Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2019

De kinderboekenweek komt er weer aan! Dat is een feestje waar ik elk jaar enorm naar uit kijk. In 2019 vier ik dit helaas niet op school doordat ik geniet van mijn zwangerschapsverlof, maar ik wilde jullie wel allerlei leuke ideeën mee geven om mee aan de slag te gaan!
– Openingen en afsluitingen Kinderboekenweek 2019 –

Openingen en afsluitingen kinderboekenweek 2019

Openingen Kinderboekenweek 2019

De Kinderboekenweek is altijd een feestje op school. In oktober kun je 10 dagen lang genieten van allerlei activiteiten waarbij boeken en lezen centraal staan. Om deze week goed te starten kun je als school kiezen voor een schoolbrede opening. Ik geef je graag ideeën voor deze opening van de Kinderboekenweek.

Openingen algemeen:

 • Speel een toneelstuk (eventueel met Verteller). Dit kan het team doen of de kinderen van groep 8. Bedenk het zelf, regel een bestaand toneelstuk of speel een prentenboek na.
 • Dans met de gehele school op het lied van Kinderen voor kinderen om zo de kinderboekenweek te openen.
 • Geef ieder kind een stuk stoepkrijt en laat ze op het schoolplein allemaal tekeningen maken die passen bij het thema.

Openingen die aansluiten bij het thema Reis mee:

 • Kom met een bepaald soort voertuig het schoolplein op. Vertel over de geweldige reizen die jij hiermee hebt gemaakt of gaat maken. Je kunt dit eventueel koppelen aan een stelopdracht. Laat de kinderen schrijven over die reizen die jij gaat maken.
 • Ga op reis in de eigen omgeving. Wat valt er eigenlijk allemaal te bewonderen en bekijken?
 • Larissa Streppel, leesconsulent, bedacht een Kinderboekenweek puzzelspeurtocht waarmee je de kinderboekenweek kunt introduceren. Het vraagt wel enige voorbereiding en wellicht ouderhulp, maar is zeker de moeite waard om eens te bekijken.
  Download hier het draaiboek: draaiboek Kinderboekenweek Puzzelspeurtocht.
 • Bekijk hier de ideeën die Juf Maike bedacht.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019 lesideeën Reis mee

Afsluitingen kinderboekenweek 2019

Om zo’n bijzondere periode een goed einde te geven kun je dit met je klas of school samen afsluiten. Als de kinderen ergens aan gewerkt hebben, is het fijn om hier aandacht aan te besteden. Daarnaast is het ook gewoon leuk om er samen een feestje van te maken! Ik geef je graag ideeën voor deze afsluiting van de Kinderboekenweek.

Afsluitingen algemeen:

 • Organiseer een kinderboekenruilmarktKlas van juf Linda werkte het concept uit, waardoor je zo aan de slag kunt.
 • Hou een kinderboekenbal. Brainstorm samen met de kinderen hoe ze dit vorm willen geven. Denk aan een circuitvorm waarbij de kinderen allerlei leuke, boekige activiteiten kunnen doen. Denk aan lekker lezen, iets maken dat bij het thema past (bijvoorbeeld vriendschapsarmbandjes), informatie zoeken over jouw favoriete schrijver, zelf een boek maken of naspelen, etc.
  Bekijk hier het kinderboekenbal dat ik in 2018 organiseerde: Kinderboekenbal op school 2018
 • Ga op zoek naar de puzzelstukjes tijdens een speurtocht of vossenjacht. Zorg voor kopieën van de kaften van de kerntitels of de boeken die jullie nieuw aangeschaft hebben voor de KBW. Knip deze in verschillende puzzelstukjes en laat de kinderen deze zoeken. Organiseer hiervoor een speurtocht of vossenjacht.

Afsluitingen die aansluiten bij het thema Reis mee:

 • Hoe ver komen jullie met een spelletje ‘Ik ga op reis…‘, maar dan de voertuigenversie.
 • Organiseer een rondreis door de school. Elke klas presenteert een bepaald voertuig waarmee zij een reis gemaakt hebben tijdens de kinderboekenweek. Misschien zijn er ook verhalen geschreven over dit voertuig?
 • Hebben jullie tijdens het lezen de bladzijden omgerekend tot kilometers? Hoeveel kilometers hebben jullie in totaal gelezen? Welke bestemming hebben jullie daardoor gehaald? Vier dan nu een feestje in de stijl van deze bestemming.
 • Bekijk hier de ideeën die Juf Maike bedacht.

Bekijk ook: Kerntitels kinderboekenweek 2019 

Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor openingen en afsluitingen kinderboekenweek 2019.
Heb je nog een ander idee? Laat het me weten, misschien voeg ik hem toe aan dit lijstje.
Voor nu veel gewenst met de kinderboekenweek 2019!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen