Leeshoeken

In elke klas richt ik een leeshoek in waar de kinderen rustig kunnen gaan zitten lezen. Ik vind het belangrijk dat kinderen soms rustig in een hoekje kunnen gaan zitten lezen. Daarnaast gebruik ik leeshoeken ook om met leesbeleving bezig te zijn.

leeshoeken

Leesbeleving in leeshoeken

Om verschillende boeken onder de aandacht te brengen bij de kinderen laat ik de kinderen thema-ideeën inbrengen. Deze ideeën gaan in een doos en daar wordt één idee uitgehaald. Dit idee wordt die maand het thema van de leeshoek. Samen met de kinderen vul ik de leeshoek op allerlei manieren. Het belangrijkste is dat er boeken komen die aansluiten bij het thema. Alle kinderen mogen dan boeken uit de leeshoek lezen en als je in de leeshoek zit is het aangeraden om vooral even boeken uit de leeshoek uit te proberen.

Hier een impressie van de verschillende leeshoeken die ik tot nu toe ingericht heb:

leeshoeken
Thema herfst
leeshoeken
Thema voetbal
leeshoeken
Start schooljaar

 

 

 

 

 

leeshoeken
Thema natuur

 

 

 

 

leeshoeken
Thema films

 

 

 

Ik heb jaren bij een bioscoop gewerkt en daar vele films gezien en allerlei filmmaterialen mee mogen nemen. Dit thema was erg leuk doordat we boeken met films hebben vergeleken. Ik heb een stuk uit Dolfje Weerwolfje voorgelezen en daarna de film met de kinderen gekeken. Het was erg leuk om de verschillen te zoeken en te bespreken.

 

 

 

 

leeshoeken
Thema feest KBW ’14
leeshoeken
Opening KBW ’14

In 2014 was het thema van de kinderboekenweek feest. Dit openden wij op school door allemaal een feest uit te beelden. Ik mocht mijn favoriete feest kerstmis uitbeelden en deed dat dan ook grondig. Ik ging verkleed als kerstboom-man-elf-rendier. De collega’s liepen verkleed als bruidegom, carnavals koe en een jarige job (inderdaad maar 3 collega’s op die kleine school). In de klas hebben we de hoek ook feestelijk ingericht met allerlei boeken over feesten.

 

Collega Stevie merkte in zijn groep 4 dat de kinderen de boeken uit de biebkratten maar saai vonden. Er zat niks leuks tussen hoorde hij steeds weer. Stevie vond dat dit lag aan de manier van presenteren en is daarvoor naar de boekhandel gegaan. Daar kreeg hij allerlei promotiemateriaal wat over was. Hiermee maakte hij een boekenhoek in zijn klas en nu zijn de kinderen helemaal weg van de boeken.

leeshoeken
Boekenhoek groep 4 collega Stevie

 

 

 

 

 

 

 

Op onze partnerschool, basisschool de Tweestroom, hebben ze een prachtige leesruimte ingericht. Heerlijk om daar te mogen zitten lezen:

leeshoeken

 

 

 

 

Tips voor het inrichten van een leeshoek

  • Richt een rustige plek in de klas in, het liefst een beetje afgeschermd.
  • Zorg voor een prettige zitplaats door bijvoorbeeld een zitzak of poefjes neer te zetten.
  • Ga samen met de kinderen aan de slag. Iets waar zij aan meehelpen zorgt voor meer enthousiasme.
  • Pak zelf ook regelmatig boeken uit de hoek om te lezen.
  • Bespreek verschillende boeken uit de hoek met de kinderen. Wat vinden ze ervan? Waarom raden ze een boek aan? Waarom hebben ze dat boek meegenomen?
  • Wees zelf enthousiast!

Veel succes!

Vergelijkbare artikelen