Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

De Kinderboekenweek is een jaarlijks boekenfeest dat in 2021 plaats vindt van 6 oktober t/m 17 oktober. Dit jaar is het thema van de KBW21 Worden wat je wil. Het beroep in kinderboeken staat centraal.
– Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil –

Kinderboekenweek 2021 worden wat je wil

Worden wat je wil

‘Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!’ (Bron: Cpnb.nl)

Werken… het is voor kinderen vaak een abstract begrip. ‘Papa en mama zijn op het werk.’ ‘Wat doen je ouders?’ ‘Geen idee!’ Kinderen gaan naar school, voeren daar werk uit en zijn (op huiswerk na) verder vrij. Maar hoe is het nou om te werken? Dat leer je pas als je studeert en stage loopt voor een beroep of aan het werk gaat bij je eerste bijbaantje. Gelukkig komen kinderen wel al vroeg in aanraking met allerlei beroepen. Kinderen lezen erover in boeken, horen ouders erover praten of leren erover op school. Maar hoe weet je nu wat je worden wil?

Als je jonge kinderen vraagt wat ze willen worden dan zijn het vaak de ‘standaard’ beroepen. Daarmee bedoel ik beroepen die je zodra je de term hoort gelijk een beeld geven. Denk aan brandweerman, politievrouw, bakker, advocaat, juf/meester, profvoetballer etc. Je hoort kinderen weinig zeggen: ‘ik word account manager’ of ‘ik word medisch secretaresse’. Zo zijn er wel meer vreemde beroepen waar je vast nog niet van gehoord hebt.

Of misschien bestaat jouw beroep wel niet? Een kennis wist als kind echt niet wat hij wilde worden. Wat bleek? Dat kon ook nog niet want zijn beroep bestond nog niet. Hij studeerde namelijk af over de digtale munt en vond daarin zijn werk.

Gelukkig zijn er kinderboeken om kinderen een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is. Meestal een subtiel beeld van een volwassene die een bijrol speelt, soms omdat een kind dit beroep uitoefent en soms omdat het boek over dit beroep gaat. Op Kinderboekenjuf hopen wij je volop te inspireren rondom de KBW21 met kinderboeken en de beroepen die daarin voorkomen zodat ieder kind kan worden wat hij/zij wil.

Welk beroep is jouw favoriet?
Heb je daar ook een geschikt kinderboek bij gevonden?

Mini leeslessen bij de Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

Op Kinderboekenjuf.nl staan al verschillende boeken die goed aansluiten bij het thema van de KBW21. Hieronder heb ik kinderboeken benoemd waarin een beroep een vrij belangrijke rol speelt.

Groep 1-2:

Reclame themaboek

Groep 3-4:

Groep 5-6:

Groep 7-8:

Bekijk ook: Thematitels KBW21

Reclame e-book Boekbespreking

Thematitels Kinderboekenweek 2021

De thematitels van de KBW21 (voorheen kerntitels kinderboekenweek) zijn bekend.

Wat zijn kerntitels/thematitels? 

Thematitels Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

De thematitels zijn boeken die uitgekozen zijn door de CPNB en staan centraal tijdens de kinderboekenweek. Voor groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8 zijn elk 5 beroep-gerelateerde kinderboeken uitgezocht. Deze boeken inspireren je over alle mogelijkheden voor later.

Auteurs Kinderboekenweek 2021

Samen met het thema zijn ook de auteurs van de KBW21 bekend gemaakt.

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk is geschreven door Bette Westera, op Kinderboekenjuf o.a. bekend van Alle hens aan dek (een heerlijk boek over piraat willen worden). Het boek heet Tiril en de toverdrank. Het geschenk wordt ook uitgegeven in een makkelijk leesbare grootlettereditie.

‘Rond haar tiende verjaardag ontdekt Tiril dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Om haar dorpsgenoten te overtuigen van de goedheid van koning Harald Haardos, onderneemt Tiril samen met haar vriend Thialfi een spannende reis op zoek naar een toverdrank die zelfs de eerste de beste schapenboer in staat stelt een klinkend heldendicht te maken. Tijdens haar reis door de onherbergzame wereld van de Joekels heeft ze haar gave al snel nodig.’

Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021

Het prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 wordt gemaakt door Mark Janssen. Mark Janssen is bekend van enorm veel boeken die bij geïllustreerd heeft. Zelf heeft hij inmiddels ook een aantal boeken geschreven, zoals Eén eenhoorn, alsjeblieft! Het prentenboek dat hij voor de KBW21 maakt heet Dromer.

Dromer van Mark Janssen het prentenboek van de KBW21

‘Aron is op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen worden wil. Maar hij weet het nog niet… Papa vertelt Aron dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman, huizenbouwer, en dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld.

En dan heb je de Dromers.’

Nieuw: gedicht van de Kinderboekenweek

Voor het tweede jaar wordt er speciaal voor de Kinderboekenweek ook een gedicht geschreven. Dit jaar door Joke van Leeuwen. Het gedicht heet ‘Worden wat je wil’. Het gehele gedicht is nog niet openbaar, maar hier alvast een voorproefje:

Bron: Kinderboekenweek

Kinderen voor kinderen

Elk jaar maakt Kinderen voor kinderen een lied bij het thema van de Kinderboekenweek. Mark Haayema, o.a. bekend van Johannes de Parkiet, schreef het lied. Het lied heet Worden wat je wil. Via de website kun je de bladmuziek en songtekst downloaden. Hieronder kun je de clip bekijken:

123zing Kinderboekenweek

Muziekmethode 123zing brengt inmiddels ook elk jaar een lied uit dat aansluit bij het thema van de KBW21, dit lied is gratis te gebruiken. Dit jaar is het het lied Ik word lekker wat ik wil! Via de website kun je naar het gratis lespakket waarbij je allerlei ideeën vindt zoals boomwhackers, bodypercussie en dansles. Hieronder kun je de clip bekijken:

Christelijke kinderboekenmaand

In 2021 is het voor het eerst dat de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) meedoet met de kinderboekenweek. Hierdoor zal er geen aparte Christelijke kinderboekenmaand zijn. Wel zullen er verschillende actieboeken verschijnen.

Actieboeken

Voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw worden actieboeken gemaakt.

Het prentenboek Oppasser voor een dag voor de onderbouw wordt gemaakt door Leontine Gaasenbeek (Van Driel Publishing) en zal voor €6,95 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek (ISBN 9789493200333).

Oppasser voor een dag actieboek onderbouw christelijke kinderboekenweek

Het actieboek voor de middenbouw Dokter Domoor wordt gemaakt door Bram Kasse (Den Hertog uitgeverij). Dit boek zal voor €5,95 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek (ISBN 9789493043558).

En het actieboek De geheime operatie voor de bovenbouw wordt gemaakt door Henriët Koornberg-Spronk (KokBoekencentrum). Dit boek zal voor €5,95 te koop zijn tijdens de Kinderboekenweek (ISBN 9789493043541).

Naast deze actieboeken is er voor basisscholen een werkmap met lessuggesties bij het thema en de actieboeken.

Bron: christelijkeboeken.nl

Lesideeën rondom de Kinderboekenweek 2021 Worden wat je wil

Vijf vingers uitdaging Kinderboekenweek 2021
Welk beroep lees jij? KBW21
Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek
Openingen kinderboekenweek 2021
Afsluitingen Kinderboekenweek

Ideeën van anderen

Als ik leuke ideeën tegenkom die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek 2021, dan plaats ik die hier.

  • Juf Inger bedacht allerlei leuke lestips voor de Kinderboekenweek 2021.
  • Schrijver Jozua Douglas heeft zijn website vol met leuke ideeën staan, waaronder een filmpje voor de opening van de Kinderboekenweek.
  • Marc ter Horst bedacht meer dan 20 ideeën rondom de KBW21.
  • Schrijfster Rian Visser heeft een website vol met ideeën rondom het thema Worden wat je wil met o.a. een toneelstuk en een digibordles.
  • Wil je met de peuters aan de slag? Dan is het blog van Juf Maike een aanrader.

Sowieso van alles rondom de Kinderboekenweek op de hoogte blijven? Word lid van de Facebookgroep Kinderboekenweek!

Vergelijkbare artikelen