(School)bibliotheek inrichten

De Octobieb

De Octobieb is onze nieuwe schoolbieb. In dit filmpje vertel ik je meer over deze prachtige bibliotheek:

Op 5 september 2016 openden wij de Octobieb. De twee winnaressen mochten een lintje door knippen en dit deden ze onder luid applaus van de gehele school.

Bibliotheek

(School)bibliotheek

Veel scholen hebben op school een bibliotheek of boekenverzameling waar kinderen boeken mogen lenen om te lezen in de klas. Andere scholen, zoals die van mij, hebben juist een uitleenbibliotheek naast de boeken die gelezen mogen worden in de klas. In een bieb vind je vooral veel verschillende soorten boeken. Het is prettig als er voor allerlei wensen wat wils is. Daarnaast is het ook echt een aanrader om de gewilde boeken voldoende op voorraad te hebben. De kinderen lezen nou eenmaal graag wat ze kennen of waarvan ze horen dat iedereen het goed vind. Eerder schreef ik ‘must haves voor de schoolbibliotheek‘ en de kinderboeken top 10 volgens Kinderboekenjuf. Het doel op al deze scholen is: kinderen lekker laten lezen.

Bibliotheek op school

Vanuit de Bibliotheek op school worden scholen, gemeenten en bibliotheken bij elkaar gebracht en is het mogelijk om binnenin de school een bieb op te richten. Wij krijgen regelmatig een nieuwe collectie boeken. Soms worden de boeken aangevuld, soms omgeruild. Vanuit de Bibliotheek op school zijn alle boeken aangemeld in het uitleensysteem Aura en er zijn verschillende kinderen uit groep 7 en 8 opgeleid tot bibliothecaris. Hierdoor is het mogelijk dat de kinderen tijdens twee momenten boeken lenen.

Tips voor het inrichten van een (school)bibliotheek:

Bibliotheek

  • Zorg voor een geschikte ruimte, denk daarbij in mogelijkheden.
  • Verzamel verschillende soorten boeken en bedenk hoe je deze wilt presenteren. Kies je voor AVI-niveaus of juist voor thema’s?
  • Mochten de boeken mee naar huis mogen: bedenk een handig uitleensysteem. Vanuit de Bibliotheek op school werken wij met het programma Aura.
  • Kies bibliothecarissen die zorg dragen voor de inname en uitleen van de bieb-boeken.
  • Laat de kinderen een naam bedenken voor de bieb. Maak hier eventueel een wedstrijd van, waarbij de winnaars de bibliotheek mogen openen.
  • Zorg dat er een lekkere leeshoek is, waar kinderen de boeken uit kunnen proberen.
  • En vooral belangrijk: kleed de bieb leuk aan. Wellicht kun je bij uitgeverijen, boekhandels of zelfs bioscopen aan leuke materialen komen.

Jouw bibliotheek?

In het filmpje vraag ik naar jouw leeshoek/bieb op school of thuis, want zeg nou zelf: elke boekenverzameling is toch een mini-bieb. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Deel je foto met #Kinderboekenjuf op social media of stuur ons een bericht via de website.

Vergelijkbare artikelen