Bekende vriendschapduo’s in de boekenwereld

In de kleuterklas had ik zo’n vriendinnetje waarmee ik onafscheidelijk was. Wij waren een hecht duo en deden alles samen. Dat was zo’n vriendschap die je iedereen gunt. Een vriendschap waarin twee vrienden goed op elkaar ingespeeld zijn, weinig woorden nodig hebben, elkaar begrijpen, samen lief en leed delen en onafscheidelijk zijn. Het is dan ook geen wonder dat je deze vriendschapduo’s regelmatig in boeken terug ziet. 

Bekende vriendschapduo’s in de boekenwereld

Het is je als boekenliefhebber vast niet ontgaan dat het thema van de Kinderboekenweek 2018 Vriendschap met het motto Kom erbij! is. Vriendschap is een heel breed thema en dit zette mij aan het denken. Welke bekende vriendschapduo’s in het moderne boekenland bestaan er eigenlijk?

vriendschapduo's

Kolletje & Dirk

Voor groep 1/2 dacht ik meteen aan Kolletje & Dirk van Pieter Feller. Dat is zo’n duo waarover al verschillende boeken geschreven zijn en heel duidelijk is dat Kolletje & Dirk onafscheidelijk zijn. Kolletje is een meisje dat op haar vierde twee toversokken krijgt. Samen met haar buurjongen en beste vriend Dirk beleeft ze allerlei avonturen die altijd goed aflopen, daarvoor zorgt Kolletje wel met haar toversokken.

Eerder las gastblogger Michelle Kolletje & Dirk naar de kermis en zelf las ik Kolletje & Dirk Gruwelijk eng. Dit zijn een aantal boeken over Kolletje en Dirk:

Speciaal voor de Kinderboekenweek 2018 verschijnt in augustus 2018 Kolletje en Dirk Kom erbij!

Vos en Haas

Een duo waar ik speciaal bij groep 3/4 aan moest denken is Vos en Haas van Sylvia Vanden Heede. Vos en Haas zijn een bekend duo onder de beginnende lezers. Samen beleven zij allerlei avonturen. Op school hebben wij verschillende van deze fijne AVI-boekjes liggen. Sylvia heeft al verschillende boeken geschreven op verschillende AVI-niveaus en deze zijn allemaal geillustreerd door de prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing.

Een tijd geleden las ik het boek Vos en Haas in het land van de Nijl.

Dit zijn een aantal AVI-boeken van Vos en Haas.

Spekkie en Sproet

Als ik voor groep 5/6 aan een vriendschapduo moet denken, dan denk ik meteen aan Spekkie en Sproet. Spekkie en Sproet zijn twee dikke vrienden die als detective allerlei avonturen beleven. In elk boek gaan zijn weer aan het speuren, ze helpen Spekkies neef bij de politie en ze vangen de boeven.

Boeken over Spekkie en Sproet zijn:

Andy en Terry

Voor de bovenbouw (groep 5-8) denk ik aan Andy en Terry van de Waanzinnige boomhut. Dit geweldig grappige duo maakt samen boeken. Andy schrijft de verhalen en Terry maakt de illustraties. In de boomhut serie schrijven ze over de boeken die ze uit moeten geven en waar ze vanuit hun boomhut aan werken. Deze twee zijn dikke maatjes wat duidelijk te merken is aan de haat-liefde verhoudingen die er regelmatig in naar voren komen.

Op Kinderboekenjuf.nl vind je een blog over De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen.

De waanzinnige boomhut serie bestaat inmiddels uit 7 delen:

 

Andere vriendschapduo’s groep 1/2

 • Pim en Pom
 • Woezel en Pip
 • Raaf en Papegaai
 • Gonnie en Gijsje
 • Lisa en Jimmy
 • Grote Beer en Kleine bever
 • Karel en Kaatje

Andere vriendschapduo’s groep 3/4

Andere vriendschapduo’s groep 5/6

Andere vriendschapduo’s groep 7/8

 • Nina en Alfa uit Het ministerie van Oplossingen
 • Hugo en Nick uit Hugo’s geniale wereld
 • Isa en Cato uit Expeditie vriendschap
 • Bo en Tom uit Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)
 • Ronja en Birk uit Ronja de roversdochter
 • Mick en Nick uit De vreselijke twee

Mocht je nog een tip van een vriendschapduo hebben, dat hier nog niet tussen staat, dan hoor ik het graag.

Vergelijkbare artikelen