Nu de scholen (wederom) dicht zijn leek het mij goed om na te denken over het lezen thuis. Als leerkracht kan ik me voorstellen dat je graag hebt dat kinderen thuis lezen, maar als ouder kan ik me ook voorstellen dat kinderen hier niet altijd zo’n zin in hebben. Hoe zorg je er toch voor dat kinderen thuis aan het lezen gaan?
– Thuisonderwijs lezen –
Tips voor thuis lezen
Om thuis te oefenen met lezen heb ik een aantal standaard tips voor ouders:
- Zorg voor ‘leesmateriaal’, denk aan leuke boeken zodat kinderen willen lezen. Een tijdschrift, strip, krant of doeboek mag ook. Misschien zijn deze moppenkaartjes van Juffrouw Femke ook een leuk idee?
- Lees zelf voor. Stel tussendoor wat vragen of de kinderen het nog volgen, maar wijk niet te ver af van het verhaal.
- Laat kinderen voorlezen aan jou, hierdoor oefenen ze net zoals op school met hardop lezen. Help ze als ze er niet uit komen, maar laat ze vooral datzelfde stukje nog een keer herhalen.
- Stel een leeskwartier per dag in. Tijdens dit kwartier leest het hele gezin. Een goed voorbeeld doet volgen.
- Bekijk hier een tutorial voor technisch lezen vanuit huis.
- Andere tips vind je in dit blog van Juf Maike of in dit blog van Klas van Juf Linda.
Fysieke boeken thuis lezen
De scholen zijn gesloten. De bibliotheken zijn gesloten. Het wordt zo steeds lastiger om fysieke boeken in huis te halen. Juist in deze digitale tijd (het thuisonderwijs) is het zo fijn als kinderen fysieke boeken kunnen lezen. Hieronder enkele tips om toch aan fysieke boeken te komen.
- Koop boeken bij je lokale boekhandel. Zij kunnen ook alles bestellen voor je, vaak kun je het dan afhalen en indien gewenst kunnen ze ze ook opsturen naar je.
- Ga op zoek naar een kinderzwerfboekstation en leen daar gratis boeken. Ruim ook gelijk je eigen boekenkast op en laat deze daar weer achter om verder te zwerven.
- Overleg met vrienden/familie/kennissen over een boekenruil. Maak bijvoorbeeld een whatsapp-groep waarin je leuke boeken aanbiedt en vraagt naar leuke boeken van anderen. Bezorg ze bij elkaar (met gepaste afstand) en je kunt weer heerlijk verder lezen.
- Vraag dierbaren om een boek cadeau te doen (in ruil voor een mooie tekening o.i.d.).
- Sommige bibliotheken hebben een drive-in georganiseerd. Je kunt je boeken dan reserveren en op een afgesproken moment afhalen.
Digitaal thuis lezen
- De Voorleeshoek is altijd gratis voor leden van de bibliotheek.
- Gratis downloads van theaterleesteksten. Erg leuk om als ouder en kind samen te lezen.
- Heb je een bibliotheekabonnement? Voor jeugd of volwassene? Dan kun je de pas koppelen aan Yoleo.nl waardoor je toegang hebt tot gratis boeken om digitaal te lezen.
- Via de online bibliotheek kun je luisterboeken luisteren en e-books lezen.
Leesplezier voor thuisonderwijs
Naast het gewone lezen is het ook heel belangrijk om in te zetten op leesplezier. Daarom zet ik een aantal activiteiten rondom lezen bij elkaar waar kinderen thuis zelfstandig mee aan de slag kunnen. Ik hoop dat jullie je kind(eren) hiermee kunnen motiveren om thuis lekker te lezen.
Kinderboekenbingo
Als eerste tip ik de kinderboekenbingo. Met een blad met 25 vakjes kunnen de kinderen 25 dagen lezen.
Het is belangrijk dat kinderen minimaal 15 minuten per dag lezen. Wat mij betreft lezen kinderen tijdens het thuisonderwijs het liefste hardop aan ouders. Met de kinderboekenbingo waarop manieren, tijden of plaatsen staan, kunnen de kinderen elke dag even lezen.
Kinderboekenbingo manieren
Kinderboekenbingo plaatsen
Kinderboekenbingo tijden
Mini leeslessen
Een andere tip is het meegeven van mini leeslessen. De manier om het lezen en leesplezier te bevorderen. Geef de kinderen elke dag een leesvraag mee voor tijdens het lezen.
Wil je kant-en-klare leesvragen uitproberen? Bekijk de filmpjes met mini leeslessen op Lezen met Kinderboekenjuf. Hier vind je enkele gratis toegankelijke mini leeslessen en hier staan enkele mini leeslessen voor thuis.
Deze leesvragen kunnen zonder verdere toelichting meegegeven worden:
Groep 3/4
- Wie is de hoofdpersoon in jouw boek? Om wie draait het hele verhaal?
- Komen er dieren voor in jouw boek? Welke dieren?
- Hoe voelen de personen in het boek zich?
- Wat is jouw favoriete illustratie/afbeelding en waarom?
Groep 5/6
- Waar speelt het verhaal zich af?
- In welke tijd speelt het verhaal zich af?
- Welk stuk vond je spannend en waarom?
Groep 7/8:
- Welk stuk vond je vernieuwend en waarom?
- Welke personen uit het boek vind je aardig en waarom?
- Omschrijf het boek in 1 woord.
Leeshut
Bouw een leeshut. Hoe ziet de perfecte leeshut eruit? Wat heb je allemaal nodig om daarin heerlijk te kunnen lezen?
Is de hut klaar? Lees dan elke dag minimaal 15 minuten in jouw leeshut.
Maak eventueel een klassenpadlet om foto’s van de hutten met elkaar te delen.
25 leesbelevingsactiviteiten
Is een boek uit? Laat de kinderen dan een leuke opdracht uitvoeren. Geef het boekje met 25 leesbelevingsactiviteiten mee en laat ze na elk boek een activiteit uitkiezen.
Bewegend leren lezen
Als je leest, dan zit je stil. Waarschijnlijk zit je op een stoel, bank of lig je lekker op bed of in een hangmat. Je ogen bewegen zich over de bladzijde heen, je handen slaan de pagina’s om, je gaat een keer goed zitten, maar verder beweeg je eigenlijk niet. Mede hierdoor is lezen niet voor iedereen weggelegd. Wat als ik je nu vertel dat je tijdens het lezen ook lekker kunt bewegen? In dit blog geef ik je ideeën om bewegend te leren lezen.
Leesbeleving met kinderboekenjuf
In mijn e-book Leesbeleving met Kinderboekenjuf heb ik vele leuke ideeën gedeeld. Dit e-book kun je aanschaffen in de winkel. Een van de ideeën uit dit e-book wil ik hier gratis beschikbaar stellen: de boekenmuur. Maak een padlet waar kinderen hun gezocht of aangeboden boeken op kunnen plaatsen. Denk hierbij aan oproepen zoals ‘ik zoek een leuk boek om te lezen over…’ en ‘ ik heb dit boek gelezen en kan het jullie aanraden.’.
Andere ideeën uit dit e-book waar kinderen thuis mee aan de slag zouden kunnen zijn book creator, kinderboeken top 5, boekbesprekingen, boekenposter en maak een vlog over jouw boek.
Thuisonderwijs lezen
Ik kan alleen maar hopen dat de scholen snel weer open zullen gaan, maar voor nu kunnen de kinderen wat lezen betreft thuis even vooruit. Heb jij nog ideeën rondom thuisonderwijs op het gebied van lezen? Laat het dan vooral weten, dan kan ik dit blog aanvullen.