Thematitels kinderboekenweek 2020

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte de thematitels voor de kinderboekenweek 2020 bekend. Het thema van de kinderboekenweek is En toen? over geschiedenis. De kinderboekenweek zal plaats vinden van 30 september t/m 11 oktober 2020. In dit blog vertel ik je graag meer over de thematitels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn.
– Thematitels kinderboekenweek 2020 –

Thematitels kinderboekenweek 2020 en toen?

Kinderboekenweek 2020 En toen?

De kinderboekenweek van 2020 staat in het thema van de geschiedenis. En toen? Dat is een vraag die je heel graag hoort als je een indrukwekkend verhaal aan het vertellen bent. Door de geschiedenis centraal te stellen maken kinderen kennis met prachtige boeken waarin een verhaal eigenlijk ook de werkelijkheid is. Ik ben groot fan van verschillende geschiedenisboeken en gebruik ze dan ook regelmatig tijdens de lessen geschiedenis. De vraag ‘En toen?‘ kreeg ik regelmatig tijdens het voorlezen van De zee kwam door de brievenbus aan groep 6 tijdens een project over de watersnoodramp. Ik hoop dan ook dat door dit thema steeds meer kinderen fan zullen worden van deze bijzondere boeken vol geschiedenis.

Thematitels kinderboekenweek 2020

Voor de vier leeftijdscategorieën zijn verschillende thematitels uitgezocht. Deze boeken helpen mee om kinderen de wereld van vroeger te laten (her)ontdekken. Of zoals de CPNB zegt:

‘Ontdek werelden van vroeger, in de boeken van nu!’

Voorheen heette de boeken kerntitels, dit jaar thematitels. Dat is niet het enige dat nieuw is dit jaar. De CPNB trekt dit jaar voor het eerst samen op de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB).

Thematitels groep 1/2

Voor kleuters is het lastig om zich de wereld van vroeger voor te stellen. Eerder ging ik al op zoek naar prentenboeken welke bij de kleuters geschikt zijn tijdens de kinderboekenweek 2020 rondom het thema geschiedenis. De thematitels komen nog niet in dit lijstje voor, wat voor een mooie uitbreiding zorgt. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 1/2:

  • Held op sokken Bette Westera & The Tjong Khing
    Held op sokken
    Ridder Roderic telt niet mee als ridder. Hij heeft geen baard. Ridders zonder baarden mogen alleen maar klusjes doen. Zo mag hij aardappels schillen en het bloed van dode draken opdweilen. Echte ridderzaken zoals prinsessen uit torens bevrijden is er voor hem niet bij.Als een prinses komt eten en alle stoere ridderverhalen aan moet horen, is ze vooral benieuwd naar wie er gehakt van de draak heeft gemaakt. Wie zou daar voor gezorgd hebben?
    Hieronder wordt het boek voorgelezen door Bette Westera:

    Bekijk de lesideeën bij Held op sokken

  • Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s Guido van GenechtenHet ongeloofelijke maar waargebeurde verhaal over de dino'sWie was er eerder? De kip of het ei?
    Nu zal een kip je in dit boek mee terug in de tijd nemen om samen door zijn familiealbum te bladeren. Geen gewone kip, nee een dino! De Gallus gallus domesticus!
    Maar wat heeft die kip toch met de dino’s in dit boek te maken?
  • Het hele soepzooitje Floor Bal & Sebastiaan van Doninck
    Het hele zoepzooitje
    Hoe is de aarde ontstaan? De zon en de maan? Hoe kwamen de mensen op aarde?
    Zomaar een paar vragen waarop dit prentenboek op een kinderlijke manier antwoord op geeft.
  • Josephina, een naam als een piano Jaap Robben & Merel Eyckerman
    Josephina, een naam als een pianoMijn oma was eerst een moeder en daarvoor een meisje en daarvoor nog veel kleiner. De jongen kijkt toe hoe zijn oma foto’s aan het opplakken is. Zo komt het leven van zijn oma voor zijn ogen tot leven. Ze was iets anders voor ze oma werd.
    Hoe zit dat met jouw oma, was zij vroeger ook al een oma?

    Bekijk de lesideeën bij Josephina, een naam als een piano
  • De steen en de tijd, een reis van 150.000 jaar geleden tot nu Rian Visser & Tineke Meirink
    De steen en de tijd
    Er is een zwerfkei. Die glijdt heel langzaam vanaf het Noorden naar Nederland. Als het ijs smelt, zetten de boeren hem rechtop. De zwerfkei houdt alles in de gaten. Later komen er Romeinen voorbij en weer later Ridders. Hoe zal het de zwerfkei verder vergaan?Bekijk de lesideeën bij de steen en de tijd.

