klas, maar ook geweldig leuk voor thuis. Een klassieker die je ook na vele jaren weer met plezier herleest. Benieuwd naar mijn uitgebreide recensie, klik dan hier.

Bekijk dit boek hier.

De Kikkerbilletjes van de koning – Janneke Schotveld

voorleesboeken voor beginnende lezers - De kikkerbilletjes van de koningNog een hele fijne auteur die het schrijven voor verschillende leeftijden prima in de vingers heeft. Deze bundel bevat tal van bekende sprookjes, maar dan net even anders, allemaal ontzettend fantasievol en heel eigentijds. Want waarom zouden er niet gewoon twee koninginnen kunnen zijn als ze van elkaar houden? En hoezo is de held in een ridderverhaal altijd een man? Een heel origineel sprookjesboek dat kinderen aan het denken zet en uitnodigt om in gesprek te gaan.

Voor kinderen vanaf circa 6 jaar. Benieuwd naar mijn uitgebreide recensie, klik dan hier. Opzoek naar mini leeslessen bij dit boek? Klik dan hier.

Bekijk dit boek hier.

Blitz – Rian Visser

voorleesboeken voor beginnende lezers - Blitz!De reeks boeken over ruimtemannetje Blitz die vanaf zijn planeet ‘Bol Nul’ regelmatig bezoekjes brengt aan de aarde is een feest om te lezen. Er zijn inmiddels vijf delen verschenen oplopend in AVI-niveau. De boeken zijn dan ook zeker bedoeld om zelf te lezen, maar ook als voorleesboek zijn de avonturen van Blitz ontzettend leuk.

Deel 1 is een fijn verhaal over vriendschap dat om die rede in 2018 werd verkozen tot kerntitel voor de Kinderboekenweek.

“Ver weg, voorbij de maan, zweeft bol Nul. Op die bol woont Blitz, een groen ruimtemannetje. Hij woont helemaal alleen. Dat vindt hij niet erg, totdat er een vogel op zijn bol landt. Blitz en het vogeltje Tjilp worden vrienden. Maar Tjilp wil na een tijdje terug naar de aarde. Pas dan voelt Blitz hoe eenzaam hij is. Hij bouwt een raket en vliegt naar de aarde, op zoek naar een vriend die op hem lijkt. Maar is er op aarde wel iemand zoals Blitz?”

Blitz heeft een fijne eigen website waar informatie over de boeken en auteur te vinden is, maar ook leuke knutselopdrachten en handige tips voor een boekbespreking.

Geschikt van 6 t/m circa 8 jaar. Benieuwd naar mijn uitgebreide recensie, klik dan hier. Opzoek naar mini leeslessen bij dit boek? Klik dan hier.

Bekijk dit boek hier.

Een indiaan als jij & ik – Erna Sassen

voorleesboeken voor beginnende lezers - Een indiaan als jij en ikWeer een ontzettend mooi en bijzonder verhaal over vriendschap. Bij Boaz in de klas komt een nieuw meisje, Aïsa. Boaz is ervan overtuigd dat ze een indiaan is, maar ze spreken elkaars taal niet dus hij kan het niet vragen. De tekeningen van Aïsa begrijpt hij echter wel en ineens is het leuk op school.

Het boek is voorzien van prachtige illustraties. Het verhaal is ontroerend, herkenbaar en zit boordevol prachtige lessen over de waarde van vriendschap.

Geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Benieuwd naar mijn uitgebreide recensie, klik dan hier. Opzoek naar mini leeslessen bij dit boek? Klik dan hier.

Bekijk dit boek hier.

Bekijk voor meer kinderboekentips vooral ook de kinderboeken top 10 volgens Kinderboekenjuf.

Bekijk ook: Voorleestips voor de middenbouw

Letters & Spetters

Kun je nog meer tips voor mooie titels gebruiken? Neem dan eens een kijkje op mijn website Letters & spetters. Hier vind je een uitgebreid aanbod aan recensies voor kinderen van 0 t/m circa 12 jaar. Er zit vast iets voor je bij.

6x de leukste voorleesboeken voor beginnende lezers (groep 3/4)

Vanuit haar kennis en ervaring in groep 3/4 zette Bertine speciaal voor Kinderboekenjuf.nl 6x de leukste voorleesboeken voor beginnende lezers (groep 3/4) op een rijtje. Heb jij nog een andere tip? Laat het vooral weten!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen