Eén boek per week-challenge

[DOOR RIGOBERTA] Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent ook weer een mooie kans om aan leesbevordering te doen in de klas. Laat jouw leerlingen weer veel leeskilometers maken. In dit blog vertel ik je hoe je de één boek per week-challenge in de klas kan inzetten.
– Eén boek per week-challenge –

Header blog Eén boek per week

Eén boek per week-challenge

Het liefst willen we als leerkracht dat alle leerlingen het ene na het andere boek verslinden. Echte boekenwurmen zullen daar geen probleem mee hebben, maar sommige leerlingen hebben nét dat extra duwtje in de rug nodig. Een leuke en uitdagende manier is het introduceren van een lees-challenge in de klas. Afhankelijk van het moment waarop je deze challenge inzet hebben kinderen aan het eind van het schooljaar gemiddeld 40 boeken gelezen; tel uit je winst! Bij het registreren of bijhouden van het aantal gelezen boeken is het belangrijk dat het leesplezier voorop staat. Zorg daarom voor een dagelijks leesmomentje en maak dit zo prettig mogelijk. Denk hierbij aan het kiezen van hun eigen leesplek (onder de tafel, op de bank, tegen de verwarming) en geef de kinderen ook de mogelijkheid om over hun gelezen boeken te praten.

Bijhouden van de gelezen boeken

De ‘één boek per week-challenge’ is eigenlijk heel simpel. Alle leerlingen worden uitgedaagd om per week minstens 1 boek te lezen. Daarbij maakt het niet uit of het een leesboek, informatief boek, strip of graphic novel is. Wel is het aan te raden om leerlingen aan te moedigen om verschillende soorten boeken af te wisselen.

Boekenlegger 2

Om de gelezen boeken zichtbaar te maken, is het leuk om de leerlingen een zogenaamde ‘reading tracker’ mee te geven. Daarbij kun je denken aan een boekenlegger (of poster indien groot uitgeprint) waarop per gelezen boek een blokje wordt ingekleurd. Speciaal voor dit blog maakte ik een kant-en-klare download die je snel en simpel kunt inzetten in de klas. Er zijn drie varianten: eentje met 40 lesweken, eentje met 40 lesweken + 6 weken zomervakantie en eentje met 52 weken (lesweken + vakantieweken). Aan het eind van het schooljaar of van jouw gekozen periode hebben de leerlingen een vrolijk gekleurd blad met het aantal gelezen boeken van dat jaar. hieronder zie je een aantal foto’s van een klas die al bezig is geweest met de één boek per week-challenge. Bedankt Linda voor de foto’s.

Boekenlegger 3

Andere soortgelijke ideeën:

  • Slingerlezen: Na elk gelezen boek vullen de leerlingen een vlaggetje in. Op dat vlaggetje kan een korte mening over dat boek gegeven worden, bijvoorbeeld door middel van een aantal sterren. Hang vervolgens de vlaggetjes op aan een lijn en versier daarmee je klas. Op deze site zie je een voorbeeld van een vlaggetje.
  • Meetlintlezen: Je kent ze vast wel, die papieren meetlintjes van de Ikea. Deze meetlintjes kun je ook heel goed inzetten om het aantal gelezen boeken bij te houden. Eén boek uitgelezen is één cm kleuren.  
  • Stempellezen: Neem een vel wit papier en verschillende stempels. Per gelezen boek mag een leerling een stempel kiezen om op het blad te drukken. Een variant hierop is met verf een vingerafdruk zetten voor elk gelezen boek.
  • Knikkerlezen: Wil je liever per klas en niet per leerling de challenge aangaan, dan is dit een leuk idee: neem een grote vaas of kom en een zakje knikkers. Per gelezen boek gaat er een knikker in de vaas of kom. Maak er een wekelijks momentje van en laat de kinderen ook vertellen welk boek ze gelezen hebben.

Nu ben ik wel benieuwd: met welk idee ga jij aan de slag? Laat zeker even weten hoe deze lees-challenge in jouw klas verloopt!

Een fijn leesjaar gewenst!

Andere ideeën rondom leesplezier

Vergelijkbare artikelen