Engelse boeken

american-1209605_960_720Engels, een wereldtaal. Iedereen kent wel een beetje Engels. De een kan het vloeiend spreken alsof het zijn/haar tweede taal is, de ander kan zich nog net redden in het buitenland. En sommigen vinden het zo lastig, dat ze het liever niet proberen of ontlopen. Toch kom je het overal tegen: op tv, op de radio, op social media en in kranten en tijdschriften. Zelfs in de Nederlandse taal zitten allerlei Engelse leenwoorden zoals basketbal, bodywarmer en t-shirt. Dagelijkse woorden die voor iedereen bekend zijn. Engelse boeken zijn een leuke afwisselen voor kinderen die hier aan toe zijn of zichzelf uit willen dagen.

Engels op school

Engels in groep 7 en 8 is verplicht, zo wordt dit omschreven in de kerndoelen van Tule.slo.nl. Sommige scholen kiezen ervoor om al in groep 5/6 te starten en anderen juist om in groep 1/2 al te starten. Het einddoel blijft hetzelfde:

 • De leerlingen leren informatie te verwerven uit eenvoudige gesproken en geschreven Engelse teksten.
 • De leerlingen leren in het Engels informatie te vragen of geven over eenvoudige onderwerpen en zij ontwikkelen een attitude waarbij ze zich durven uit te drukken in die taal.
 • De leerlingen leren de schrijfwijze van enkele eenvoudige woorden over alledaagse onderwerpen.
 • De leerlingen leren om woordbetekenissen en schrijfwijzen van Engelse woorden op te zoeken met behulp van het woordenboek.

Engels in mijn groep

Sinds dit schooljaar (2016-2017) zijn we bij mij op school gestart met Engels vanaf groep 5 met de methode Take it easy. Daar kon ik eind vorig schooljaar mooi op inspelen. Ik heb de kinderen vanuit hun eigen ervaring en kennis al laten oefenen met Engels aan de hand van Special Activities van 123lesidee.nl.

Mijn groep 6 is voor het eerst begonnen met Engels. Dit vinden ze erg leuk, maar ook erg moeilijk. Oefening baart kunst en stukje bij beetje begrijpen ze steeds meer. Al snel merkte ik de grote verschillen in de klas: kinderen die geen enkel woord begrijpen, kinderen die verschillende woorden herkennen maar het verhaal nog niet begrijpen en kinderen voor wie de Engelse lessen veel te makkelijk zijn. Juist doordat die verschillen zo groot zijn, wil ik de kinderen meer bieden dan alleen de lessen.

Engelse boekenEnglish corner

Om alle kinderen iets op hun niveau te kunnen bieden, heb ik de English corner ingericht in mijn klas. In deze hoek vinden de kinderen de special activities die ze zelf gemaakt hebben, Engelse woordenboeken die ze kunnen helpen en Engelse boeken om te lezen. Rondom elk thema vul ik deze hoek aan met woorden die ze geleerd hebben en eventueel voorwerpen die hierbij horen. Deze hoek is bedoeld als reminder tussen de lessen door en om de kinderen te stimuleren zichzelf uit te dagen hun Engels te ontwikkelen.

Engelse boeken

Ik daag kinderen uit om Engelse boeken te lezen. Op de basisschool begint dit vooral met prentenboeken. Juist door de plaatjes met de simpele teksten zelfstandig te lezen komen kinderen steeds meer in aanraking met de Engelse taal. Deze boeken vind je in onze English corner:

Books 4 you

Zwijssen heeft speciaal voor 9 tot 12 jarigen een aantal Engelse boeken op de markt gebracht. Het fijne aan deze boekjes is dat ze beginnen met een woordenlijst en uitleg in het Nederlands. Hier kun je het boek Puppy academy inkijken. Van de serie Books 4 you zijn de volgende boeken te koop:

Engelse boeken op kinderboekenjuf

 • Gizmo
 • Pirates love underpants
 • The rainbow fish

Lesideeën Engels

 • Op 123lesidee.nl staan allerlei leuke activiteiten rondom Engels die je in de klas uit kunt voeren.
 • Ik kwam deze website tegen, waarop de kinderen op een speelse manier Engels kunnen leren.
 • Daarnaast staan er op Youtube allerlei leuke filmpjes van ‘ACB Kids TV‘. Dit is voor peuters en kleuters in Engeland, maar ook erg leuk voor kinderen van groep 5/6 in Nederland.
 • Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om Engels te leren zoals Duolingo. Tabletportal.nl zet ze voor je op een rijtje, klik hier om nog meer apps te bekijken.

Vergelijkbare artikelen