Kinderboekenbingo

Bingo! Allemaal zullen we het wel eens gespeeld hebben. Het leuke spel met de nummertjes die je af moet strepen op Kinderboekenbingoje kaart. Geïnspireerd door andere kinderboekenbingo’s stelde ik mijn eigen kinderboekenbingo samen. Een kinderboekenbingo speel je niet met nummers, maar met boeken. Je daagt hiermee de kinderen (of jezelf) uit om andere boeken te lezen dan ze gewoonlijk uit de kast pakken. Ik vertel je hier hoe ik de kinderboekenbingo gebruik en ik geef tips om het zelf op school of thuis in te zetten. Onderaan deze pagina kun je verschillende soorten bingo downloaden om zelf mee aan de slag te gaan.

Soorten kinderboekenbingo

 • Een bingo met soorten boeken waarbij je de titel van het boek opschrijft.
 • Een lijst met aangeraden boeken door iemand. Bijvoorbeeld de Must haves voor in de schoolbibliotheek of de kinderboekentop 10 volgens Kinderboekenjuf. Onderaan deze pagina zie je de boeken die ik aanraad voor de kinderboekenbingo volgens Kinderboekenjuf.
 • Een bingokaart met plaatsen waar je kunt lezen.
 • Een bingokaart met tijden, hoelang je leest.
 • Een bingokaart met allerlei manieren waarop je kunt lezen.
 • Zelf te maken: Een bingokaart met nummers, bij dat nummer hoort een boek. Iedereen die dat nummer heeft moet dat boek lezen. Zorg hierbij voor verschillende versies van de boeken en veel nummers waardoor weinig kinderen hetzelfde boek zullen moeten lezen.

Bij verschillende bingo’s maakte ik een bingoformulier. Download die onderaan deze pagina.

Hoe werkt de kinderboekenbingo?

KinderboekenbingoJe download een formulier waarop de kinderen ‘bingo’ kunnen krijgen door verschillende boeken te lezen en deze op een rij af te kruizen.

Laat ze eerst voor 1 rij, dan voor 2 rijen en later voor de volle kaart gaan. Hiermee hou je de uitdaging binnen handbereik. Juist door uiteindelijk de volle kaart te vragen, zorg je ervoor dat de kinderen allerlei soorten boeken ‘proeven’.

Ik zorg altijd voor een ‘beloning’ als de kinderen bingo hebben. Denk hierbij aan een krul, sticker, complimentenkaartje of juist bijvoorbeeld iets speciaals als op de stoel van de juf mogen lezen, een boek op de iPad mogen lezen, een boek maken met bijvoorbeeld de app Book Creator. Zelf heb ik altijd een bingodoos waar de kinderen uit mogen grabbelen. Denk hierbij aan spullen uit een happy meal, spaaracties of bijvoorbeeld hebbedingetjes die je thuis kwijt wil.

Wanneer kun je de kinderboekenbingo inzetten?

Je kunt de bingo op allerlei manieren inzetten. Hierbij kun je zo creatief zijn als je zelf wilt. Ik geef je hier enkele tips hoe ik het inzet in de klas/op school:

 • Deel de bingo aan het begin van het schooljaar uit. Kijk hoe ver de kinderen komen binnen het schooljaar.
 • Zet de bingo in op een moment dat je merkt dat de kinderen de boeken een beetje gehad hebben. Juist dan zorgt de bingo voor een nieuwe impuls van de leesmotivatie.
 • Geef de bingo in de (zomer)vakantie mee naar huis. Kijk wie na de vakantie bingo heeft. Ze kunnen natuurlijk vals spelen, daarom zou ik ze wel aangeven dat je ze even ‘overhoort’ over de gelezen boeken.

‘Ik vind de boekenbingo heel, heel, heel erg leuk omdat je tijdens het lezen al een beetje kunt winnen en dan denk je yes!! Ik hoop dat ik dit boek snel uit heb, zodat ik hem op kan schrijven en als ik nog meer boeken lees dan heb ik snel BINGO!!’ – meisje, 8 jaar

Maar de kinderboekenbingo is natuurlijk ook heel goed thuis in te zetten:

 • Ga de uitdaging aan met je kinderen. Lees zelf ook boeken (eventueel zelfs kinderboeken, velen zijn verrassend leuk) en streep deze af.
 • Daag je kinderen uit boeken uit te proberen met de bingo. Leen samen boeken bij de bibliotheek. Hierbij moeten ze verder kijken dan de standaard boeken die ze lezen, anders zullen ze wellicht geen rijtje of kaart vol krijgen.

Download kinderboekenbingo

Download hier de Kinderboekenbingo soorten boeken van Kinderboekenjuf.

Download hier de Kinderboekenbingo plaatsen van Kinderboekenjuf.

Download hier de Kinderboekenbingo tijden van Kinderboekenjuf.

Download hier de Kinderboekenbingo manieren van Kinderboekenjuf.

Download hier de Kinderboekenbingo leeg van Kinderboekenjuf.

Download hier de Kinderboekenbingo tips volgens kinderboekenjuf.

 

Vergelijkbare artikelen