Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek

Het basisonderwijs staat erom bekend creatief te zijn. Is er een feestje? Dan maken we een liedje! Starten we met een nieuw thema? Dan verzinnen we een leuke opening! Willen we het thema aankleden? Dan gaan we aan de knutsel… En de kinderen vinden het vaak geweldig! Maar… verliezen we ons bij de Kinderboekenweek niet in al deze leuke extra’s en vergeten we waar het om draait? Zorg dat lezen centraal staat tijdens de Kinderboekenweek!
– Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek –

Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek

Lezen centraal tijdens de Kinderboekenweek

Hoe kun je lezen nu centraal zetten tijdens de Kinderboekenweek en er toch een spectaculaire periode van maken? Ik zet een aantal ideeën hieronder op een rijtje.

  • Kies voor de opening van de kinderboekenweek ervoor om allemaal in je eigen klas te starten. Elke leerkracht leest een stukje voor uit een gepast boek. Dit boek kan een boek zijn dat jullie cadeau krijgen voor de Kinderboekenweek of juist een boek dat perfect aansluit bij het thema waar jullie mee aan de slag gaan.
  • Voer een kringgesprek over het thema en verwijs daarbij gelijk naar passende boeken of lees enkele korte stukjes voor die passen bij het thema.
  • Organiseer een leesalarm. Op het moment dat dit geluid door de gehele school klinkt moeten alle kinderen 15 minuten lezen in hun leesboek, ongeacht waar ze zijn. Het leesboek gaat dus mee naar buiten, mee naar de wc, mee de gang door. En ja, ook de leerkrachten geven dit goede voorbeeld!
  • Voer tijdens de Kinderboekenweek extra veel leesgesprekken om je kinderen echt goed te leren kennen op gebied van lezen.
  • Geef alle klassen één kinderboek cadeau.
  • Lees extra veel voor tijdens de Kinderboekenweek.
  • Ga aan de slag met Welk beroep lees jij? 
  • Zorg voor extra veel exemplaren van het Kinderboekenweekgeschenk. Jullie kunnen nu allemaal samen lezen in hetzelfde boek.
  • Organiseer een boekenmarkt. Kinderen kunnen hier boeken ruilen of kopen. Ga je voor een ruilbeurs? Zorg voor voldoende reserve-boeken, voor kinderen die geen boek mee hebben genomen. Ga je voor een markt? Laat kinderen van te voren kinderboeken inleveren in ruil voor een ticket. Met dit ticket kunnen zij op de markt een nieuw boek ‘kopen’.
  • Speciaal voor groep 3 bedacht Klas van juf Linda 4 motiverende leesactiviteiten.

Ik hoop dat het jullie lukt om lezen centraal te laten staan tijdens de Kinderboekenweek! Heb jij nog leuke ideeën die echt in dit lijstje thuis horen? Laat het me weten en wellicht voeg ik ze toe!
Fijne kinderboekenweek!

Vergelijkbare artikelen