Thematitels groep 3/4

In groep 3 en 4 leren kinderen lezen. Veel leesboeken voor deze doelgroep is het vaak lastig om echte verhalen te vinden. De serie Zelf lezen over lang geleden… van Arend van Dam is binnen dit thema echt een aanrader. Wist je trouwens al dat Arend van Dam het kinderboekenweekgeschenk in 2020 schrijft? Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 3/4:

  • Vandaag ben ik ridder Thijs Goverde & Tineke Meirink
    Vandaag ben ik ridder
    Dit boek is een AVI-Kanjer. In een AVI-kanjer vind je allerlei korte verhalen. Zo vind je in dit boek wel 30 korte verhalen (meestal maar 1 bladzijde) over het onderwerp ridders. Het boek is geschreven op AVI-E3 niveau.
  • Vos en Haas het land van de Nijl Sylvia VandenHeede & The Tjong Kingh
    Vos Haas Het land van de Nijl
    Haas wil dolgraag naar Egypte. Ze heeft zelfs een boek over Egypte. Als Rob plots op de stoep staat, blijkt dat hij ook een reis naar Egypte te koop heeft. Zo gezegd, zo gedaan. Vos en Haas gaat met Rob op reis naar Egypte.
    Ze varen met een boot over de Nijl. Slapen in een typisch Egyptisch huis. Bezoeken een tempel. En leren een vis mummificeren.
    Haas wil dolgraag een farao ontmoeten. Rob kan dat wel regelen. Hoe zou dat zijn? En Vos denkt dat een piramide een praline is. Zou een piramide hem tegen vallen?Bekijk de lesideeën bij Vos en Haas het land van de Nijl

  • Van klein TOT GROOTS Marie Curie Maria Isabel Sánchez Vegara & Frau Isa
    Marie Curie
    Marie is een meisje dat graag veel wil leren. Daarvoor gaat ze zelfs op reis naar Frankrijk en met succes, ze is al snel een van de beste studenten. Marie leert haar man Pierre kennen en samen ontdekken ze radium en polonium. Hier winnen ze ook een Nobelprijs voor.Helaas krijgt Pierre een ongeluk en moet Marie alleen verder. Zal het haar lukken om nog meer dingen te ontdekken en mogelijk nog een Nobelprijs te winnen?Bekijk de lesideeën bij Marie Curie
  • Verboden te vliegen Martine Letterie & Rick de Haas
    Verboden te vliegen
    Het is oorlog. Fietje helpt haar broer met de zorg voor de duiven. Mocht het nodig zijn, dan kan ze zijn taak over nemen. Hier snapt ze alleen niet veel van. Hij is er toch altijd? Tijdens de oorlog nemen de Duitsers alles in beslag, ook duiven. Daar moet Fietje een oplossing voor bedenken. Vanuit een kinderlijk perspectief wordt de oorlog beschreven in dit boek wat verdeeld is in vier delen: voor de oorlog, oorlog, het begin van het einde en vrijheid.
    Bekijk hieronder de boektrailer:

    Martine Letterie heeft de Thea Beckmanprijs 2020 gewonnen met dit boek.

  • Willewete De Grieken Suzan Boshouwers & Veronica Nahmias
    Willewete De Grieken
    De Willewete serie van uitgeverij Clavis is een informatieve serie van prentenboeken, vol prachtige illustraties en met kleine stukken tekst. In De Grieken kom je (bijna) alles te weten wat je wilt weten over het leven van de oude Grieken.

    Thea Beckmanprijs 2020

Thematitels groep 5/6

Vanaf groep 5 zullen veel kinderen geschiedenisles krijgen op school. Vanaf deze leeftijd dus ook de belangrijke taak om dit vak interessant te maken. Juist door ook vanuit kinderboeken naar de geschiedenis te kijken, zullen kinderen zich meer in kunnen leven in deze verhalen van vroeger. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 5/6:

  • Kasteel in zicht Ida Schuurman & Ida Goede
    Kasteel in zicht
    In Nederland en Vlaanderen staan verschillende kastelen. In dit boek lees je de verhalen achter deze kastelen. Wie woonden er? Wat speelde er zich af in de tijd van ridders en prinsessen? Als extra kun je hier de illustraties van dit boek kijken.
  • Buiten is het oorlog Janny van der Molen & Martijn van der Linden
    Buiten is het oorlog
    Buiten is het oorlog beschrijft het verhaal van Anne Frank in 10 hoofdstukken. Er worden situatieschetsen gegeven en het verhaal ligt dicht bij de werkelijkheid. Er worden citaten vanuit het dagboek van Anne Frank gebruikt. Het einde is heftig, waardoor het boek geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar.Bekijk hieronder de boektrailer:

    Bekijk de lesideeën bij Buiten is het oorlog

  • De zee kwam door de brievenbus Selma Noort
    De zee kwam door de brievenbus
    Het is 1953 en het begint heel hard te stormen. Liesje wordt ‘s nachts wakker gemaakt door haar moeder. De zee komt eraan en ze moeten de spullen veilig stellen. De stoelen worden op tafel gezet, belangrijke spullen en wat eten wordt in een kussensloop mee naar boven genomen en de familie trekt zich terug op de slaapkamers. Al gauw blijkt dat dat ook niet hoog genoeg is, de zee komt wel erg ver omhoog. Van vader krijgen de dames zwemles op een houten stoel. Minuten, uren en zelfs dagen kruipen voorbij. Het water blijft maar stijgen, zelfs als de familie denkt dat de vloed geweest is, blijft het water maar stijgen. Het eten en drinken raakt op en het is ijskoud. Hoe lang zal het duren voor er hulp komt?Als er weer een bootje met mensen langs komt, klimt vader het dak op. Hij hijst zijn dochters ook het dak op.‘Gillend probeerde ik papa vast te grijpen. Hij sloeg mijn handen weg. Ik zag zijn tanden glinsteren. Hij leek een bange hond die gaat bijten. Hij zei iets tegen me maar ik kon hem niet verstaan. Zijn woorden waaiden weg. Ik plaste in mijn broek van angst. Toen gooide hij me van het dak af.’

    Bekijk de lesideeën bij De zee kwam door de brievenbus

     

  • Alle hens! Divers & Harmen van Straaten
    Alle hens
    Alle hens! is een boek vol stoere verhalen over de geschiedenis van de Nederlandse marine. Hoe was het leven op de schepen? Hoe verliep een zeegevecht? Wie was Piet Hein? En wie was Michiel de Ruyter?
  • Professor Kleinbrein – De Romeinen Sarah Devos & Heleen Brulot
    Professor Kleinbrein - Romeinen
    Professor Kleinbrein brengt je in dit boek een hele boel informatie met een vleugje humor en leuke illustraties. Wat wil je weten over de Romeinen? Het staat vast in dit boek. Zo leer je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct. Je leert ook dat de Romeinen een heel groot rijk wilden en daarvoor maar al te graag oorlog voerden. Woonde je in een gebied dat veroverd werd? Dan moest je nu leven volgens de Romeinse wetten.

Thematitels groep 7/8

Voor de bovenbouw zijn er geschiedenisboeken in overvloed. Juist daarom is het zo fijn dat deze thematitels aangedragen worden, hierdoor heb je in ieder geval een startpunt om in de klas aan de slag te gaan met goede geschiedenisverhalen. Echter wil ik je ook aanraden om vooral ook verder te kijken dan deze boeken, er zijn zoveel pareltjes in dit genre. Zoek vooral het boek dat past bij het onderwerp dat je wilt bespreken. Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2020 voor groep 7/8:

  • Brons Linda Dielemans & Sanne te Loo
    Brons
    Heb jij iets wat je heel kostbaar is? Wat je absoluut niet weg zou willen gooien? In de Bronstijd gooiden mensen dat juist wel weg. Brons was erg kostbaar en toch gooiden mensen hun bronzen sierraden in moerrassen of rivieren. Waarom ze dat deden? Dat lees je in dit spannende avontuur over de Bronstijd.Bekijk de lesideeën bij Brons
  • Alleen Beer mocht mee Vivian den Hollander
    Alleen beer mocht mee
    Trudi woont in Nederlands-Indië als daar de oorlog uitbreekt. Japan valt Nederlands-Indië binnen en alles verandert. Het is gevaarlijk in hun huis aan de kust, dus ze moeten naar de stad verhuizen. Alles is anders en overal zijn Japanse soldaten.
    Uiteindelijk wordt Trudi’s vader gearresteerd en moet het gezin naar een jappenkamp. Het leven in het kamp is zwaar, zal Trudi haar vader ooit nog terug zien?Bekijk de lesideeën bij Alleen Beer mocht mee
  • Nu is later vroeger Joke van Leeuwen
    Nu is later vroeger
    Dit boek vertelt je alles over tijd. Hoe is de tijd begonnen? Hoe wordt de tijd bijgehouden? Waar kun je je verjaardag 2 dagen achter elkaar vieren? En waar is 10 oktober 1582 gebleven?Bekijk de lesideeën bij Nu is vroeger later
  • Piratenzoon Rob Ruggenberg
    Piratenzoon
    Zain is een zoon van een Nederlandse piraat. De Spanjaarden nemen hem gevangen en vanaf dan moet hij gaan werken als slaaf op een oorlogsschip tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zain heeft een heel zwaar leven, maar hij heeft hoop dat zijn vader hem vrij zal kopen. Als het schip koers zet naar Zeeland om daar te vechten vraagt Zain zich af hoe hij kan ontsnappen. Zal hij ooit vrij komen?

  • De Duik Sjoerd Kyper & Sanne te Loo
    De duik
    Ben je ooit in Willemsstad geweest? Daar staat de Pontjesbrug. Als je daar onderdoor zwemt, dan kom je in het verleden. Roly en zijn vader maken verschillende reizen naar het verleden, maar Roly mag dit met niemand delen.
    Op een dag komt zijn vader niet terug van zo’n reis. Roly’s moeder denkt dat haar man er vandoor is en besluit terug te verhuizen naar Nederland. Hoe kan Roly zijn vader nu redden?Bekijk de lesideeën bij De duik

 

Thematitels Kinderboekenweek 2020
Bron: kinderboekenweek.nl

Meer lezen over de Kinderboekenweek 2020? Bekijk dan de verzamelpagina!

Vergelijkbare artikelen