Het kleurenmonster bordspel

Het kleurenmonster wordt verward wakker en weet niet waarom. Zijn emoties zijn in de war, hij moet ze nu sorteren en een eigen plekje geven. Kun jij hem helpen? Daarvoor moet je nadenken over dingen die je blij, verdrietig, kalm, boos of bang maken, en vertellen wat deze dingen zijn. Met jouw hulp, en de hulp van zijn vriendinnetje, zal hij ongetwijfeld slagen!’
Het kleurenmonster bordspel –

Dit product is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Het bordspel

Het kleurenmonster bordspel is een spel dat nauw aansluit bij het bekende prentenboek Het kleurenmonster. Werk samen met je medespelers om samen alle emotietokens op de juiste plek te krijgen. Praat over emoties, kies een pot en draai hem op. Matcht de pot met de emotietoken? Dan mag je de pot omdraaien, anders zet je hem terug. Welke emoties voelen jullie?

Het kleurenmonster bordspel

Hoe werkt Het kleurenmonster bordspel?

De eerste keer dat je het spel speelt heb je wat uit te pakken en in elkaar te zetten. Deze materialen passen daarna goed in de doos zodat je de volgende keer sneller kunt starten.

Op het spelbord liggen emotietokens in het juiste vak. Er is één kleurenmonster-pion en één kleine meisje-pion. Op de schappen staan verschillende potten met de gekleurde kant naar achteren. De jongste speler mag beginnen en die gooit met de dobbelsteen.

  • Gooi je een cijfer? Dan verzet je het kleurenmonster 1 of 2 vakken in een richting naar keuze.
  • Gooi je een spiraal? Dan mag je het Kleurenmonster op een vak naar keuze plaatsen.
  • Gooi je het meisje? Dan komt het meisje in hetzelfde vak als het kleurenmonster te staan.

Het is bij het kleurenmonster bordspel belangrijk om samen te werken, zodat alle emotietokens in de juiste pot terecht komen. Dan is het spel afgelopen. Hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Als het kleurenmonster op een vak met emotietoken staat, dan vertelt de speler iets persoonlijks over deze emotie. Vervolgens mag de speler een pot van een schap kiezen en deze omdraaien.

  • Is de pot van dezelfde emotie als het emotietoken? Dan hebben jullie geluk. De emotietoken wordt in de pot geschoven en de pot mag open blijven staan.
  • Is de pot van een andere emotie als het emotietoken? Dan hebben jullie pech. De emotietoken wordt terug op het bord geplaatst en de pot wordt blind terug gezet.
  • Heb je een pot omgedraaid met een mengeling van alle kleuren? Dan moet je 2 lege potten op het schap ruilen van positie. Daarna wordt ook de gekleurde pot blind teruggeplaatst.

Zo speel je door totdat alle emotietokens in de juiste pot terecht gekomen zijn. In principe moet dit voordat er drie meerkleurige potten zichtbaar zijn, ook dan is het spel namelijk afgelopen.

Recensie

Het kleurenmonster bordspel uitproberen

Het kleurenmonster bordspel is een heel fijn spel waarbij je geen winnaars en verliezers hebt. Je kunt dit spel met 2-5 personen spelen en het doel is praten over emoties. Kom je op een van met een emotietoken, dan vertel je over een gebeurtenis, herinnering, een voorwerk of een bepaald moment dat bij deze emotie hoort. Op deze manier leren kinderen praten over hun gevoelens en leren zij emoties herkennen en koppelen aan bepaalde gevoelens.

In de handleiding vind je allerlei tips om te praten over emoties. Praat na het spel nog door over de emoties die besproken zijn. Wat hebben jullie gevoeld?

Het kleurenmonster bordspel hoort in elke schoolkast aanwezig te zijn. Kinderen leren dan op school in groepjes praten over emoties. Voor thuis is het ook een heel fijn bordspel, waarbij je als ouder met je kind(eren) emoties bespreekbaar kunt maken.

Met dank aan Asmodee voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Pluspunten

  • Het kleurenmonster bordspel is een spel zonder winnaars en verliezers.
  • Het bevat stevige materialen die lang mee kunnen.
  • Emoties staan centraal, waardoor kinderen oefenen met het praten over gevoelens.

Bekijk ook andere leesspellen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen