Tijdreislezen

Gaan jullie mee op reis door de tijd? Door samen te lezen reizen jullie terug in de tijd!
– Tijdreislezen –

Tijdreislezen

Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is En toen? De geschiedenis staat centraal. Hoe gaaf is het dat je door te lezen in je eigen boek op reis kunt in de tijd. De verhalen zelf kunnen je mee op reis nemen, maar door tijdreislezen in te zetten kunnen jullie ook samen op reis. Elk hoofdstuk dat een kind in jouw klas leest is een jaar terug in de geschiedenis.

Hoe werkt tijdreislezen?

Alle kinderen lezen lekker in hun eigen boek en na de leesles worden de hoofdstukken bij elkaar opgeteld. Eén keer per week staat in het thema van tijdreislezen. Hoe ver reisden jullie terug op maandag? Op dinsdag? Woensdag? Op donderdag? En vrijdag?

Hoeveel hoofdstukken hebben de kinderen samen gelezen? Zoveel jaren gaan jullie samen terug in de tijd.

Bijvoorbeeld: 30 kinderen lezen samen 70 hoofdstukken. Dan reis je dus 70 jaar terug in de tijd. In welk jaar komen jullie terecht? Wat gebeurde er in dit jaar? Hoe zagen de mensen eruit qua kleding? Wat aten de mensen? Welke vervoermiddelen werden er gebruikt?

Doelen stellen

Wil je gerichter op reis en de bestemmingen goed voorbereiden? Dan kun je voorafgaand aan het tijdreislezen doelen stellen. Welke tijden in de geschiedenis willen jullie bezoeken? Hoeveel jaren (dus hoofdstukken) zitten daar steeds tussen?

Bijvoorbeeld: Jullie willen als eerst terug naar 1953 om de watersnoodramp te bespreken. Dan moeten jullie dus 73 hoofdstukken lezen om in deze tijd terecht te komen.

Gebruik een tijdlijn van de geschiedenis om dit visueel te maken.

Tijd bereikt

Zodra jullie een tijd bereikt hebben tijdens het tijdreislezen volgt er een moment waarop jullie de bestemming ‘bestuderen’. Dit kun je als leerkracht zelf vorm geven op allerlei manieren of je kunt kinderen dit voor laten bereiden. Denk aan:

  • Een Grey of the day over deze tijd
  • Een filmpje of verhaal voorlezen dat bij deze tijd hoort.
  • Iets leuks doen/maken wat bij deze tijd hoort (Waternoodsramp = dijken bezoeken, Middeleeuwen is het maken van een wapenschild, Tijd van Jagers en boeren is het nabouwen van een landschap uit die tijd)

Dubbel tijdreislezen

Wil je dubbel tijdreislezen? Zorg dan voor een hele stapel geschiedenisboeken in de groep. De kinderen reizen dan niet alleen samen door de tijd maar ook tijdens het lezen. Ze beleven allerlei avonturen vanuit hun eigen boek. Denk bijvoorbeeld aan De reis van Syntax Bosselman waarin je als lezer meereist met een slaaf tijdens een Nederlandse tentoonstelling. Of Kinderen met een ster waarin je meereist met kinderen van 6 jaar tijdens De Tweede Wereldoorlog. Een ander bijzonder boek is De zee kwam door de brievenbus waarin je terugreist naar de Watersnoodramp.

Kinderboekenweek 2020

Lees ook andere berichten die aansluiten bij de Kinderboekenweek 2020.

Vergelijkbare artikelen