Chambers ganzenbord

Aidan Chambers is een bekende naam op gebied van leesbeleving. Hij bedacht allerlei leesvragen en zijn Vertel eens… aanpak staat beschreven in zijn boek Leespraat. Juf Fleur en Juf Mandy Molin bedachten aan de hand van de leesvragen het Chambers ganzenbord. Een ideaal spel om het leesplezier bij kinderen aan te wakkeren.
– Chambers ganzenbord –

Chambers ganzenbord

Juf Fleur en Juf Mandy Molin bedachten het Chambers ganzenbord aan de hand van de leesvragen van Aidan Chambers. Je loopt het bord rond, beantwoord vragen over de door jou gelezen kinderboeken en hopelijk ontstaan er mooie gesprekken!

Aidan Chambers legt uit dat wij als volwassene een belangrijke rol hebben op het gebied van leesbeleving. Wij kunnen kinderen helpen bij het kiezen van een boek, lezen van een boek of reageren na het lezen van een boek. Het Chambers ganzenbord sluit heel goed aan bij het reageren na het lezen van een boek en ik hoop dat het kinderen ook helpt bij het kiezen van een boek. Wil je meer lezen over Aidan Chambers, lees dan de deze uitgave van Stichting Lezen.

Hoe werkt het spel?

Om het Chambers ganzenbord te kunnen spelen heb je deze downloads nodig:

Speel je het Chambers ganzenbord met meerdere groepen tegelijk? Zorg dan voor meerdere sets.

Ter voorbereiding knip je alle kaartjes uit. Ik zou ze lamineren zodat ze vaker gebruikt kunnen worden. Het spelbord kun je op A4 of A3 printen en eventueel ook lamineren. Zorg ervoor dat elk groepje een aparte set heeft of speel dit niet met te veel kinderen tegelijk.

Iedere speler heeft een eigen pion en er is één dobbelsteen per speelbord.

Chambers ganzenbord

Het kind met het dikste boek in zijn/haar laatje mag beginnen. Elke speler dobbelt om de beurt en verplaatst vervolgens zijn pion. Op het ganzenbord staan smileys met kleuren en cijfers. Staat een speler bij het dobbelen op een van de smileys? Dan pakt deze speler een kaartje van de stapel met de bijbehorende kleur. Op de kaartjes staan leesvragen. Deze vraagt wordt door de speler beantwoord. Andere spelers mogen vragen stellen en/of hierop reageren. We hopen natuurlijk op fijne gesprekken over kinderboeken.

Komt de speler met de pion op een van de cijfers? Dan staat in het midden van het spel wat de speler moet doen. Bijvoorbeeld 3 vooruit of 1 beurt overslaan etc. Het Chambers ganzenbord kan gedurende het gehele schooljaar ingezet worden. Het is wel fijn als de kinderen al één of meerdere boeken hebben gelezen zodat ze deze in hun achterhoofd kunnen houden tijdens het beantwoorden van de leesvragen.

De basis van het ganzenbord komt van Topwijs en de uitwerking is bedacht door Juf Fleur en Juf Mandy Molin.

Veel speelplezier!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen