Home / Inspiratie / Doeboeken-inspiratie 1.0

Doeboeken-inspiratie 1.0

Het is (bijna) zomervakantie! De tijd waarin ik altijd enorm kan genieten van een doeboek. Lekker bezig zijn met allerlei opdrachten afgewisseld met leuke teksten/informatie in een boek. Op de achterbank van de auto, voor de tent, op het strand of in bed: ik kon als kind uren zoet zijn met doeboeken.
– Doeboeken-inspiratie 1.0 –

Wat zijn doeboeken?

Doeboeken zijn boeken vol met opdrachten, puzzels, spelletjes, moppen, testjes en nog veel meer. Speciaal voor deze blogserie ben ik op zoek gegaan naar doeboeken die aansluiten bij leesboeken. Ik hoop hiermee alle kinderen een geschikt doeboek aan te kunnen raden.

In doeboeken-inspiratie 1.0 deel ik de volgende doeboeken met je:

  • Silvester (ge)doeboek – Uitgeverij Callenbach
  • Lego city, redding te water – Uitgeverij Meis en Maas
  • André het astronautje doeboek vanaf 4 jaar – Uitgeverij Meis en Maas
  • Het enige echte Astronauten doeboek vanaf 8 jaar – Uitgeverij Meis en Maas
  • Geronimo Stilton op zoek naar de oersoep – Uitgeverij De wakkere muis

Silvester (ge)doeboek – Uitgeverij Callenbach

Silvester (ge)doeboekSilvester ken je wellicht van Silvester en het knorrende cadeau. Weet je nog niet wie hij is? Bekijk dan gauw bladzijde 7 uit dit leuke doeboek.

Dit (ge)doeboek neemt je mee in Silvesters wereld. Zo daagt hij je uit je eigen deo te maken, onder een spreekbeurt uit te komen met een nepwond, een potje blaadvoetbal te spelen of nepgeld te maken. Mijn favoriet: maak een vingerafdruk database. Al moet ik wel zeggen dat ik bladzijde 51 ‘Maak je eigen Silvester cartoon!’ binnenkort al in de klas uit ga proberen. En de cursus gevatte antwoorden geven heb ik hier thuis gelijk uitgeprobeerd en zorgde voor verbaasde blikken…

Dit (ge)doeboek is een perfecte mix van een leesboek met opdrachten. Verwacht geen puzzelboek, al komen er wel echte testen in voor.

Geschikt voor: jongens en meisjes in de bovenbouw die fan zijn van series zoals Het leven van een loser en Dagboek van een Muts.

Met dank aan Uitgeverij Callenbach voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de volgende boeken:

Bekijk ook: Silvester en de onhandige dief

Lego City – Redding te water – Uitgeverij Meis en Maas

Doeboek legoLego ken je vast wel, die blokjes om mee te bouwen. Over Lego zijn inmiddels vele boeken verschenen. In deze serie van Uitgeverij Meis en Maas kun je allerlei minifiguren bij elkaar sparen.

Lego City – Redding te water is een boek waarin stripverhalen afgewisseld worden met puzzels en opdrachten. Versier de zeilen van windsufers, lees over de Selfie-octopus, ontdek vreemde dingen of zoek de verschillen. Bij dit boek krijg je een minifiguur om in elkaar te zetten.

Geschikt voor: Kinderen vanaf 5 jaar die dol zijn op lego.

Met dank aan Uitgeverij Meis en Maas voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan hier.

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de volgende boeken:

André het astronautje doeboek vanaf 4 jaar – Uitgeverij Meis en Maas

André doeboekIn dit doeboek, waarin ruimtevaart en techniek centraal staan, staat het vol met wist-je-datjes over de ruimte. Liever zelf aan de slag? Verbind de puntjes, train als een astronaut, lanceer je eigen raket, speel een potje ganzenbord of kleed je astronaut aan. Kun jij net als André de ruimte in?

Geschikt voor: Jonge kinderen die kunnen lezen of samen met hun ouders aan de slag gaan en interesse hebben in de ruimte(vaart).

Met dank aan Uitgeverij Meis en Maas voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de volgende boeken:

Het enige echte Astronauten doeboek vanaf 8 jaar – Uitgeverij Meis en Maas

doeboekenDit handboek helpt je om veel te weten te komen over de ruimte, zodat jij net als André Kuipers later de ruimte in kunt. Het boek staat vol met informatie en puzzels. Vouw je eigen ruimteschip, leer navigeren, denk logisch na (net als een astronaut), los breinbrekers op en lees het dagboek van een astronaut. Lukt het jou om een echte astronaut te worden?

Geschikt voor: Kinderen vanaf 8 jaar die geïnteresseerd zijn in de ruimte(vaart) of er meer vanaf willen weten.

Met dank aan Uitgeverij Meis en Maas voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen? Dat kan hier.

Dit doeboek sluit o.a. aan bij boeken over de ruimte, zoals de volgende boeken:

Bekijk ook: Het ruimteboek

Geronimo Stilton op zoek naar de oersoep – Uitgeverij De wakkere muis

doeboekenGeronimo Stilton is een knager waar al vele boeken over geschreven zijn. De teksten zijn kleurrijk en met verschillende lettertypes/groottes geschreven, veel kinderen vinden dit een groot succes.

Lukt het jou om de boodschap van de Kweeniesaurus op te lossen? Ga kriskras door het boek heen en maak allerlei opdrachten. Volg de pijlen en zie welk woord eruit komt, tel de schelpen om te weten welke keuze je moet maken, los een sudoku op of ontrafel geheimschrift.

Dit doeboek bevat de perfecte combinatie van verhalen lezen en het maken van opdrachten:
doeboeken

Elke 2 bladzijden bestaan uit een stuk verhaal en een opdracht/keuze. Vanuit daar moet je naar een andere plek in het boek, waar het verhaal vervolgt wordt. Soms loopt het dood. Zo liep ik tijdens mijn eerste leesavontuur na 5 opdrachten dood en moest ik terug naar bladzijde 2. Vanaf daar wist ik dat ik 1 van de 5 opdrachten anders zou moeten kiezen, maar welke? Dat maakte dat ik de tekst extra goed wilde lezen om niet weer dezelfde stappen te nemen. Een hele uitdaging om dit boek uit te krijgen!

Geschikt voor: Jongens en meiden die dol zijn op de verhalen van Geronimo Stilton (vooral de oerknagers delen), maar ook voor kinderen die dol zijn op puzzels tijdens het lezen. Volgend schooljaar wil ik dit boek aan te raden aan een kind wat niet dol is op lezen, wie weet dat dit de uitvinding voor hem is!

Met dank aan Uitgeverij De wakkere muis voor dit recensie-exemplaar. Zelf dit boek aanschaffen?

Dit doeboek sluit o.a. aan bij de Oerknagers serie:

Bekijk ook: Het feest van de grote donder

Meer doeboeken-inspiratie?

Dit was deel 1.0 uit de serie doeboeken-inspiratie. Inmiddels zijn er meerdere delen verschenen, bekijk ook: