Lezen in het donker

De donkere dagen zijn weer een feit. Het weer verandert, de dagen worden korter en er staan gezellige feesten voor de deur. In de klas is de periode rondom Sinterklaas vaak druk. Kinderen zijn gespannen en willen graag weten wat ze krijgen. Daarom kijk ik vaak ook uit naar de periode na Sinterklaas, als de rust terug keert in de klas. En als de aanloop naar mijn favoriete feest begint: Kerstmis! Ik vertel je hier hoe ik lezen in het donker vormgeef ik mijn klas.

Lichtjes en warmte

Vlak na Sinterklaas wordt de klas klaargemaakt voor Kerstmis. De kerstboom wordt de klas in gehaald, de lichtjes worden erin gehangen en versieren maar. Juist de lichtjes, die zorgen voor een sfeer in de klas. Dim de gewone lampen en geniet van het licht wat de kerstboom brengt. Geef de kinderen de kans om lekker te lezen rondom de kerstboom.

Zaklamp en een kussen

Lezen in het donkerDe kinderen mogen van mij na Sinterklaas, meestal op 7 december, een zaklamp en een kussen mee naar school nemen. Elke ochtend start ik dan in een donkere klas waar we lezen in het donker.

Alle gordijnen dicht (als het buiten nog niet donker genoeg is), alle lampen uit (het liefst ook die op de gang) en een openhaard op het digibord (ik open deze openhaard met een knisperend geluid op Youtube).

De kinderen zoeken een plekje in de klas, dit mag overal zijn. De enige regel die ik heb is Lezen in het donkerdat zij een plek moeten zoeken waar zij de gehele leesles rustig en stil kunnen lezen. Ze knippen hun zaklamp aan en gaan heerlijk in het donker liggen lezen.

Door zo de dag te beginnen is de rust meteen in de klas. De kinderen vinden het heerlijk om liggend op een kussen met een zaklamp te lezen en verdwijnen helemaal in hun boek. Hou ze in de gaten, sommigen vallen in slaap 😉

Kerstboom versieren

Lezen in het donkerJe kunt de kerstboom ook versieren in de trant van boeken zoals op de foto hiernaast te zien is. Deze boom is dit jaar (2016) te bewonderen bij de kerstshow van Intratuin Duiven. Ze hebben verschillende pagina’s van boeken in deze boom gehangen. Maar je kunt nog veel meer doen met boeken rondom Kerstmis (naast lezen natuurlijk).

Op deze Pinterest pagina zette ik alle ideeën voor je bij elkaar.

 

Boekenkerstboom

Ik vond de ideeën die ik tegenkwam zo leuk, dat ik gelijk aan de slag ben gegaan met een boekenkerstboom. Deze wil ik na Sinterklaas in de Octobieb plaatsen. Hoe maak je zo’n boekenkerstboom?

Lezen in het donker

 • Verzamel VEEL groene boeken met een groene rug;
 • Zorg dat de kerstboom ergens op kan staan zoals een klein tafeltje;
 • Bedenk hoe je de onderkant van de boom wilt versieren, zoals de witte doek in mijn foto;
 • Zorg dat je de boom opbouwt waar hij kan blijven staan en zodat de lampjes in de stroom kunnen;
 • Begin onderaan met een cirkel boeken;
  Lezen in het donker

 

 • Leg de boeken laag voor laag op elkaar;
 • Hou tussendoor goed in de gaten of de boom nog recht omhoog gaat;
 • Versier de boom en bedenk een leuke piek. Misschien een speciaal, groen boek?

(Voor)lezen in het donker

In deze periode is het ook heerlijk om alle kinderen bij het ‘haardvuur’ voor te lezen. Ik plaats dan mijn stoel voor het digibord met de openhaard achter mij. De kinderen komen met hun kussen rondom mij op de grond zitten.

Dit zijn geschikte boeken om in deze tijd richting Kerstmis voor te lezen of zelf te lezen:

Bij deze boeken schreef ik ideeën voor mini leeslessen:

 • Scrooge, een kerstvertelling van Geronimo Stilton
 • Kerst in de Tjalkstraat van Janny den Besten
 • Mannetje Tak van Julia Donaldson
 • Een jongen met de naam Kerstmis van Matt Haig

Vergelijkbare artikelen