Home / Leesbeleving / Boekbespreking

Boekbespreking

Het promoten van een boek is erg waardevol. Zien lezen doet lezen. Juist als kinderen elkaar boeken aanraden en enthousiast zijn over boeken, stimuleert dit de andere kinderen om die boeken ook te willen lezen. Een boekbespreking (boekenkring, boekpresentatie, etc.) is een zeer geschikte manier hiervoor.

Wat is een boekbespreking?

Het is een manier voor kinderen om boeken te presenteren. Tijdens een boekbespreking vertellen de kinderen over een door hun gekozen boek. Dit moet een boek zijn wat ze helemaal gelezen hebben of waar ze nog mee bezig zijn. Over dit boek moeten zij allerlei vragen beantwoorden zoals ‘Wie is de schrijver?’ en ‘Wie is de hoofdpersoon?’. De antwoorden op deze vragen presenteren de kinderen op een originele manier waar ze zelf invulling aan mogen geven. Denk hierbij aan een PowerPoint, een poster of een andere manier. Daarnaast daag ik de kinderen altijd uit om naast de standaard vragen iets extra’s te bedenken.

Stappenplan

Zelf geef ik in een groep als eerste een voorbeeld van een boekbespreking van het boek Dummie de Mummie.

Daarna laat ik de kinderen zichzelf intekenen op de lijst. Er zijn altijd kinderen die het liefst zo snel mogelijk willen en er zijn altijd kinderen die het liefst zo laat mogelijk willen. Let hierbij erop dat kinderen die niet graag lezen deze opdracht graag uitstellen. Juist bij die kinderen hou ik goed in de gaten wanneer zij enthousiast zijn over een boek. Dan stimuleer ik hen hun boekbespreking over dit boek te maken en ik laat ze de boekbespreking geven wanneer zij er klaar voor zijn, niet wanneer de datum op het lijstje het zegt.

Daarna geef ik de kinderen de volgende documenten mee naar huis:

Ouderbrief boekbespreking

Voorbereidingsblad boekbespreking

Beoordeling boekbespreking

Ervaringen

In de verschillende groepen heb ik ervaren dat de kinderen erg hun best doen om de boeken goed te presenteren. Bij deze laat ik jullie enkele leuke voorbeelden zien.

– Meisje, 8 jaar – Dit meisje gaf een boekbespreking over Elvis Watt Miljonair. Daarbij wilde zij graag aan het einde de groep laten theaterlezen. In groepjes zijn de kinderen aan de slag gegaan met 2 blz. uit het boek. Na 5 minuten oefenen hebben de verschillende kinderen het stukje gepresenteerd.

Boekbespreking

– Meisje, 10 jaar – Deze jongedame uit groep 6 gaf haar boekbespreking over het Achterhuis van Anne Frank. Zij heeft speciaal hiervoor de boekenkast waarachter het achterhuis zich bevind nagemaakt.

Boekbespreking

– Jongen, 8 jaar – Deze jongeman heeft een PowerPoint gemaakt. Daarnaast heeft hij 4 andere delen uit de serie meegenomen om over te vertellen.