De Voorlezer pen

Bied luistermateriaal op maat en geef een auditieve dimensie aan de wereld om je heen.’
– 
De Voorlezer pen –

Dit product is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Wat is De Voorlezer pen?

De Voorlezer pen

De Voorlezer pen is een hulpmiddel voor tijdens het lezen. Met behulp van 800 meegeleverde stickers kun je tekst auditief ondersteunen. Heel simpel gezegd is het een pen die tekst voorleest nadat je die tekst zelf ingesproken hebt.

Je drukt de opnameknop in en scant de sticker waar je de opname aan wilt koppelen. Spreek de opname in en druk wederom op de knop. De opname is nu gekoppeld aan deze sticker. Plak de sticker daar waar je de opname wilt laten afspelen. Denk bijvoorbeeld aan op een voorwerp waarvan je de naam ingesproken hebt of onderaan een bladzijde die je hebt voorgelezen. Kinderen scannen met de pen de sticker en de ingesproken tekst wordt voorgelezen.

Je kunt De Voorlezer ook aansluiten op de computer. Hierdoor wordt het apparaat opgeladen, maar je kunt er ook de bestanden bewerken. Zo kun je via de veilige modus opnamen beschermen tegen overschrijven. Tevens kun je ook geluidsbestanden koppelen aan de stickers.

Wil je niet dat iedereen mee kan lezen? Dan kun je een koptelefoon aansluiten op De Voorlezer pen.

Schoolsupport NT2

Uitgeverij Schoolsupport heeft De Voorlezer gekoppeld aan NT2 materialen. Het idee hierachter is dat kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) met behulp van de voorleespen Nederlands kunnen leren. De serie NT2, Praat mee! is in combinatie met deze pen te bestellen.

In de verschillende kijk- en leesboeken kunnen kinderen de teksten en afbeeldingen scannen waarna ze worden voorgelezen. Deze auditieve ondersteuning helpt kinderen bij het leren van de taal en de uitspraak. In het filmpje hierboven zie je hoe De Voorlezer bij deze boeken gebruikt kan worden.

Dyslexie voorleespen

Voor kinderen met dyslexie kan deze pen een hele uitkomst zijn. Als leerkracht of ouder spreek je vooraf de teksten in. Kinderen kunnen hierna zelf aan de slag met het beluisteren van deze teksten. Tevens kan het ook andersom worden gebruikt. Kinderen spreken zelf de tekst in en laten het later beluisteren door een ouder of leerkracht. Hierdoor is deze voorleespen zeer geschikt als leeshulp dyslexie.

De Voorlezer pen review

De Voorlezer

De Voorlezer wordt in een compact doosje geleverd. Er zit een duidelijke handleiding bij en de pen is meteen klaar voor gebruik. Doordat er al 800 stickers meegeleverd worden kun je gelijk beginnen met inspreken. Heb je meer stickers nodig? Dan kun je die zo bijbestellen.

Het fijne is dat de pen via de computer op te laden is en dat via de computer ook de bestanden te bekijken zijn. Wil je dat de opnamen niet overschreven kunnen worden? Dan kun je ervoor kiezen om via de computer de veilige modus op te starten. Hiermee voorkom je dat stickers overschreven kunnen worden. Dat is in mijn ogen een groot voordeel voor bijvoorbeeld scholen die teksten vaker willen gebruiken.

Voor scholen zie ik ook een grote meerwaarde in deze pen als dyslexie hulpmiddel. De CITO-toetsen (of andere toetsen) moeten vaak mondeling voorgelezen worden, wat veel tijd vraagt van de leerkracht. Door dit vooraf eenmalig te (laten) doen en op de juiste plek de stickers te plakken zullen kinderen dit zelfstandig kunnen. Zo kunnen kinderen met dyslexie de CITO-toetsen zelf voor laten lezen en dit tijdens het toetsmoment beluisteren via de oordopjes. Het lijkt mij een goed idee om per opgave en per alinea een sticker te plakken. De kinderen kunnen dan korte stukken tekst laten voorlezen, zo blijven de te beluisteren stukjes tekst behapbaar. Het enige wat de pen namelijk niet kan is de tekst tussentijds pauzeren.

Ik kan De Voorlezer erg aanraden aan scholen die NT2 of dyslectische kinderen willen ondersteunen.

Pluspunten De Voorlezer

  • Gebruiksvriendelijk met een duidelijke handleiding.
  • Wordt geleverd met 800 stickers waardoor je gelijk aan de slag kunt.
  • Goed in te zetten op scholen.
  • Aanrader als hulpmiddel voor NT2 of dyslectische kinderen.
Kinderboekenjuf test De Voorlezer

Met dank aan Schoolsupport voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Vergelijkbare artikelen