Boekenlootjes trekken

Sinterklaastijd, de tijd vol gezelligheid en met name voor kinderen in de bovenbouw de tijd van SURPRISES! Wat is er nou leuker dan moeite doen voor elkaar door een geschikt cadeau met surprise te bedenken en maken voor een ander. Juist omdat ik dit zo’n mooi gebaar vind, bedacht ik boekenlootjes trekken. De kinderen vullen een lootje over zichzelf in, de lootjes worden getrokken en iemand anders zoekt voor jou een geschikt boek. En het mooiste is dat je dit gedurende het hele jaar kunt doen!

Ik vertel je hier stap voor stap, met foto’s, hoe je boekenlootjes trekken zelf kunt organiseren.

Stap 1 formulieren downloaden

Boekenlootjes trekken

 

Met de juiste informatie komt een ander een heel eind. Daarvoor bedacht ik dit formulier waarop je iets over jouw boekenkeuze kunt schrijven. Download Formulier Boekenlootjes trekken hier.

 

Stap 2 boekenlootjes invullen

Boekenlootjes trekkenHet bovenste gedeelte, tot aan de streep, mag je zelf invullen. Vul daar als eerst je naam in. Daarnaast vul je ook in van welke soort boeken je houdt en welke soort boeken je minder leuk vindt. Probeer hierbij out of the box te denken en schrijf het redelijk algemeen op. Bijvoorbeeld ‘ik hou van boeken die gaan over losers’ of ‘ik hou van graphic novels’ in plaats van ‘leven van een loser boeken’. En als je alle Leven van een loser boeken al gelezen hebt, dan weet je bijna heel zeker dat het niemand gaat lukken om jou een boek te geven wat je nog niet gelezen hebt als dat het enige is wat je opschrijft.

Stap 3 boekenlootjes verzamelen

Boekenlootjes trekken
Als juf/meester kun je er voor kiezen alle lootjes eerst te bekijken om te zien of je nog tips kunt geven. Je kunt dit ook vrij laten. Verzamel alle lootjes in een bak.

Tip: Zorg ervoor dat alle lootjes op dezelfde manier gevouwen worden, dan herkennen ze hun eigen lootje (of dat van een buurman) tenminste niet meer.

 

Stap 4 boekenlootjes trekken

Nu begint het feest pas echt! We gaan lootjes trekken. Elk kind pakt een briefje uit de bak en controleert of hij/zij niet zichzelf heeft. Als dit niet het geval is, dan mag de volgende een lootje pakken. Als dit wel het geval is, dan moet Boekenlootjes trekkendit lootje terug en pakt het kind een nieuw lootje. Ik heb altijd de regel dat als dit bij de laatste 5 gebeurt alle lootjes terug moeten. Zo voorkom je dat je bij de laatste kinderen weet wie wie heeft.

De kinderen bekijken hun lootje stiekem en lezen hem later, als niemand oplet, pas goed. Belangrijk is dat je bespreekt hoe je om gaat met dit grote geheim. In eerste instantie gaat het niemand wat aan. Vertel het thuis, maar niet op school. Mocht het toch lastig zijn om je mond te houden of mochten veel kinderen blijven vragen, dan kun je oefenen aan je pokerface door steeds een andere naam te noemen. Of juist ervoor te zorgen dat ze jou niet meer serieus nemen door tegen iedereen te zeggen: ‘ik heb jou’.

Dit is een mooie oefening voor het echte lootjes trekken rond 5 december, daarvoor kun je overigens deze documenten gebruiken: Lootje surprises en Informatiebrief surprises.

Stap 5 materialen klaarleggen

Boekenlootjes trekken

 

Benodigdheden: inpakpapier, schaar, plakband.

Zorg ervoor dat dit op een plek ligt waar andere kinderen het niet kunnen zien als een kind een boek inpakt.

 

Stap 6 inpakken maar

Boekenlootjes trekkenNu mogen de kinderen aan de slag. Zij gaan op zoek naar een boek wat zij kunnen aanraden aan hun lootje. Hierbij maken vele kinderen zelf keuzes, sommigen komen hulp vragen. Bespreek goed waar de kinderen boeken mogen zoeken. Bij mij mochten ze in de schoolbieb of de klassenbieb zoeken. In speciale gevallen mochten zij een leenboek van thuis meenemen, maar dit is niet gebeurd.

De kinderen sneaken met een boek onder hun shirt het lokaal uit en pakken op de gang hun boek in. Daarop plakken ze hun lootje en dit pakketje leggen ze in de daarvoor bestemde bak. Ik merkte dat de meeste kinderen gedurende de week, met enkele herinneringen, hun boek al uitgezocht en ingepakt hadden. Toch zijn er kinderen die op het laatste moment nog aan de slag moeten, geef ze hiervoor de tijd.

Stap 7 lootjes invullen

Boekenlootjes trekkenDe kinderen vullen de rest van het lootje in. Ze beschrijven hier waarom ze dit boek aanraden, hoe ze hopen dat hun lootje het boek vindt en ze schrijven hun naam eronder.

Alle boeken worden bij elkaar verzameld, dat geeft een leuk gezicht (en met name een leuke kijk op de inpakkunsten).

 

Stap 8 boeken uitdelen

Boekenlootjes trekkenNu komt het leukste van alles! De boeken worden uitgedeeld. Zelf heb ik steeds een boek gepakt, het lootje open gevouwen en het boek afgegeven. De kinderen hebben gewacht tot alle kinderen hun boek hadden. De spanning was hoog, welk boek zou er voor mij ingepakt zijn en wie heeft mij gehad?

Ze moesten zelfs nog eerst op de foto, terwijl ze niet konden wachten tot ze het uit mochten pakken!

Stap 9 uitpakken maar!

Boekenlootjes trekkenEindelijk mochten ze aan het uitpakken. Je kunt de kinderen eerst laten lezen wie hen dit boek aangeraden heeft en waarom en ze daarna het boek uit laten pakken (dat heb ik gedaan). Maar je kunt ze ook eerst uit laten pakken en dan laten lezen waarom dit boek aangeraden wordt.

Ik vind het een toegevoegde waarde dat wanneer je een boek uitpakt je al weet waarom iemand dit boek voor jou heeft uitgezocht, hierdoor waardeer je de moeite meer.

Stap 10 lezen maar

Boekenlootjes trekkenDe meeste kinderen hebben een boek gekregen wat zij nog niet gelezen hadden. Niemand had een boek wat hem niks leek. Enkele hadden een boek wat ze al wel gelezen hadden, maar dat betekende vooral dat diegene een geschikt boek voor jou had gevonden.

Zelf kreeg ik dit kerstboek. Mijn lootje had niet begrepen dat ze haar naam eronder mocht schrijven, vandaar ‘je aanbidder’. Dit zorgde voor een komische noot.

Hoe vonden wij boekenlootjes trekken?

Verschillende reacties van kinderen:

Boekenlootjes trekkenJeej, dit boek wilde ik nog lezen. – Meisje, 8 jaar

Hoe wist mijn lootje dat ik juist dit deel nog niet had gelezen? – Jongen, 9 jaar

Ik kan niet wachten tot ik dit boek kan gaan lezen. – Meisje, 9 jaar

– Ik wist niet eens dat dit boek op school was. – Jongen, 9 jaar

 

Vergelijkbare artikelen