Kilometerlezen

Het thema van de Kinderboekenweek 2019 is Reis mee!
Hoe leuk is het om daar in de klas, tijdens het stil lezen, wat mee te doen?
Dat kan heel gemakkelijk met Kilometerlezen!
– Kilometerlezen –

Kilometerlezen

Wat is kilometerlezen?

Het thema van de Kinderboekenweek 2019 is Reis mee! Dit kinderboekenweekgeschenk staat vol met kilometers, afstanden die Atlanta afgelegd heeft. Hoe leuk is het om daar in de klas wat mee te doen? Dat kan met kilometerlezen!

Leeskilometers bijhouden

Het idee is dat iedereen heerlijk aan het lezen gaat in zijn/haar eigen boek. Elke bladzijde die gelezen wordt telt mee als kilometer. Het is geen wedstrijd, maar een gezamenlijk doel! Na de leesles worden al deze bladzijden bij elkaar opgeteld en zoveel kilometer hebben jullie die dag afgereisd.

Bekijk ook: E-book Leesbeleving met Kinderboekenjuf

Doelen stellen

Stel voorafgaand aan kilometerlezen doelen op. Welke bestemmingen op de wereld willen jullie bezoeken? Hoeveel kilometers zitten daar steeds tussen.

Bijvoorbeeld: Jullie wonen in Nijmegen en willen als eerst naar Londen. Dat is 457 kilometer volgens Google Maps. Daarna willen jullie door naar Parijs, dat is 376 kilometer. Maak zo een lijstje met afstanden die jullie willen behalen.

Gebruik een afbeelding van de wereldkaart om dit visueel te maken.

Bestemming bereikt

Zodra jullie een bestemming bereikt hebben tijdens het kilometerlezen volgt er een klein feestje. Dit kun je als leerkracht zelf vorm geven op allerlei manieren of je kunt kinderen dit voor laten bereiden. Denk aan:

  • Een Grey of the day over deze plek
  • Een traktatie die bij deze bestemming hoort (Londen = Engelse drop, Parijs = croissant of strokbrood)
  • Iets leuks doen/maken wat bij de traditie van deze bestemming hoort (Londen = links lopen/rijden, Parijs = valentijnskaarten knutselen)

Kinderboekenweek

Ben je nieuwsgierig naar andere berichten die aansluiten bij de Kinderboekenweek 2019? Lees dan hier verder.

Vergelijkbare artikelen