Kinderboekenweek 2019 lesideeën Reis mee

De kinderboekenweek komt er weer aan!
– Kinderboekenweek 2019 lesideeën Reis mee –

Kinderboekenweek 2019 lesideeën Reis mee

Kinderboekenweek 2019 lesideeën Reis mee

In dit blog verzamelde ik een aantal lesideeën die aansluiten bij het kinderboekenweekthema Reis mee.

1. Stelopdracht – Voertuig

Bedenk zelf een nieuw voertuig. Schrijf vervolgens een verhaal met een start, midden en eind waarin dit voertuig een rol speelt. Draait het verhaal om dit voertuig? Of speelt het voertuig een kleine rol in jouw verhaal?

Lesideeën Kinderboekenweek 2019 Reis mee

2. Techniek – bewegend voertuig

Ontwerp een voertuig waarbij je minimaal 1 bewegend aspect toevoegt. Maak eerst een schets, denk na over de materialen die je wilt gebruiken en laat je ontwerp goedkeuren door de leerkracht.

Bekijk eventueel dit Pinterestbord ter inspiratie.

3. Muziek – hoorspel

Bedenk een hoorspel waarin verschillende voertuigen gebruikt worden. Denk eerst goed na over het verhaal, wat is de rode draad? Welke voertuigen passen daarbij? Welke geluiden moet je dan maken tijdens het hoorspel?

4. Reactiespel Kinderboekenweek 2019

Speel het voertuigenreactiespel. Je kunt dit spel door de kinderen laten bedenken. Welke acties volgen na de vorige? Of je kunt hier een kant en klare versie van het reactiespel kinderboekenweek 2019 downloaden:

Reactiespel Kinderboekenweek

5. Geheugentraining

Speel het spel ‘Ik ga op reis en neem mee…’ maar dan anders: ‘Ik ga op reis met…’
Bijvoorbeeld: De eerste zegt: ‘Ik ga op reis met het vliegtuig’ en de volgende zegt: ‘Ik ga op reis met het vliegtuig en neem daarna de taxi’. De volgende gaat hier weer op door en zegt: ‘Ik ga op reis met het vliegtuig en neem daarna de taxi en vervolgens stap ik in een UFO.’

Bekijk ook: Kerntitels Kinderboekenweek 2019

6. Kinderzwerfboek

Verzamel boeken welke jullie willen laten zwerven. Vraag (op tijd) stickers van Kinderzwerfboek aan via deze link. Sticker en registreer de boeken en zorg er samen met de kinderen voor dat de boeken uit zwerven gaan. Hou regelmatig in de gaten of bekend is waar de boeken helemaal heen zwerven.

8. Vervoersmiddelen-trein

De kinderen lezen tijdens de kinderboekenweek heerlijk in hun eigen boek. Als zij een boek uit hebben, bepalen ze of een bepaald soort vervoersmiddel aan dit boek te koppelen is. Blijkt dat er een vervoersmiddel aan dit boek te koppelen is dan wordt er een kopie van de kaft gemaakt. Vervolgens wordt de kaft in de vorm van het vervoersmiddel geknipt. Al deze vervoersmiddelen van kaften worden achter elkaar gehangen als een soort trein.

Voertuigentrein Reis mee

9. Kilometers lezen

Elke leesles wordt er bijgehouden hoeveel bladzijden elk kind leest. Al deze bladzijden worden bij elkaar opgeteld. Dit zijn de aantal kilometers die de kinderen samen gelezen hebben. Indien gewenst kunnen het aantal bladzijden ook x10 gedaan worden, zodat de reis was sneller gaat. Let erop: dit is geen wedstrijd, maar een groepsdoel.

Vanuit Nederland wordt bepaald welke kant op jullie de wereld over willen. Gaan jullie eerst naar Parijs? Spaar dan net zolang tot jullie deze kilometers gelezen hebben. Is Parijs bereikt? Zorg dan voor een mini-feestje. Dit kan bijvoorbeeld met een Grej of the day over Parijs of door iets wat gerelateerd aan deze plek is samen uit te voeren. Denk bij Parijs bijvoorbeeld aan valentijnskaarten maken (stad van de liefde) of stokbrood eten. Je kunt er ook voor kiezen om al deze activiteiten als afsluiting uit te voeren. Verdeel dan de klas in groepjes en laat elk groepje de voorbereidingen treffen.

Zo reizen jullie stap voor stap de gehele wereld rond. Lukt het jullie om tijdens de kinderboekenweek de wereld rond te lezen? Of stellen jullie van te voren een einddoel?

Bekijk hier eventueel een voorbeeld van JufInger.nl waarbij kinderen in groepjes de wereld rondreizen of dit voorbeeld van JufJaydee.nl waarbij de kinderen individueel reizen.

10. Kralenplanken

Hoe leuk is het om met kralen zelf een voertuig na te maken? Daarnaast oefenen de kinderen de fijne motoriek, het tellen en onthouden en het ruimtelijk inzicht. Ook is het voor kinderen een goede oefening om de kennis van kleuren en het vergelijken van kleuren te ontwikkelen.

Op de website www.kralenplankjes.nl zijn allerlei voorbeelden te vinden. Zo vind je hier allerlei kralenplanken van voertuigen.

11. Venndiagram

Een Venndiagram is een hele fijne manier om te vergelijken, ordenen en sorteren.

Hoe werkt een Venndiagram:

  • Teken 2 cirkels die elkaar overlappen. Dit kan eventueel ook met 2 hoepels op de grond.
  • Verzamel allerlei afbeeldingen van voertuigen.
  • Bedenk hoe je wilt dat de kinderen de voertuigen vergelijken, ordenen en sorteren. Denk aan kleuren zoals groen bij groen en rood bij rood of denk aan ter land, ter zee en in de lucht.
  • Laat de kinderen de voertuigen in de juiste cirkel plaatsen.

12. Overige Kinderboekenweek 2019 lesideeën Reis mee

Deze lesideeën zijn door anderen bedacht of op andere websites te vinden. Echter zijn het wel geweldige ideeën om tijdens de kinderboekenweek mee aan de slag te gaan!

  • Rian Visser (vast wel bekend bij de meeste van jullie) bedenkt elk jaar geweldige lesideeën rondom het thema van de Kinderboekenweek. Zo ook voor KBW19 met het thema Reis mee.
    Op haar verzamelpagina vind je 4 digibordlessen:
    – Onderbouw: De boekenbus
    – Middenbouw: Bedenk een ruimtevoertuig voor Blitz (met wedstrijd!)
    – Bovenbouw: Een bijzonder voertuig
    – Tekenen bij een verhaal: Illustraties in kinderboeken
  • Schrijfster Joyce Stienstra (haar boeken zijn hier te koop) werkte een activiteit uit welke zij zelf op scholen uit zal gaan voeren. Ik mag haar idee hier ook delen, zodat jullie er misschien ook mee aan de slag kunnen.
    Download de handleiding hier: Reis mee met Floortje (door Joyce Stienstra)
    Joyce Stienstra - Floortje
  • Bekijk ter inspiratie de verzamelpagina’s van Jufmaike.nl of Jufanke.nl.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019

Vergelijkbare artikelen