Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2018

Met de kinderboekenweek 2018 voor de deur leek het me leuk om allerlei ideeën voor
openingen en afsluitingen van de kinderboekenweek bij elkaar te zetten.
– Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2018 Vriendschap –

Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2018

Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2018 Vriendschap

Het thema van de kinderboekenweek dit jaar is Vriendschap en het motto: Kom erbij! Een heel breed thema, want in welk boek vind je immers geen vriendschap? Maar daardoor ook een lastig thema, want hoe ga je nou met vriendschap in de klas aan de slag? Ik geef je verschillende ideeën voor openingen en afsluitingen rondom de kinderboekenweek.

Bekijk ook Lesideeën Kinderboekenweek 2018 Vriendschap

Openingen Kinderboekenweek 2018

Ik heb hieronder allerlei ideeën bij elkaar gezet om de Kinderboekenweek mee te openen. Een deel van de openingen is algemeen en bij elke Kinderboekenweek te gebruiken. Een ander deel is speciaal gericht op het thema van 2018: Vriendschap, kom erbij!

Openingen algemeen:

 • Speel een toneelstuk (eventueel met Verteller). Dit kan het team doen of de kinderen van groep 8. Bedenk het zelf, regel een bestaand toneelstuk of speel een prentenboek na.
 • Dans met de gehele school op het lied van Kinderen voor kinderen om zo de kinderboekenweek te openen.
 • Geef ieder kind een stuk stoepkrijt en laat ze op het schoolplein allemaal tekeningen maken die passen bij het thema.

Openingen die aansluiten bij het thema Vriendschap:

 • Open de kinderboekenweek schoolbreed waarbij collega’s vertellen over hun vriendschappen. Vervolg dit in de klas met een kringgesprek.
 • De leerkrachten (of groep 8 kinderen) lopen rond als bekende vriendschapduo’s. Kunnen de kinderen raden welk duo zij zijn? Maak er eventueel een speurtocht of bingo van.
  Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2018
 • Waarvan Akte plaatst regelmatig sketches die je kunt aanschaffen. Ze hebben ook een sketch dat aansluit bij het thema Vriendschap, namelijk de BFF-shop.
 • Verbindingen leggen. Alle kinderen zitten op de grond en de leerkrachten staan eromheen op een kruk. De leerkrachten vertellen hoe zij met elkaar verbonden zijn. De directeur (of iemand anders) brengt de bol wol naar degene met wie de verbinding gemaakt wordt. Zo ontstaat er boven de kinderen een web. Wij zijn verbonden omdat we beide een rode auto rijden, wij zijn verbonden omdat we allebei 3 kinderen hebben, etc.
  Later kun je dit in de klas herhalen met de kinderen waardoor je stil staat bij de verbinding tussen leerlingen.
  Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2018 Vriendschap
 • Begin als een vriendschapsduo op het schoolplein met een probleem. Bijvoorbeeld dat jullie die ene tas kwijt zijn (waar natuurlijk de boeken die de klassen cadeau krijgen in zitten). Kunnen de kinderen helpen met oplossen?

Afsluitingen kinderboekenweek 2018

Het afsluiten van de kinderboekenweek mag altijd een leuk feestje zijn. Samen hebben jullie vanuit een thema gewerkt en veel gelezen. Had je een pakkende opening? Zorg dan zeker dat je afsluiting hier bij aansluit. Wil je de ouders de school in halen? Zorg dan dat je wat te laten zien hebt. Hieronder heb ik allerlei algemene ideeën en ideeën die aansluiten bij het thema Vriendschap beschreven.

Afsluitingen algemeen:

 • Organiseer een kinderboekenruilmarkt. Klas van juf Linda werkte het concept uit, waardoor je zo aan de slag kunt.
 • Hou een kinderboekenbal. Brainstorm samen met de kinderen hoe ze dit vorm willen geven. Denk aan een circuitvorm waarbij de kinderen allerlei leuke, boekige activiteiten kunnen doen. Denk aan lekker lezen, iets maken dat bij het thema past (bijvoorbeeld vriendschapsarmbandjes), informatie zoeken over jouw favoriete schrijver, zelf een boek maken of naspelen, etc.

Afsluitingen die aansluiten bij het thema Vriendschap:

 • Zoals Lumiere jaren geleden al zong: kom erbij! Organiseer een schoolbreed ontbijt of lunch. Eventueel kun je de kinderen d.m.v. lootjes trekken iets voor elkaar maken.
 • Lees de vriendschapsgedichten voor die jullie hebben gemaakt. Doe dit klassikaal of schoolbreed met enkele gedichten.
 • Wat past er nou beter bij vriendschap dan samen gezelschapsspelletjes spelen. Organiseer een spelletjes uur waarin kinderen samen gezelschapsspelletjes kunnen spelen. Wil je het groter aanpakken? Organiseer dan een ‘levend spel’ zoals levend ganzenbord of levend stratego.
 • Sluit de kinderboekenweek af met een speurtocht in de omgeving van de school. Zorg voor posten waarbij 2 personen zitten die samen een vriendschapsduo uitbeelden. Bij ieder duo spelen ze een spel waarbij ze moeten samenwerken.

Heb jij nog leuke ideeën voor openingen en afsluitingen? Mail dan naar info@kinderboekenjuf.nl.

Vergelijkbare artikelen