Het promoten van een boek is erg waardevol. Zien lezen doet lezen. Juist als kinderen elkaar boeken aanraden en enthousiast zijn over boeken, stimuleert dit de andere kinderen om die boeken ook te willen lezen. Een boekbespreking (boekenkring, boekpresentatie, etc.) is een zeer geschikte manier hiervoor.
In dit blog ga ik verder in op de standaard boekbespreking. Voor alternatieven verwijs ik je naar mijn e-book Boekbespreking? Maar dan anders! aan te pakken.
Wat is een standaard boekbespreking?
Het is een manier voor kinderen om boeken te presenteren. Tijdens een boekbespreking vertellen de kinderen over een door hun gekozen boek. Dit moet een boek zijn wat ze helemaal gelezen hebben of waar ze nog mee bezig zijn. Over dit boek moeten zij allerlei vragen beantwoorden zoals ‘Wie is de schrijver?’ en ‘Wie is de hoofdpersoon?’. De antwoorden op deze vragen presenteren de kinderen aan elkaar. Denk hierbij aan een PowerPoint met dia’s vol met informatie Daarnaast daag ik de kinderen altijd uit om naast de standaard vragen iets extra’s te bedenken.
Stappenplan boekbespreking
Zelf geef ik in een groep als eerste een voorbeeld van een boekbespreking van het boek Dummie de Mummie.
Daarna laat ik de kinderen zichzelf intekenen op de lijst. Er zijn altijd kinderen die het liefst zo snel mogelijk willen en er zijn altijd kinderen die het liefst zo laat mogelijk willen. Let hierbij erop dat kinderen die niet graag lezen deze opdracht graag uitstellen. Juist bij die kinderen hou ik goed in de gaten wanneer zij enthousiast zijn over een boek. Dan stimuleer ik hen hun boekbespreking over dit boek te maken en ik laat ze de boekbespreking geven wanneer zij er klaar voor zijn, niet wanneer de datum op het lijstje het zegt.
Daarna geef ik de kinderen de volgende documenten mee naar huis:
Voorbereidingsblad boekbespreking
Ervaringen
In de verschillende groepen heb ik ervaren dat de kinderen erg hun best doen om de boeken goed te presenteren. Bij deze laat ik jullie enkele leuke voorbeelden zien.
– Meisje, 8 jaar – Dit meisje gaf een boekbespreking over Elvis Watt Miljonair. Daarbij wilde zij graag aan het einde de groep laten theaterlezen. In groepjes zijn de kinderen aan de slag gegaan met 2 bladzijden uit het boek. Na 5 minuten oefenen hebben de verschillende kinderen het stukje gepresenteerd.
– Meisje, 10 jaar – Deze jongedame uit groep 6 gaf haar boekbespreking over het Achterhuis van Anne Frank. Zij heeft speciaal hiervoor de boekenkast waarachter het achterhuis zich bevind nagemaakt.
– Jongen, 8 jaar – Deze jongeman heeft een PowerPoint gemaakt. Daarnaast heeft hij 4 andere delen uit de serie meegenomen om over te vertellen.
Boekbespreking? Maar dan anders!
Wil je afstappen van de standaard boekbespreking maar weet je niet hoe? Ben je op zoek naar een leuk alternatief voor de boekbespreking? Wil je de kinderen in jouw klas echt motiveren om te lezen door boeken op een bijzondere manier te bespreken? Dan is het e-book Boekbespreking? Maar dan anders! echt iets voor jou!
Herken je dat? De ene na de andere PowerPoint met steeds dezelfde informatie over een ander boek. Kinderen die gapend naar de boekbespreking zitten? Dan ervaar jij de kracht van de boekbespreking nog niet!
Met dit e-book zorg je voor een doorgaande lijn boekbespreking in groep 1 t/m 8. Werk aan de kerndoelen en daag de kinderen uit zichzelf op zowel creatief vlak als leesgebied te ontwikkelen. De kracht van deze boekbesprekingen? Die ontdek je als de kinderen enthousiast bezig zijn met hun creaties, als de kinderen aan elkaar vragen bij welk boek de creaties horen en vooral als kinderen een nieuwe titel ontdekken die zij willen lezen.
Juf Inger en Kinderboekenjuf Ingrid sloegen de handen in één en ontwikkelden samen het e-book Boekbespreking? Maar dan anders! waarmee je schoolbreed aan de slag kunt!