Kinderboeken van vroeger

Hoe zagen kinderboeken er vroeger uit? Zou jij een van deze boeken van vroeger nu nog leuk vinden?
Verzamel kinderboeken van vroeger en ga hierover in gesprek met de kinderen.
– Kinderboeken van vroeger –

Kinderboeken van vroeger

Kinderboeken van vroeger

Vroeger lazen de mensen ook al. Deze boeken zagen er niet hetzelfde uit als de boeken die wij nu lezen. Hieronder zie je enkele afbeeldingen van kinderboeken uit de jaren 30.

Kinderboeken van vroeger Kinderboeken van vroeger Kinderboeken van vroeger Kinderboeken van vroeger Kinderboeken van vroegerKinderboeken van vroeger

Deze laatste bladzijde komt uit het boek Ha..! Lezen! Dat zal een boek voor beginnende lezers zijn. Vergelijk dit met jouw groep 3 of 4 eens met de leesboeken die jullie nu lezen. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Met hogere groepen kun je de covers bekijken. Wat staat erop? Waar zal dit boek over gaan? Wat is het verschil met covers van nu?

Oude kinderboeken in kleur

Hieronder zie je kinderboeken die minder oud zijn en waarschijnlijk door veel leerkrachten nog wel herkend worden. Wellicht heb je ze zelfs gelezen toen jij klein was.

Wiele wiele stap Pinkeltje Leven van Dik Trom Op je kop in de prullenbak be-rend bot-je is ja-rig

 

Disneyboeken

Deze zijn ook van vroeger. Welke boeken herkennen de kinderen? Hebben ze die thuis misschien ook in de kast staan? De Disneyboeken zijn bijvoorbeeld nog steeds goed gelezen boeken. En van Pinkeltje zijn de laatste jaren nog nieuwe boeken uitgegeven zoals Pinkeltje in Madurodam.

Museum

Jullie gaan nu aan de slag met het inrichten van een museum! Welke oude kinderboeken kunnen de kinderen verzamelen bij vaders/moeders, opa’s/oma’s of andere bekenden? Zorg dat de boeken gesorteerd worden op leeftijd. Welke overeenkomsten en verschillen hebben deze boeken van oud naar jong?

Extra leuk: laat de kinderen ook boeken meenemen die zij vroeger lazen. Dat zijn natuurlijk hun boeken van vroeger!

Moderne kinderboeken

Inmiddels heb je ook hele moderne kinderboeken. Dat zijn boeken waar technologie aan is gekoppeld. Denk aan VR (bekijk het blog Kinderboeken VR) of AR zoals De avonturen van Max op zoek naar FL…. Je eigen verhaallijn kunnen kiezen zoals De tijdrovers. Of tussendoor met een QR-code extra informatie kunnen vinden zoals Bram en het Zoldermysterie.

Vergelijkbare artikelen