Openingen Kinderboekenweek 2020 En toen?

Hoe open je de Kinderboekenweek 2020? Gaan jullie schoolbreed aan de slag met een leuke opening? Of juist ieder in zijn eigen klas? Kiezen jullie voor één geschiedenisthema voor de gehele school? Of juist per bouw of per klas een ander tijdvak? Hoe jullie het ook aanpakken… Ik zette een aantal tips en ideeën rondom de opening Kinderboekenweek 2020 En toen? voor je op een rijtje.
– Openingen Kinderboekenweek 2020 En toen? –

Openingen Kinderboekenweek 2020 En toen?

Openingen Kinderboekenweek 2020 En toen?

De openingen hieronder heb ik verdeeld in schoolbreed, per bouw of per klas. Uiteraard kun je aan de ideeën ook een eigen twist geven zodat je hier op een andere manier mee aan de slag kunt. Het doel is en blijft: de Kinderboekenweek openen!

Deze openingen zijn geschikt om schoolbreed mee aan de slag te gaan:

  • Organiseer een vossenjacht. Alle leerkrachten verkleden zich als verschillende figuren uit de geschiedenis. De kinderen gaan in groepsdoorbroken groepjes opzoek in de omgeving van de school. Vind je een leerkracht? Dan moet je een korte opdracht uitvoeren die bij dit tijdvak hoort. Kunnen de groepjes alle tijdvakken vinden?
  • Maak een tijdlijn door de school met portretten van de leerkrachten. Elke leerkracht is geportretteerd met materiaal/kleding vanuit het tijdvak dat zij uit willen beelden/waar ze mee aan de slag gaan in die groep. Denk bijvoorbeeld aan een leerkracht als ridder of prinses, een leerkracht als holbewoner of een leerkracht als fabriek-medewerker. De kinderen bewandelen deze tijdlijn als opening van de Kinderboekenweek.
  • Plaats een tijdmachine op het schoolplein. Hier komen leerkrachten uit die verkleed zijn naar een bepaald tijdvak en een voorwerp mee hebben. Deze voorwerpen worden op de tijdbalk geplaatst. Alle groepen gaan met een ander tijdvak aan de slag.
  • Speel met je team een toneelstuk om de Kinderboekenweek te openen. Of laat de kinderen van de bovenbouw dit toneelstuk spelen. Enkele voorbeelden zijn de sketch van Waarvan Acte of het toneelstuk van Rian Visser.
  • Organiseer een boekenruilbeurs. Kinderen mogen boeken ruilen of boeken verkopen voor 1 euro. Tip voor de school: zorg voor reserveboeken voor kinderen die geen boek meenemen. Je kunt kinderen ook een boek in laten leveren en daar een ticket voor terug geven. Met dit ticket mogen ze dan een nieuw boek ‘kopen’.
  • Dans met iedereen het lied van Kinderen voor Kinderen En toen?

Deze openingen kun je per bouw inzetten:

  • Maak met behulp van een Greenscreen een filmpje over jouw tijdreis. Spring bijvoorbeeld elke keer naar een ander tijdvak. Geef daarna de bouw een opdracht om zelf aan de slag te gaan met een bepaald tijdvak.
  • Uit een geschiedenisboek ‘vallen’. Alle leerkrachten van een bouw zijn verkleed binnen het tijdvak of de tijdvakken waar jullie mee aan de slag gaan. Jullie komen uit het geschiedenisboek vallen en vragen de kinderen om jullie te helpen terug te komen aan de hand van opdrachten die jullie tijdens de kinderboekenweek uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal schrijven.

Deze openingen zijn geschikt om in de eigen groep uit te voeren:

  • Lees een stuk tekst uit een geschiedenisboek voor dat aansluit bij het tijdvak waar jullie mee aan de slag gaan.
  • Bekijk het filmpje van Jozua Douglas met je klas als opening

Bekijk ook: Thematitels Kinderboekenweek 2020

Hopelijk heb je iets gehad aan deze inspiratie voor openingen en afsluitingen kinderboekenweek 2019.
Heb je nog een ander idee? Laat het me weten, misschien voeg ik hem toe aan dit lijstje.
Voor nu veel plezier gewenst met de kinderboekenweek 2020!

Vergelijkbare artikelen