Schrijven met een schrijfster

Groep 5 gezocht Als ‘PEN-groep’ om gezellig mee te mailen of te schrijven (met een envelop en een postzegel) over LEZEN.’ – Schrijven met een schrijfster –

Het begon allemaal op Facebook met dit bericht van Anne-Margreet Matsuura. Via een privébericht kwamen wij in contact en al snel leken we een match te zijn.

E-mailen met Anne-Margreet Matsuura

Schrijven met een schrijfsterPer e-mail introduceerde Anne-Margreet zichzelf aan groep 6. Ze stelde zichzelf kort voor en gaf ons de kans om vragen te stellen. Onze kans om te schrijven met een schrijfster. En vragen… die kreeg ze! De kinderen waren erg nieuwsgierig en konden vanalles bedenken. Zie hier en hier de berichten waarin Anne-Margreet laat zien dat ze met de vragen bezig is.

En zo is het contact gestart. Al snel kregen wij een e-mail met allerlei antwoorden terug. Het was leuk om dit terug te lezen en de kinderen reageerden volop.

In haar e-mail stelde Anne-Margreet ons de volgende vraag: ‘Zouden jullie het leuk vinden om brieven te schrijven – over lezen vooral; bijvoorbeeld over je lievelingsboek – met kinderen uit mijn klas (ik werk tot de zomervakantie in groep 4)? Dat zijn 29 kinderen, dus wel meer dan in jullie klas.‘ Dat wilden wij wel! En al snel gingen wij aan de slag.

Schrijven met een schrijfster

Schrijven met een schrijfsterDe kinderen van groep 6 gingen aan de slag met brieven. De brieven zouden gaan over lezen, boeken en schrijven. Wij schreven brieven naar de groep 4 waar Anne-Margreet nu les aan gaf.

Elk kind schreef wat hij/zij van lezen vindt. Ze vertelden over hun favoriete boeken of series. Ze bedachten vragen voor de kinderen uit groep 4. En ze maakten een prachtige tekening op de achterkant.

De kinderen in groep 6 verschillen nogal van mening over wat zij van lezen vinden. Ze mochten van mij alles opschrijven, als ze dit maar netjes deden en met respect. Zo schreef een jongen van 9 die niet zo dol is op lezen deze brief, waar ik erg van onder de indruk was:

Schrijven met een schrijfster

Een meisje van 10 is juist helemaal weg van lezen, zij schreef deze brief:

Schrijven met een schrijfster

En nog een ander meisje van 9 jaar maakte een prachtige tekening bij haar brief. Ze is dol op Mathilda, dat is wel te zien:

Schrijven met een schrijfster

Hoe Anne-Margreet de brieven ontving? Dat lees je hier en hier.

Boekenpost

Tussendoor ontvingen wij ineens een pakketje van Uitgeverij Kluitman. Anne-Margreet had de uitgeverij gevraagd ons een boek toe te sturen. Wat was dat bijzonder om te mogen ontvangen! En er zaten heeeeel veeel boekenleggers bij waar de kinderen dit schooljaar en volgend jaar zeker mee vooruit kunnen.Schrijven met een schrijfster

Brieven terug schrijven

Nu mocht de groep 4 van Anne-Margreet aan de slag met het schrijven van brieven. Bekijk hier en hier enkele foto’s van het proces. Uiteindelijk ontvingen we super leuke brieven met prachtige tekeningen.

schrijfster

schrijfster

schrijfster

schrijfster

Schrijfster op bezoek

Anne-Margreet had het idee om bij ons op bezoek te komen om de brieven van haar groep af te geven.

Schrijven met een schrijfster

Hier kon groep 6 maar op één manier op reageren: ‘Jeeeeej!!!’ En zo gezegd, zo gedaan. Op dinsdag 11 juli om 10.30 uur stond Anne-Margreet bij ons, BIJ ONS, in de klas! En wat waren ze ineens stil hihi.

Schrijven met een schrijfster

Anne-Margreet vertelde over haar boeken, haar studie Japans, waarom ze schrijfster wilde worden en over nog veel meer.. De kinderen hadden toch nog wat vragen weten te bedenken en luisterden geïnteresseerd. Anne-Margreet heeft al meerdere boeken geschreven, deze werden de klas rond gegeven en iedereen mocht er even in bladeren of lezen.Schrijven met een schrijfster

Daarna moesten de kinderen zelf aan de slag. De eerste opdracht luidde: ‘Teken een gekke professor met zijn rare huisdier.‘ Dit mocht zelfs met pen. De kinderen gingen volop aan de slag en de gekste professoren verschenen op papier. Daarbij moesten de kinderen zichzelf het volgende voorstellen: ‘Vanmiddag als je thuis komt van school, vertellen jouw ouders je dat je naar je oom moet die je nog nooit gezien hebt. Je ouders gaan naar Australië en nemen jou en je broetjes/zusjes niet mee. Je komt aanrijden en deze gekke professor doet open, en dan?‘ Daarmee gingen de kinderen aan de slag.

Schrijven met een schrijfster

Na deze opdracht volgde nog een tweede opdracht: ‘Schrijf een woord op dat begint met de eerste letter van je naam, schrijf een kleur op en schrijf een woord op van iets wat je vandaag hebt aangeraakt.‘ (Een opdracht uit het boek Weten waar woorden zijn van Mariet Lems). Daarmee moesten de kinderen in drie zinnen een verhaal schrijven én dat lukte iedereen. Wat een succeservaring!

Schrijven met een schrijfster

Hoe Anne-Margreet het bezoek ervaren heeft? Dat lees je hier.

Kinderboekenjuf en Anne-Margreet Matsuura

Anne-Margreet, hartstikke bedankt voor jouw enthousiasme en jouw bezoek! Een geslaagd eerste editie van schrijven met een schrijfster. De kinderen en ik vonden het geweldig en wie weet wat volgend schooljaar ons brengt.

Schrijven met een schrijfster

Ben je nu zelf benieuwd naar de boeken van Anne-Margreet Matsuura? Die kun je hier vinden:

Binnenkort zal Nikki en de Neanderthalers ook op www.kinderboekenjuf.nl verschijnen.

Vergelijkbare artikelen