De Masked Voorlezer

[DOOR MARLOES THOMASSEN] ‘Wie leest er voor? Welke leerkrachten zitten er verscholen achter de maskers? Deze leuke leesbevorderingsactiviteit ‘De Masked Voorlezer’ is gebaseerd op het concept van het tv-programma The Masked Singer.’
– De Masked Voorlezer –

De masked voorlezer

Inspiratie door The Masked Singer

In de tijd van het thuisonderwijs verschenen er leuke berichten van scholen die iets creatiefs hadden bedacht: de Masked voorlezer, met de bedoeling om de leerlingen thuis gemotiveerd en geboeid te houden. Juffen en meesters die verkleed en met een masker voorlezen op een filmpje, eigenlijk net zoals ze in het populaire televisie programma ‘The Masked Singer’ doen maar dan nu met voorlezen!

Wat is The Masked Singer? Bekijk hieronder een kort filmpje:

Nationale voorleesdagen

Veel scholen grepen de Nationale Voorleesdagen in januari aan om bezig te gaan met dit leuke idee. Omdat de scholen toen nog gesloten waren gebeurde dit tijdens het online lesgeven. Maar ook nu de scholen weer open zijn is het natuurlijk heel leuk om De Masked Voorlezer vorm te geven op school. Een mooi leesproject om aandacht te geven aan het voorlezen en om bovendien de leesmotivatie te bevorderen.

Bekijk ook: Voorleestips voor de middenbouw

De masked voorlezer in de klas

Neem met een groepje leerkrachten filmpjes op waarin de leerkrachten verkleed en met een masker op voorlezen, eventueel met een vervormde stem. Dan wordt de uitdaging om te raden wie het is natuurlijk alleen nog maar groter!

Tips voor de filmpjes

  • Hou je bij het opnemen van voorleesfilmpjes aan de auteursrechten.
  • Zorg voor een goede vermomming, zodat jij als leerkracht niet herkenbaar bent.
  • Neem per leerkracht meerdere filmpjes. Als je niet geraden bent, dan mag je namelijk de volgende keer nog een keer voorlezen.
  • Denk van te voren na over een mogelijk te winnen prijs. Is dit per kind? Per klas? Hoe bepaal je wie de winnaar is?

Benieuwd naar een voorbeeld? Kijk naar deze reel van Desiree.

Raden maar!

Deze filmpjes kunnen op het digibord in alle klassen getoond worden. En dan begint het raden. Het leukst is het als er elke dag een video verschijnt. En dat er meerdere video’s van de leerkrachten worden getoond, net zoals in het programma. En in het laatste filmpje kun je dan hints verstoppen die horen bij deze leerkracht. Laat de leerlingen na het laatste filmpje hun lijstje met vermoedens inleveren. Welke leerkracht is verkleed aan het voorlezen? De winnaar met de meeste goede antwoorden wint bijvoorbeeld een leuk voorleesboek!

Bekijk ook: Voorleestips voor de bovenbouw

Na De Masked Voorlezer

Als leerkracht én als school hebben jullie vooral ook na De Masked Voorlezer een belangrijke taak. Elke leerkracht heeft een kort fragment voorgelezen uit een boek. Zorg ervoor dat deze boeken een mooie plek in de school krijgen waar kinderen ze kunnen bekijken én nog belangrijker: kunnen lezen.

Laat leerlingen zelf De Masked Voorlezer naspelen in de klas. Zorg voor wat maskers en laat kinderen aan elkaar voorlezen. Wie zit er achter het masker?

Bekijk ook: Voorleesboeken battle

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen