Home / Inspiratie / Doeboek-inspiratie 2.0

Doeboek-inspiratie 2.0

Het is (bijna) zomervakantie! De tijd waarin ik altijd enorm kon genieten van een doeboek. Lekker bezig zijn met allerlei opdrachten afgewisseld met leuke teksten/informatie.
– Doeboeken-inspiratie 2.0 –

Wat zijn doeboeken?

Doeboeken zijn boeken vol met opdrachten, puzzels, spelletjes, moppen, testjes en nog veel meer. Speciaal voor deze blogserie ben ik op zoek gegaan naar doeboeken die aansluiten bij leesboeken. Ik hoop hiermee alle kinderen een geschikt doeboek aan te kunnen raden.

In doeboeken-inspiratie 2.0 deel ik de volgende doeboeken met je:

  • Het grote Mees Kees doeboek – Uitgeverij Ploegsma
  • Doeboek Mondriaan – Uitgeverij Leopold
  • Vos en Haas Doeboek – Uitgeverij Lannoo
  • De waanzinnige boomhut Het doeboek – Uitgeverij Lannoo
  • Land in zicht! – Uitgeverij Lannoo

Het grote Mees Kees doeboek – Uitgeverij Ploegsma

Mees Kees doeboekMees Kees, de geweldige stagiaire waar inmiddels al vele boeken over geschreven zijn. In dit boek lees je over de tekenles van Mees Kees waarbij je de illustraties zelf in mag kleuren. Ook lees je over Sammy de Husselaar en een lesje spreekwoorden.

In de rest van het boek kun je volop aan de slag, maak bijvoorbeeld de quiz van Wahed, oefen de rap van Winston, leer topografie, kraak de code of ga aan de slag met mijn favoriet: ontwerp je eigen klas!

Kortom: een doeboek vol met allerlei activiteiten en enkele leuke verhalen over Mees Kees.

Geschikt voor: kinderen vanaf groep 5 die dol zijn op Mees Kees of gewoon lekker van puzzelen houden.

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de volgende boeken:

Doeboek Mondriaan – Uitgeverij Leopold

Mondriaan doeboekIn dit doeboek vind je drie kleuren: rood, geel en blauw. Het gaat dan ook over Piet Mondriaan. Een heerlijk boek vol met informatie en opdrachten.

Lees achtergrondinformatie over Piet Mondriaan, kleur zelf de molen in, lees een strip van Keepvogel, oefen van figuratief naar abstract of maak een kruiswoordpuzzel. Op allerlei manieren kun je creatief aan de slag met kunst.

Ben je echt fan? Dan heb je geluk. In het boek vind je een poster die je op je kamer op kunt hangen.

Geschikt voor: Kinderen die meer willen weten over Piet Mondriaan of zelf van kunst houden.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de volgende boeken:

Bekijk ook: Piet en de zee

Vos en Haas Doeboek  – Uitgeverij Lannoo

Vos en Haas doeboekHet Vos en Haas Doeboek is een boek waar je blaadjes uit kunt scheuren. Op de achterkant vind je de antwoorden, hierdoor is het zelfcorrigerend. Kies de opdracht die je wilt doen en scheur hem eruit. Het is een boek vol met (voorbereidende) oefeningen om te schrijven en te tellen.

Zoek de verschillen, kleur woorden die beginnen met de letter B, teken en kleur hetzelfde aantal bolletjes en schrijf het juiste cijfer in het vakje, omcirkel wat rijmt, tel het aantal lettergrepen, teken het lekkers op tafel en lees verhalen over Vos en Haas.

Geschikt voor: Kinderen die naar groep 3 gaan. Op de kaft staat: ‘De ideale voorbereiding op groep 3 / het eerste leerjaar‘. Al denk ik dat kinderen in groep 3 dit stiekem ook nog wel leuk vinden.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de volgende boeken:

Bekijk ook: Vos en Haas Het land van de Nijl

De waanzinnige boomhut Het doeboek  – Uitgeverij Lannoo

Waanzinnige Boomhut doeboekHet doeboek begint met een introductie zoals je die van de serie gewend bent. Op elke pagina vind je enkele zinnetjes. Daarna mag je zelf aan de slag. Teken wie jij bent, teken iets wat je leuk vindt en teken iets wat je niet leuk vindt. Dit boek is met zijn 188 bladzijdes het dikste doeboek wat ik tot nu toe tegen ben gekomen. En alle 188 bladzijdes zijn fantastisch om mee aan de slag te gaan!

Zo kom je door het hele boek leuke dingen om te doen tegen: teken waar jij woont, teken nieuwe ijssmaken, teken een ruimtereis, zoek de verschillen, bedenk grappige geluidseffecten, maak een boomhut-kruiswoordpuzzel of test je boomhut-kennis.

Mijn favoriet in dit boek: op bladzijde 18 en 19 mag je nieuwe verdiepingen voor de boomhut bedenken.

Geschikt voor: Jongens en meiden die dol zijn op de Waanzinnige Boomhut-serie. Qua leeftijd denk ik dat dit boek geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ik denk dat alle fans van de serie hier graag in aan de slag gaan.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de volgende boeken:

Bekijk ook: De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen

Land in zicht!  – Uitgeverij Lannoo

Land in zicht! doeboekVeel doeboeken hebben een softcover, maar dit doeboek niet. In dit hardcover doeboek wordt je uitgedaagd om in 25 verrassende opdrachten het leukste land ter wereld te bedenken.

Jij bent de hoofdpersoon in dit boek. Het boek begint met een mysterieuze brief van de Wereld Landen Raad die, nadat je je naam op de stippellijn geschreven hebt, aan jou gericht is. Daarna ga je aan de slag: kies een vervoersmiddel, kies de vorm van jouw eiland, ontwerp je eigen vlag, ontwerp klederdracht of ontwerp een eigen dierentuin. Sommige opdrachten kun je alleen uitvoeren als je de uitknipposter van voor in het boek.

Doorloop al deze stappen en bedenk het leukste land ter wereld.

Geschikt voor: Kinderen vanaf 8 jaar. Het lijkt mij leuk om kinderen samen dit boek te laten maken, welke keuzes maken ze samen? Of doorloop de stappen met de klas waarbij ieder kind zijn eigen land ontwerpt.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. bij boeken over het opzetten van een nieuw land/samenleving, zoals de volgende boeken:

Meer doeboeken-inspiratie?

Dit was deel 2.0 uit de serie doeboeken-inspiratie. Inmiddels zijn er meerdere delen verschenen, bekijk ook: